İzmir’in en önemli üretim ve ihracat merkezleri arasında yer alan İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ), “Yeşil Serbest Bölge” vizyonu doğrultusunda Solar Çamur Kurutma Tesisi’ni devreye aldı.
Türkiye’deki 20 serbest bölge içerisinde ilk ve tek olma özelliği taşıyan tesis, arıtma tesisinden çıkan atık çamurun bertaraf edilmesinde en düşük maliyetli proseslerden biri olarak tercih ediliyor. Tesiste güneş enerjisi ile çamurdaki su oranı düşürülürken, toplam hacim ve atık miktarında yarı yarıya azalma sağlandı. Bertaraf maliyeti kaynaklı enerji tasarrufu ile çevreye ve doğaya sürdürülebilir katkı sunuldu.
// GÜNDE 15 TON ÇAMUR KURUTMA KAPASİTESİ
Solar Çamur Kurutma Tesisi hakkında bilgi veren İZBAŞ Genel Müdürü Gürsel Bahçıvancılar, tesisin günde yüzde 25 oranında kuru madde içeren 15 ton arıtma çamurunu yüzde 50 seviyesinde kuruluğa getirecek şekilde tasarlandığını belirtti.
Tesisin her biri 1,350 metrekareden oluşan iki solar kurutma holünden oluştuğunu, iç ve dış hava koşullarının izlendiği otomatik kontrol sistemine sahip olduğunu kaydeden Gürsel Bahçıvancılar, şöyle devam etti:
// ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR
“Bu tesisi kurmaktaki temel amacımız, çamurun içindeki nemi mümkün olduğu kadar kısa sürede buharlaştırmaktır. Tamburlu kurutma sistemimiz ile çamur sürekli karıştırılırken, ıslak çamuru sürekli olarak doygunluğa ulaşmamış kuru hava ile temas ettiriyor ve kuru madde oranı yüzde 50’ye ulaşıncaya kadar kurutuyoruz. Tesisimiz sayesinde yıllık 5 bin 500 seviyesindeki çamur miktarımız yıllık çamur miktarımız 2 bin 750 ton seviyesine kadar gerilemiş durumda. Arıtma çamurunun güneş enerjisi kullanılarak kurutulması kaynaklı tasarruf edilen elektrik enerjisi ile daha az fosil yakıt kullanımına imkân tanıyoruz. Ayrıca nakliye tasarrufu ile yıllık 1000 ton karbondioksitin atmosfere salımı engellerken, her yıl 1500 ağacın doğaya kazandırılmasını sağlıyoruz.”
Doluluk oranı yüzde 90 seviyesine ulaşan İZBAŞ’ın, yeni yerli ve yabancı sermayeli yatırımların adresi olmaya devam ettiğini sözlerine ekleyen Bahçıvancılar; insana, çevreye, doğaya saygı ekseninde şekillenen sürdürülebilir bir yönetim modeli ile “Yeşil Serbest Bölge” olma yolunda ilerlediklerini vurguladı.