Teknopark heyeti, Başkent Bakü’de T.C. Bakü Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği, TÜİB ve ATİB’i ziyaret ederek, Azerbaycan’ın önde gelen firmalarıyla B2B görüşmeler de gerçekleştirdi. Farklı ülkelerde teknolojide ihracat fırsatlarının da değerlendirildiği temaslarda, iş birliği köprüleri kuruldu.
Ticaret Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) tebliği kapsamında GOSB Teknopark’ın ERA adıyla (Ergonomics, Robotic, Automation) hayata geçirdiği UR-GE Kümelenmesi’nde yer alan 12 firma, Azerbaycan Bakü’ye ziyarette bulundu.
GOSB Teknopark heyeti, ilk gün Azerbaycan T.C. Bakü Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nde temaslarda bulunarak Ticaret Başmüşavirleri Ahmet Erdal ve Murat Yaman’ı ziyaret etti. Görüşmelerde, iki dost ve kardeş ülke arasında iş birliklerini artırma fırsatlarının yanı sıra, hem kümede yer alan firmalar hakkında bilgiler aktarıldı, hem de bölgedeki ticari durum, yatırım ve iş birliği süreçleri hakkında karşılıklı bilgi paylaşımında bulunuldu.
Azerbaycan iş birliği ile 7 farklı ülkeye ihracat yapma fırsatı
Seyahat kapsamında ihracat ve iş birliği odaklı temaslar gerçekleştiren GOSB Teknopark heyeti, “robotik otomasyon, yazılım ve üretim” sektörlerinde Azerbaycan’ın önde gelen yaklaşık 50 firması ile B2B görüşmelerde bulundu.
B2B görüşmelerin dışında ayrıca Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Azerbaycan İhracat ve Yatırım Tanıtım Ajansı AZPROMO, Türkiye Azerbaycan Sanayici ve İş Adamları Birliği (TÜİB) ve Azerbaycan Türkiye İş Adamları Birliği’ni (ATİB) de ziyaret eden heyet, 2 ülke arasındaki iş ağının genişletilmesi ve yeni iş birlikleri konusunda yol haritalarını belirledi.
Teknoloji odaklı ihracata destek
Bakü’ye gerçekleşen ziyareti değerlendiren GOSB Teknopark Genel Müdürü Tolga Bildirici, düşüncelerini şöyle dile getirdi:
“GOSB Teknopark’ta yer alan ve ağırlıklı endüstride kullanılan yazılım çözümlerini geliştiren firmaların, küresel üreticilerin tedarik zincirlerine girebilmeleri ve sürdürebilir ihracat yapabilmeleri için 2019 yılında oluşturduğumuz ERA UR-GE Projesi ile firmalarımıza, ‘sürdürebilir ihracat için markalaşma, kurumsallaşma, satış, ihracat ve sertifikasyon altyapısı’ gibi konularda destek veriyor ve bünyemizdeki firmaların dünya pazarındaki rekabet düzeylerini artırmayı hedefliyoruz.
Bakü’de yaptığımız görüşmelerde, firmalarla iş birliği fırsatlarını masaya yatırma imkânının yanı sıra, Azerbaycan iş birliği ve destekleriyle Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Ukrayna ve Çin olmak üzere toplam 7 farklı ülkeye ihracat yapma imkanını da değerlendirdik.”
Türkiye’nin ilk özel ve üniversite bünyesinde bulunmayan teknoparkı olarak 2005 yılında faaliyete geçen GOSB Teknopark; ihracat potansiyelini desteklemek, yabancı sermaye girişini artırmak, dışa bağımlılığı azaltmak, inovasyon ve Ar-Ge’ye dayalı firmaların kurulmasını teşvik etmek üzere, halen 150’den fazla firmaya, yüksek nitelikli ofis alanları ve destek hizmetleri sunuyor.