“SAHURDA AŞIRI SU İÇMEYİN”
Özellikle çalışan kişilerin günlük 2,5 lire su tüketmesi gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Çilekar,sahurda aşırı içilen suyun vücuda faydası bulunmadığını aktardı. Op. Dr. Murat Çilekar, “Sahurda suya yüklenmemek gerekiyor. Kahve, çay ve gazozun suyun yerini tutmadığını bilmek gerekiyor. Vücut dengesini kurmak için mutlaka su tüketmek gerekiyor” şeklinde konuştu.
“İFTARDAN EN AZ BİR SAAT SONRA ÇAY İÇİLMELİ”
Çilekar, iftar sonrası içilen çayın demir emilimini azaltarak kansızlığa neden olduğunu da vurgulayarak şöyle devam etti:
“İftarda hafif beslenmeliyiz. Kişiler iftarda aniden yemek yiyip ardından tatlı yiyerek hipoglisemi ataklarına girebiliyorlar. Bunlar da kilo almaya neden oluyor. Yemekle çay arasına bir saat ara vermek gerekiyor. Çay erken dönemde demir emilimini azalttığı için hastalarda kansızlığa yol açabiliyor. İnsanlar gün içinde su ağılıklı beslenmeli. İftardan 1,5-2 saat sonra ara öğün alınmasını öneriyoruz. Ayrıca Ramazan’da şerbetli tatlılardan uzak durulması gerekiyor.”Op. Dr. Çilekar ayrıca, mide şikayetleri olan kişilerin sahurda ilaçlarını alıp oruçlarını tutabileceklerini, kronik hastalığı olan kişilerin ise hekimlerine danışarak oruç tutması gerektiğini de sözlerine ekledi.