Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmanın katarakt ve sarı nokta hastalığı ile birlikte göz çevresindeki ciltte kansere sebep olduğunu ifade eden uzmanlar, güneşin göze verdiği zarardan korunmak için güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini söyledi. Ancak, her güneş gözlüğününü kullanılmayacağını belirten uzmanlar, “Güneş gözlükleri aksesuar olarak değil, sağlığı koruyucu bir ürün olarak düşünülmeli ve gözlük alırken kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Güneş gözlüklerinin de numaralı gözlükler gibi sağlık için önemli bir unsur olduğu unutulmaması gerekir. Çünkü her güneş gözlüğü ultraviyole ışınlarını tutmaya biliyor. Gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesi olması gerekir” dedi.
Kalitesiz güneş gözlüklerinin güneş ışınlarını süzemediğine ve göz rahatsızlıklarına sebebiyet verdiğine dikkat çeken uzmanlar, “Gözbebekleri küçülerek veya büyüyerek göze giren ışın miktarını ayarlayabilirler. Ancak kalitesiz güneş gözlüğü takıldığında gözbebekleri bu fonksiyonunu devre dışı bırakarak göze zararlı ışınların girmesine izin verir. Bunlar da zamanla katarakt ve sarı nokta gibi bir takım rahatsızlıkların oluşmasına sebep olur. Güneş gözlüğü alırken camlarının gri, kahverengi ve yeşil tonlarında olmasına dikkat edilmelidir. Koyu veya siyah camlar kişilerin renk algılamasını bozarak görüş kalitesini düşürürler. Koyu renkli camlar için ultraviyole ışınlara karşı koruma sağlar demek de doğru olmaz. Cam rengiyle ultraviyole koruma arasında bir ilişki yoktur" şekliden konuştu.
Çerçeve seçiminin önemine dikkat çeken uzmanlar, “Camlar kadar çerçevenin doğru seçimi de önemlidir. Güneş gözlüğü seçimi yüz şekline göre yapılmalıdır. Yüze oturan ve insanı rahatsız etmeyen çerçeveler tercih edilmelidir. Aşırı büyük veya aşırı küçük çerçeveler yerine göze ve yüze tam oturan, herhangi bir harekette düşmeyecek türde çerçeveler tercih edilmelidir. Aynı zamanda göze batma tehlikesine karşı çerçeve tasarımında sivri köşeler olmamalıdır. Numaralı gözlük ya da lens kullanan kişilerin güneş gözlüklerinin de numaralı olması gerekir” dedi.
Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2014, 11:43