Tüketicinin AVM’lerde ya da çarşı, pazarda saatlerce dolaşmasına ve yorulmasına gerek kalmadan, kolayca satın alacağı ürüne ulaşabiliyor olması, vakit kaybını önlemesi ve satışa sunulan ürünlerin internetteki fiyatlarının daha uygun olması online alışverişin tercih edilmesinin öncelikli sebepleri arasında yer alıyor. İnternet kullanımının yaygınlaşması ve kredi kartı ile ödeme yapmanın cazipliği de online alışverişin hızla yayılması ve herkes tarafından sıkça kullanılmasını sağlıyor. Ancak tüm bu kolaylıkların yanı sıra sanal alemde yapılan alışveriş, bazı sorunları da beraberinde getiriyor.
ONLİNE ALIŞVERİŞTE MAĞDUR OLMA RİSKİNİZ VAR
Aslında ülke ekonomisine katkısı açısından da önemli bir noktada olan, internetten alışverişinin olumsuzluklarından bahsetmek de mümkün. İnterneti aktif olarak kullanmasına rağmen online alışverişten uzak duran tüketicilerin sundukları sebepler, bu şekilde yaptıkları alışverişlerle ilgili yaşadıkları ya da yaşanabilecek mağduriyetlerle ilgili. Yaşanan olumsuzlukların başında satın alınan ürünün, müşterinin sipariş ederken seçtiği ürün olmaması, buna bağlı geri iade süreciyle birlikte ödenecek fazladan kargo masrafları ya da zaman kayıpları geliyor. İnternet alışverişinde kayıt dışı ve kontrolsüz satış gibi olumsuzluklarla karşılaşma olasılığımızla birlikte ciddi tüketici sorunları yaşanması online alışverişin olumsuzlukları arasında. Birçok internet kullanıcısının banka kartı ile yapılan alışverişlerde, bazı sitelerde kart bilgilerinin depolanması ve dolandırılmasından yana mağduriyet yaşaması, alışveriş sitelerinin e-mail ve iletişim formları yoluyla giden mesajlara uzun süreler cevap verilmemesi, gibi sorunlar da online alışverişin riskleri arasında.
ONLİNE ALIŞVERİŞTE MAĞDURİYETİ ÖNLEMENİN BAZI YOLLARI
Güvenli olarak online alışveriş yapabilmek için dikkat edilmesi gereken en önemli detay, alışveriş yapmaya karar verdiğimiz sitenin güvenilir olup olmadığını kontrol etmek. Satın alınacak olan ürünün siparişi verilmeden önce sitenin iletişim için verdiği e-posta adresini kontrol etmek ya da telefon numarasını aramak, bilinirliği az olan sitelerden uzak durmak, kredi kartı ya da banka kartı seçeneğini hiç sunmayan ancak, sadece kapıda ödeme ya da havaleyle satış yapan sitelerden alışveriş yapmamak, internette hakkında çok az bilgi olan ya da hiç bahsedilmeyen sitelere sipariş vermemek online alışveriş yaparken canımızın yanmaması için ilk adımda alınacak önlemler. Bankalar tarafından sıfır limitli olarak üretilen ve internetten alışveriş yaparken dolandırılma riskine karşı müşteriyi koruyan sanal kart ve sanal şifre kullanımı mağdur olmamak adına tercih edilebilecek sağlıklı yöntemlerden biri. Ancak siparişimizi çoktan verdiysek bile, kapıya gelen kargo fişini imzalamadan önce ürünü mutlaka kontrol ederek ya da gelen hasarlı bir ürünse, ürün için kargo görevlisine tutanak tutturmak mağduriyetimizin bir üst aşamaya ulaşmasını engelleyecektir.
İNTERNETİN YAYGINLAŞMASI ALIŞVERİŞİ DE ONLİNE YAPIYOR
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının web sitesindeki verilere baktığımızda, ülkemizde, yaklaşık 78 milyonluk nüfusunun 36 milyonunu internete bağlanırken, internet kullanıcıları sayısının da son 10 yılda 2 milyondan 35 milyona yükselerek, yüzde 1750 arttığını görmek mümkün. Yaygın internet kullanımıyla hayatımıza yeni giren ya da şekil değiştiren birçok kavram gibi alışveriş yapma şeklimiz ve alışkanlıklarımız da bu durumdan nasibini aldı ve online alışveriş gibi bir kavram ortaya çıktı.
KREDİ KARTI KULLANIMI ONLİNE PAZARI GÜÇLENDİRİYOR
Kredi kartı kullanımının çok yaygın olması ve buna bağlı olarak taksitlendirme seçeneği de online alışverişi tüketiciler açısından cazip kılan unsurlar arasında. Bankalararası Kart Merkezi’nin verileri ise, internetten yapılan kartlı ödeme işlemleri kapsamında, 2014 yılının ilk iki ayında 7 milyar liralık harcama yapıldığını gösteriyor. Kredi kartı ile alışverişin tercih edilmesi konusunda ilk sıralarda yer alması, online pazardaki büyümenin de yolunu açıyor.