Eğitimde konuşan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, akılcı ilaç kullanımı konusunda 2011 yılından itibaren yoğun çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Gereksiz ilaç kullanımı neticesinde birçok hastalığa ve birçok ilaca karşı direnç geliştiğinin altını çizen Dr. Akan, “Bu durum geri dönüşümü olmayan bir takım sonuçlara yol açabilmektedir. Artık antibiyotiklere karşı direnç gelişiyor ve belli bir dönem sonra biz artık tedavi edebilecek bir antibiyotik bulamayacağız” dedi.
Türkiye’de üç reçeteden birisinde antibiyotik bulunduğuna dikkat çeken Dr. Akan, “Bundan yola çıkarak Bakanlığımızın stratejik eylem planları neticesinde Bursa olarak harekete geçtik. 2016 yılından itibaren bütün tarafları bu işin içine çekmeye çalışıyoruz. İlk olarak aile hekimlerimizden başladık ve 895 aile hekimimize bu konuda eğitim verdik. Arkasından diş hekimlerimizi, hastanelerdeki hekimlerimizi eğittik. Daha sonra Yıldırım’daki, Nilüfer’deki eczacılarımıza eğitim verdik. Bundan sonraki süreçte de eczacı eğitimlerimize devam edeceğiz. Amacımız ilaç kullanımını değil, gereksiz ilaç kullanımını azaltmak. Bizler geleceğimizi karartmamalıyız. Bu çalışmalarımız toplumsal farkındalığa dönüşmeli ve bu konuda hep birlikte mücadele etmeliyiz” şeklinde konuştu.
Hedef Yüzde 15 Seviyesi
Akılcı ilaç kullanımı çalışmaları başladığı zaman Bursa’nın antibiyotik kullanım ortalamasının yüzde 38,9 olduğunu belirten Dr. Akan, “Çalışmalara başladığımız dönem aşağı yukarı her iki reçeteden birinde antibiyotik vardı. Bir yıl boyunca yaptığımız bu çalışmalar neticesinde rakamlar 29’a düştü. Şu an iki kişiden biri kullanacağına 3 kişiden biri antibiyotik kullanıyor. Hedefimiz ilimizin antibiyotik kullanım ortalamasını dünya ortalaması olan yüzde 15 seviyesine çekmek. Çalışmalarımızı kararlı bir şekilde yürütüyoruz ve bu konuda taviz vermeyeceğiz” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2017, 15:04