Ata'nın huzurunda gerçekleştirilen saygı duruşu, istiklal marşı ve çelenk merasiminden sonra bir konuşma yapan Başkan Ertuğrul Davudoğlu, yasanın kabulünün 33'üncü yılını kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Muhasebenin dünyanın en eski mesleklerinden biri olduğunu ifade eden Davudoğlu, meslek yasasının TBMM’de kabul edilerek resmi gazetede yayımlandığı gün olan 13 Haziranın kutlu olmasını diledi.
GÜNCEL BİR MESLEK YASASI
Günün koşullarına uygun yeni bir meslek yasası talep ettiklerini dile getiren Ertuğrul Davudoğlu şöyle devam etti: “Bugüne dek Birliğimiz ve Odalarımız olarak, meslek yasamızın geliştirilmesi adına yapılması gerekenler tam ele alınmamış olmakla birlikte, her yıl Vergi Haftası adı ile kutlanan, aslında bize ait olmayan bir zaman dilimini kutlar duruma getirilmiş bulunmaktayız. Kamunun “Vergi haftası” adı altında kutladığı ve amacının sadece “verginin önemine dikkat çekmek” olduğu haftada, bizler de Kamu kurumları olan GİB, Denetim Başkanlığı vs gibi kurumları kutlayabiliriz. Ziyaretlerde bulunabiliriz. Ancak; bizler Serbest meslek sahibi olarak, hiç kimsenin vesayeti altında değiliz, olmayacağız. Bizim yapacağımız, bu kurumlarla ilişkilerimizi geliştirerek, birlikte yapabileceğimiz ve mesleğimize değer katacak çalışmaları organize etmek olacak. Kutlamalarımızı bundan böyle kendimize ait olan 13 Haziran’da, bağımsız, kimliğimizin farkında ve bir şenlik havasında yapacağız. Günün şartlarına uygun, yenilenmiş, haklarımızın azaldığı değil arttığı bir meslek yasasına ulaşıncaya dek mücadelemiz devam edecek”
SORUNLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Başkan Ertuğrul Davudoğlu, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler olarak vergide adaletli olmayı, kayıp ve kaçakları önlemeyi, vergi gelirlerini artırmayı, kayıt dışı ekonomiyi önleyerek toplumda sağlıklı ve sürdürülebilir bir vergi bilinci oluşturabilmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Meslektaşların sorunlarının takipçisi olacaklarını kaydeden Davudoğlu, şunları söyledi: “Mesleğimizin geleceği için meslek mensuplarının sorunlarını ve haklı taleplerini görmezden gelmek, vergi mükelleflerinin her eylem ve işlemlerinden müteselsil sorumlu olarak Meslek Mensuplarını görmek anlayışının idare tarafından tekrar gözden geçirilerek meslek kuruluşunun görüş ve önerilerini dikkate alarak çözümün bir parçası olmaları en büyük beklentimizdir. Meslek mensubunun KDV yükü azaltılmalı ve en azından % 8'e çekilmelidir. Ücret tarifesinin yayınlanma yetkisi meslek örgütüne bırakılmalıdır. Mücbir sebep hali genişletilmelidir. Mali tatil işlevsel hale getirilmelidir. Başta Ba/Bs olmak üzere sadece bilgi amaçlı bildirimlerden alınmakta olan özel usulsüzlük cezaları kaldırılmalıdır. Meslek mensuplarımızın tahsilat ve ödemelerinde büyük bir sorun haline gelen Gelir - KDV yasaları çelişkisi ortadan kaldırılmalıdır. Temsilde 5/4 olmak üzere anti demokratik maddeler yasamızdan çıkarılmalıdır. Mahsup ve iade işlemleri hızlandırılmalı ve bir an önce sonuca bağlanmalıdır. Meslek mensuplarımızın işleri ile ilgili olarak yaptıkları her türlü gider kabul edilebilmelidir. Mali Müşavirlere yeşil pasaport verilmelidir”