Gölden belediye ve sanayi kuruluşlarının su çekmesi üzerine bir de kuraklık ile derelerin kuruması eklenince dünyanın suyu içilebilir ender göllerinden biri olan Sapanca Gölü’ndeki su seviyesi hızla işletme kodunun altına düşerek, tarihinin en düşük seviyesine geriledi.
Sakarya ve Kocaeli illerinde yaşayan yaklaşık 2 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’ndeki tehlike her geçen gün daha da artıyor. Türkiye genelinde yaşanan kuraklığın etkilediği dünyanın suyu içilebilir ender göllerinden biri olan Sapanca Gölü’nü besleyen derelerin kuruması ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bazı sanayi kuruluşlarının da gölden su alması ile birlikte göldeki su seviyesinde hızlı bir düşüş yaşanıyor.
32.18 ile 29.90 kodu arasında işletilen Sapanca Gölü, son yapılan ölçümlerde işletme kodu olan 29.90’ın altına düşerek, 29.64’e geriledi. Yazın kurak geçmesi ve bazı sanayi kuruluşlarının da gölden su çekmeye devam etmesiyle birlikte Sapanca Gölü tarihinin en düşük su seviyesine ulaştı. Haziran ayı içerisinde Sakarya'nın bazı ilçelerinde sele sebep olan yağışlarda tarihinin en kuraklık dönemini geçiren Sapanca Gölü'ne çare olmadı. Uzun zamandır Sapanca Gölü'ne gelmemiş vatandaşlar, gölün sahil şeridindeki çekilmeyi görünce şaşkınlıklarını gizleyemediler.
Göldeki yosunlaşma dikkatlerden kaçmazken, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Saim Özdemir, Sapanca Gölü'nün iki yıldır dışa akış gerçekleştirmediğini belirterek, 'Bu durum gölün içerisinde yosun miktarını artırıyor. Sapanca Gölü böyle giderse 10 yıla kalmaz Bafa Gölü durumuna gelir' diye açıklama yapmıştı.
Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2014, 16:12