Geçtiğimiz günlerde Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılması ile ortadan kaldırılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Ergenekon davasına ilişkin gerekçeli kararını tamamladı. Mahkeme yaklaşık 8 aydır çalışmalarını sürdürdüğü Silivri Cezaevindeki duruşma salonunda kararı tamamladığını basın mensuplarına açıkladı. Silivri Cezaevi önünde gerekçeli kararın çıkmasını bekleyen gazeteciler, Ergenekon duruşmalarının görüldüğü duruşma salonuna alındı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üye hakimler Sedat Sami Haşiloğlu ile Hüsnü Çalmuk gerekçeli karara ilişkin bilgileri basın mensupları ile paylaştı.
“GEREKÇELİ KARAR MAKÜL SÜREDE TAMAMLANDI”
Gerekçeli karara ilişkin olarak ilk olarak Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese bir açıklama yaparak 21 Mart’ta yazım işlemi tamamlanan gerekçeli karar üzerine sonraki süreç içerisinde redakte işlemi yapıldığını belirtti. Bu sürenin makul bir süre olduğunu ifade eden Başkan Özese davaya ilişkin rakamsal bilgiler verdi. “4 yıl 9 ay 15 gün süren yargılama aşmasında 620 duruşma görüldü” diyen Özese, “Davada 275 sanık vardı. 242 sanık mahkum, 23 sanık beraat etti. 3 sanık yönünden dava ölüm nedeni ile düşürülürken 7 kişi hakkındaki dosya ise tefrik edildi” dedi.
Toplamda 803 suçtan suçlama olduğunu hatırlatan Başkan Özese, “614 suçtan hüküm verildi. 6536 sayılı yasa ile mahkememiz kaldırıldı. Yasa gerekçeli kararın 15 gün içerisinde yazılmasını öngörüyordu. Dosya kapsamının genişliği, sanık savunmalarının uzunluğu dosyayı özetlemek için zaman aldı. Mahkememize göre gerekçeli kararın yazılma süresi makul bir sürede tamamlandı” dedi.
“ÇOK BÜYÜK BİR ÇABA SONUCU HAZIRLANDI”
Üye Hakim Sedat Sami Haşiloğlu ise 3 kitap halinde hazırlanan gerekçeli karara ilişkin bilgiler verdi. Gerekçeli kararın dünya hukuk sisteminde benzeri olmayacak bir şekilde ele alındığını belirten Haşiloğlu, “Çok büyük bir çaba sonucu hazırlandı. Biz kararı 3 kitap üzerinde oluşturduk. Birinci kitapta olaylar, iddialar ve savunmalar yer aldı. Birinci Kitap 4700 sayfa dan oluşmakta. 2. kitapta Ergenekon Terör Örgütünün varlığı tartışılarak delillere yer verildi. 3. kitapta ise her bir sanığın bireysel hukuki durumu ele alındı. İkinci ve üçüncü kitap mahkememizin orijinal çalışmalarıdır. İkinci kitap çok uzun olduğu için 2-A ve 2-B olarak ikiye ayırdık. 2-A 1912, 2-B 2511 sayfadan olmak üzere toplamda 4423 sayfa. 3 kitap ise 6892 sayfa. Toplamda 11315 sayfa mahkememizin orijinal çalışmasıdır. Ayrıca 488 sayfalık bir masraf bölümü de mevcut” dedi.
Birinci kitapta Giriş ve Hüküm başlıkları altında ele alındığına değinen Haşiloğlu, “2 sayfadan oluşan bir önsüz var. Giriş bölümü bir klavuz mahiyetindedir. Önsüzün dışında dosya sistematiği ve 3 kitap için ‘içindekiler’ bölümü bulunmakta. Gerekçeli Kararın en sonunda ise masraf listesi var.
Yaklaşık 12.436 dip not yer aldı. Dip not yazımı bir hangaryadır. Ancak biz taraflar için bu zorluğu seçtik. Bizler millet adına karar verdiğimizden bu zorluğu seçtik. Ancak istediğimiz düzeyde olmadı. Çünkü daha fazla zaman gerekiyordu.
Önsüz bölümünde dosyanın haritasını ortaya koyduk. Bunu okuyan kişi dosyayı genel olarak anlar. Savunmalar, savunmaların gerekçeli kararları gerekçeli muhtelif bölümler önsüz bölümünde yer almaktadır. Biz bununla elimizden geldiğimizce halka bu davayı anlatmaya çalıştık” dedi.
"HAKİMLERİN TV YILDIZI OLMASI LAZIM"
Kamuoyunda algılar üzerinde tartışmalar yapıldığını ifade eden Haşiloğlu, “O algılardan çoğu kişi habersiz. Keşke olgular üzerinde değerlendirmeler yapılsaydı. Ancak bunun olabilmesi için hakimlerin TV yıldızı olması lazım. Buda imkansız” diye konuştu.
“MAHKEMEMİZ KAPANDIĞI İÇİN ONAY İŞLEMİ YARIN”
Üye Hakim Hüsnü Çalmuk ise, “Bizim mahkememiz kapatıldığı için UYAP üzerinde onay kapanmış bu yüzden elektronik imza kullanmadığımız için onay işlemi yarına kaldı. Ancak dosya UYAP’ta şuan yüklü sabah sisteme bilgi verip bunu onaylatacağız” dedi.
Daha sonra yeniden konuşan Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese “Mahkemeler Türk milletini adına yargılama yapar. Mahkemeler bağımsızdır, kimseden emir almazlar. Karar Türk Milleti adına verilmiştir” dedi.
"OLASI BİR İRAN, YUNANİSTAN SAVAŞINDA İZLENECEK STRATEJİYE İLİŞKİN BELGELER VAR"
Gerekçeli kararda avukatların konuşma süreleri, mahkemenin suç duyuruları delil klasörleri tek bir yerde görülecek diyen Özese sözlerini şöyle sürdü:
“Dosya kapsamında ele geçen gizli belgelerin listesi de var. Binlerce devlet sırrı niteliğindeki gizli belgeleri de avukatlar tarafından görülecek. Sanıklardan ele geçirilen ‘Olası bir İran, Yunanistan savaşında hangi staratejiyi takip edilecek’ gibi devlet sırrı niteliği taşıyan belgeler var. Bunların her birinin ayrı bir cezası var. Örnek olarak Mustafa Balbay’da bunlardan 400 küsur çıkmıştı.”