Kadınların, Meclis’teki temsilinin, toplumdaki sorunlara ve ihtiyaçlara kadın bakış açısıyla yaklaşılmasına ve farklı çözümler üretilmesine olumlu katkılar sağladığını belirten Gözgeç, “Bugün de kadınlarımızın siyasetin her kademesinde var olmaları sosyal, ekonomik, siyasal tüm alanlarda etkin rol almaları o toplumun ilerlemesinin vazgeçilmez bir gereğidir. 1935'te Mecliste 18 kadın milletvekiliyle temsil oranı yüzde 4,6 olup ilerleyen yıllarda neredeyse on yılda bir yapılan darbeler her alanda olduğu gibi kadın temsil oranlarında da yüzde 1'lere kadar gerilemeye neden olmuştu. 2002'de yüzde 4,4 olan oran bugün yüzde 14,7'ye yükselmiştir. Yeterli olmasa da son on beş yılda önemli bir mesafe kaydedilmiştir” dedi.
EYLEM PLANI HAZIRLANIYOR
Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun çalışmaları hakkında da bilgiler veren Gözgeç, “Komisyonumuz karar alma mekanizmalarında nitelik ve nicelik olarak kadınlarımızın var olması amacıyla Birleşmiş Milletler kadın birimiyle beraber Türkiye'de Siyasi Liderlik ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi'ni yürütmektedir” dedi.
AK Parti Bursa Milletvekili, TBMM Adalet ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Emine Yavuz Gözgeç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımlarının güçlendirilmesi adına 2018-2023 yıllarını kapsayan Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın hazırlanmakta olduğunu hatırlattı.
AK Parti Kadın Kolları’nın, kadın siyasetçilerin yetişmesinde âdeta bir siyaset okulu vazifesi gördüğünü belirten Gözgeç, “4 milyonu aşan üyesiyle dünyanın en büyük sivil toplum örgütlerinden olan kadın kollarımız ülkemizde kadınların güçlü sesi olmaktadır. Aslında bizim kadınlarımız ne kadar güçlü olduklarını 15 Temmuz gecesi tankların karşısında cesur duruşlarıyla tüm dünyaya göstermiştir. Bir hususu da özellikle belirtmek isterim. Her ne kadar kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1934 yılında verilmişse de başörtülü kadınlarımız ancak 81 yıl sonra seçilme hakkını kazanabilmiştir. Merve Kavakçı'nın milletin oyuyla seçilmiş olmasına rağmen sırf başörtülü olduğu için kulaklarımızdan hâlâ silinmeyen "dışarı dışarı" sesleriyle Meclis’ten çıkarılmaya çalışılması, üstelik seçilmiş bir kadının Meclis’te olmaması için uğraş verenlerin arasında maalesef kadınların da olması demokrasi adına utanç vericidir. Çok şükür ki AK Parti'nin toplumun bütün kesimlerini kucaklayan, ötekileştirmeyen özgürlük anlayışıyla tüm kadınlarımız seçilme hakkını elde etmiştir” diye konuştu.