Her fırsatta, Kuzey Irak petrollerinin Irak merkezi hükümetinin onayı olmadan uluslararası piyasada satışına karşı olduğunu bildiren ABD hükümetinin bu tutumu konusunda, federal mahkeme kararı ile somut bir adım atılmış oldu. Güney Teksas Bölgesel Mahkemesi Yargıcı Nancy Johnson, Bağdat yönetiminin lehine karar vererek, tankerdeki 100 milyon dolar değerindeki 1 milyon varil ham petrole el konulmasına hükmetti.
HALEN ABD KARASULARININ DIŞINDA BEKLİYOR
Federal hâkim, Kuzey Irak petrolünü taşıyan ve Teksas açıklarına ulaşan tankerin ABD karasularının dışında ve sahilden 100 kilometre açıkta (60 mil) bulunması nedeniyle el koyma kararının uygulanamayacağına hükmederek, anlaşmazlığın Bağdat hükümetiyle Kuzey Irak yönetimi arasında çözülmesi gerektiğini açıkladı. Kuzey Irak'tan yüklenen ve 23 Haziran'da Ceyhan Limanı'ndan 1 milyon varillik Kürt petrolüyle yola çıkan Unidet Kalavryta, geçen cumartesi günü Teksas'ın Galveston Limanı'na yaklaşmış ve yükünü boşaltmak için beklemeye başlamıştı. Bağdat merkezi hükümeti pazartesi günü petrolün varış yerindeki bölgesel mahkemeye giderek dava açmıştı.
ALICI ŞİRKET VIRGIN ADALARI'NDA KAYITLI
Irak Petrol Bakanlığı'nın Houston'da yerleşik avukatı Phillip Dye, "Ya petrolü bu limana getirecekler ve biz el koyacağız ya da başka bir yere doğru yelken açacaklar" dedi.
'YA EL KOYACAĞIZ YA DA BAŞKA LİMANA GİDECEK'
WSJ, Kürt petrolü alacak olan şirketin Virgin Adaları'nda kayıtlı Talmay Trading Inc olduğunu yazdı. Gemiyi kiralayan şirketin ise AET Offshore Services Inc olduğu ifade edildi.
Petrolü satın alan şirket temyize başvurabilir ABD Federal Mahkemesi'nin Texsas açıklarında beklemekte olan United Kalavrvta adlı tankerdeki 100 milyon dolar değerindeki Kuzey Irak petrolüne el koyma kararı uzun ve karmaşık bir sürecin başlangıcı olabilir. Kürt petrolünü satın alan şirketin, mahkeme kararını temyize götürmesi bekleniyor. Bağdat merkezi hükümeti 'gemideki petrolün yasadışı yollardan temin edildiği ve Irak Petrol Bakanlığı'nın izni alınmadan satıldığını' iddia ederken, Irak Petrol Bakanlığı petrol satışının Irak'ın egemenliğini ihlal ettiğini öne sürdü. Irak Başbakanı Nuri elMaliki de satışı "soyguna" benzetti. Buna karşılık, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclisi Endüstri ve Doğal Kaynaklar Komitesi Başkanı Sherko Jawdat ise "Bağdat'ın finansal yardımını almayan bir Kürt yönetiminin, petrolünü bağımsız olarak satmaktan başka çaresinin olmadığını" savundu. 'Petrol Türkiye'nin değil' Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD mahkemesinin Texsas açıklarına ulaşan Kuzey Irak petrolüne el koymasını değerlendirerek, petrolün Irak'a ait olduğunu, Türkiye'nin petrol sahibi ülke olmadığını söyledi. Yıldız, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin hukukun dışında herhangi bir işlem veya eyleme girmesi söz konusu değil. Bu Irak'ın petrolü, Türkiye'nin değil. Irak'ta üretiliyorsa bunun üretilmesi ve tüketilmesi en normal şey. Bağdat ile Erbil arasındaki hukuka karışmıyoruz. Bizim bu işe sadece petrol ve gelir gözüyle bakmadığımızı tanıyanlar bilir" dedi. Yıldız, gelişmelerle ilgili yadırgadığı ifadelerin olduğunu belirterek, "ABD'nin olası bu kararı ile özellikle Türkiye'nin 100 milyar dolarlık bir gelirden olduğuna dair haberler gerçeği yansıtmıyor. Bu kadarlık bir gelir yok. Ankara ile Erbil arasındaki bütün hatlar koptu, bozuldu diye tabiri caizse zil takıp oynamak Türkiye'nin menfaatleriyle çakışmamaktadır" ifadesini kullandı.
'EL-NUSRA VE IŞİD PETROLÜNÜ ALDIĞIMIZ YALAN'
Enerji Bakanı Taner Yıldız, terör örgütü olarak ilan edilen IŞİD ve EL Nusra'dan petrol alındığına yönelik iddialar olduğunu belirterek, "Bizim IŞİD'den Irak'tan, El-Nusra Cephesi Suriye'den petrol aldığımızı iddia edenler oldu. Bu iddia tamamen asılsız ve doğru değildir"dedi. "Türkiye hukuk devleti, teröre hiçbir şekilde destek vermesi mümkün değil. Böyle bir şey ancak Türkiye'nin kurgularını yaptığı politikaları bir saptırma olarak tercüme edilebilir" diyen Yıldız, "İster Teksas ister başka mecrada yasaklansın, yasaklanması muhtemel olan Irak'ın petrolüdür. Bununla ilgili kararı Irak Anayasası verecektir. Irak'ın Bağdat ile Erbil arasındaki paylaşımı Türkiye'nin üçüncü tarafı olduğu paylaşımdır" diye sözlerini noktaladı.
Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2014, 09:25