Özel Nova Fen ve Anadolu Lisesi, 1992 yılının 25-26 Şubat gecesi Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki Hocalı'da yapılan katliamı ve bu elim olayda hayatını kaybedenleri andı.
Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi Başkanı Handan Askeran Ton ve Dernek Genel Sekreteri Ali Eşref Uzundere öğrencilerle bir araya gelerek Hocalı katliamına dair bilgilendirme yaptılar.
Böyle önemli bir konuda öğrencileri bilgilendirme hassasiyeti gösterdiği için okul kurucusu Canan Topsakal’a teşekkür eden Başkan Ton şunları söyledi: “Okullarımızda tarihimizle ilgili gerçekleri tam anlamıyla öğrenemiyoruz. Farklı ülkelere eğitim veya gezi için gittiğinizde Türk olduğunuzu öğrenirlerse inanın karşınıza hep sözde ermeni soykırımını getiriyorlar. Bizler de bununla ilgili farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.”
Başkan Ton sözlerini şöyle sürdürdü: “Hocalı’da çoluk çocuk, kadın, yaşlı demeden masum siviller, sadece Türk oldukları için topluca katledildi. Bu Birleşmiş Milletlerin soykırım yasasına birebir uyan bir katliamdır. Bugün Ermenistan’da Azerbaycan’ın yüzde 53 toprağı vardır. Ve son Hocalı soykırımında da yüzde 20 toprak kaybı var Azerbaycan’ın. Toplam olarak Karabağ’ın işgalinde 30 bin kişi ölmüş, 20 bin kişi yaralanmıştır. 1 milyonun üstünde Karabağ ve Azerbaycan Türkü kendi topraklarında göçmen durumundadır. Bugün Azerbaycan nüfusunu 9 milyon kabul edersek her 9 kişiden biri göçmendir. Sizden ricam boş zamanlarınızda geçmişimizi ve tarihimizi tarafsız gözlerden mutlaka araştırın.”
Araştırmacı gazeteci yazar Ali Eşref Uzundere de şunları söyledi: “Gazeteci olarak çalıştığım 1980’li yıllarda ermeni ASALA terör örgütü Türk diplomatları öldürürken her taraftan kınamalar oluyordu. Ben o zaman kınamayla bir şey olmaz somut bir şeyler ortaya koymak lazım diye düşündüm. Bu anlamda da bir şey yapmaya çalıştım. Aslen Iğdırlı olduğum için daha çok merak ettiğim konuyu araştırmak için hafta sonları Erzurum-Iğdır arasında gidip geldim. Bu zulmü yaşayanlar birçok kişi ile konuşarak bire bir bilgi aldım. Daha sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne somut delilleri sundum. Arşivler ile benim delillerim karşılaştırıldığında olayların doğruluğu ortaya çıktı. Daha sonra 4 yıllık ön çalışma ve rapor hazırlığı dönemi sonucu oluşturulan ekiple birlikte 1986 yılında Iğdır'ın Oba Köyü'nde ilk kazıyı yaptık. 100 metrekarelik bir evde yapılan kazıda 98 kişinin iskelet kemiklerine ve çeşitli bulgulara rastladık. Bu kazı ayrıca Ermeniler ile ilgili ilk toplu mezar kazısı niteliğini taşımaktadır.”