Yeme içme piyasasında yoğun bir şekilde kullanılan yemek çeklerinde (Ticket) komisyon oranlarının yüzde 12’ye dayandığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,piyasada milyonu aşan kullanıcısı ile 4 milyar lirayı aşan pazarda hızla büyüyen birkaç yabancı şirketin tekelleşmeye giderek komisyonları yüksek tuttuklarını bildirdi.
Palandöken, “Yemek çeklerinden alınan komisyonlar lokantacı, yemek büfeci, pizzacı esnafımızı isyan ettirdi. Kazanmadığı parayı komisyona veriyorlar. Ticket firmalarının elleri esnafın cebinde. Komisyonlar mutlaka aşağıya çekilmeli. Ortalama yüzde 12’lere kadar çıkan yüksek komisyonlar alınıyor. Yemek kartı piyasasında esnafın hakkı yeniyor. Bu kadar yüksek komisyonlarla emeğimize ortak olunuyor. Esnaf yüzde 12 kazanamazken, yemek çeki firmalarına bu kadar yüksek komisyon ödüyor. Bu esnaf nasıl geçinsin, faturalarını nasıl ödesin? Esnaftan çok kazanıyorlar” ifadelerini kullandı.
“YEMEK ÇEKLERİ AMACININ DIŞINDA KULLANILIYOR”
Firmaların çalışanlarına yemek için Ticket dağıttığını ama amacının dışında da kullanıldığını bildiren Palandöken, şunları kaydetti:
“Piyasayı ele geçirmiş büyük yemek kartı şirketleri arasında komisyon oranlarında bir rekabet olmadığı gibi ödemeleri de keyfi olarak geciktirerek esnafımıza ikinci darbeyi vuruyor. Yemek kartları kullanıcı sayısı arttıkça, komisyonların düşmesi beklenir, bizde aksine oranlar yükseliyor. Ayrıca yemek kartlarının üye işyeri dışında yani amacının dışında kullanılmasına müsaade ediyorlar. Giyim kuşam, tatil köyleri hatta akaryakıt alımında bile kullanılan yemek çekleri sistemde kaçağa yol açıyor. Çalışanlarına yemek kartı dağıtan firmalarda, çalışanlarının yemek yemeyerek veriminin düşmesine neden olduğu için kartların başka alışverişlerde kullanılmasına karşı çıkıyor. Ayrıca kart firmalarının alt yapı eksiklikleri, sık sık bozulan POS makinaları, yüksek bakım servisi ücretleri, habersiz yapılan sigorta ve ekstra kesintiler esnafın kazancını daha da düşürmektedir. Avrupa Birliği ülkelerindeki oranlar dikkate alınmalı. Mutlaka alınan komisyonlara bir sınırlama getirilerek, kullanımına yönelik yasal düzenleme yapılmalıdır.”