İznik gölünde boyu 7 ila 9 santimetre arasında değişen gümüş balıkları hızla çoğalıyor. Balıkçılar bu minnacık balıkların aslında birer 'göl canavarı' olduğunu söylüyor. Çok hızlı üreyebilen gümüş balıkları gölde yaşayan diğer canlıların korkulu rüyası. Plankton ve küçük balıklarla beslenen bu balıkların ana yurdu Akdeniz ve Karadeniz. İznik gölüne nasıl geldiğini bilen yok. Asıl adı Atherina olan göl canavarı, İznik gölündeki ekolojik hayatı tehdit ediyor.
İznik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi'ne bağlı balıkçılar bu canavardan her gün 2 ila 4 ton arasında yakalıyor. Ekseriya gölün sığ kısımlarında yaşayan gümüş balığı, diğer balık türlerinin kıyıya yakın bölgede bıraktığı yumurta ve yavruları besleniyor. Gümüş balıkları, bugün İznik gölünde başta sazan, ak balık, ördek balığı, yayın, istakoz, kaya balığı gibi bir çok türün azalmasına sebep oluyor.
İznik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi üyeleri, “Biz ve diğer su ürünü kooperatifleri hemen hemen her gün ağ atarak gümüş balığı yakalıyor. Gümüş balıkları Avrupa’ya ihraç ediliyor. Yunanistan, Fransa ve İspanya bu balığı tercih eden ülkeler arasında. Sırtı yeşilimsi sarı, yan tarafı kül rengi, böğründe boydan boya ve 1-3 pul genişliğinde, çok parlak gümüş renkli bir çizgisi bulunan gümüş balığı yakalandıktan sonra kilosu 1 liradan ihraç edildiği ülkelerde cips olarak tüketiliyor” dedi.
Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2015, 16:24
İznik Gölünün Minik Canavarları
İznik gölünde hızla çoğalan gümüş balıkları, minicik cüsseleriyle balıkçıların ve gölde yaşayan diğer canlı türlerinin korkulu rüyası oldu.
YORUM EKLE
1
1 Mayıs Programı Belli Oldu
2
Volkan Demirel: ‘Adamlıklarından şüphe ediyorum’
3
Gezi Parkı davasında karar!
4
Demirtaş'tan skandal '1 Mayıs' benzetmesi
5
iPhone kullanıcılarına çok önemli haber
6
Kadir Çöpdemir'in asistan ilanı sosyal medyayı...
7
Kanser ilaçlarını artık eczanelerden alamayacaksınız!
8
Uludağ Üniversitesi'nde Müzik Festivali
9
Bursaspor'dan Saldırı Açıklaması
10
Tokat'ta baraj taştı balıklar telef oldu
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:15
GÜNEŞ
07:42
ÖĞLE
12:53
İKİNDİ
15:30
AKŞAM
17:54
YATSI
19:16
SAYFALARTüm Sayfalar