Fransızca öğretmeni olan, eşi ve ailesi ile birlikte 8 ay önce Türkiye’ye sığınan Nidal Ahmet Muhammed, ev kiralayarak Malatya’da yaşamaya başladı. İlk başlarda iş bulamayınca inşaat işinde çalışan, ekmek parası için çalışan Nidal Ahmet Muhammed, daha sonra bir lokantada bulaşıkçı olarak iş buldu ve karın tokluğuna da olsa çalışmaya başladı.
Suriye’de 6 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra savaş ile birlikte Türkiye’ye sığındığını belirten Muhammed, eşinin de Fransızca öğretmeni olduğunu söyledi. Evde bulunan kardeşinin ziraat mühendisi olduğunu dile getiren Muhammed, “Biz, IŞİD’den kaçtık buraya geldik. Orada yemek, ilaç, hastane, elektrik, su yok. Yani zor bir hayat var” dedi.
Malatya’ya ilk geldiklerinde çok zorluk çektiklerini belirten Muhammed, 12 kişilik aile ile kiraladıkları bir evde yaşam mücadelesi verdiklerini ve iki hastası bulunduğunu söyledi. Öğretmenlik mesleğinden sonra lokantada bulaşık yıkamanın zor geldiğini belirten Nidal Ahmet Muhammed, Malatya’yı çok sevdiğini ancak ülkesindeki savaşın biran önce bitmesini istediğini anlattı. Kendisi gibi Suriye’den gelen çok sayıda doktor, öğretmen ve diğer meslekteki arkadaşlarının da Türkiye’de günlük karın tokluğuna işlerde çalıştığını belirten Muhammed, tek umutlarının yeniden ülkelerine dönmek olduğunu söyledi.
Lokanta sahibi ise işletme olarak savaştan kaçarak Malatya’ya sığınanlara yardımcı olduklarını ifade ederek “Bizim yanımızda çalışan üç personelimiz var. Bu personel ilk geldikleri, iş başvurusunda bulundukları zaman kendilerini ifade edemedi. Biz dinlemeye çalıştık ve işe ihtiyaçları olduğunu belirttiler. Bizde yardımcı olmaya çalıştık. Yanımızda çalışan personelin dört yabancı dili var. Ama başka işyerlerine başvurdukları zaman Türkçe bilmedikleri için dışlanıyorlar. Benim tek ricam duyarlı olalım” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2015, 15:23