Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Slovenya ziyareti öncesi düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Basın toplantısında Erdoğan’a İran’ın Yemen’deki varlığı konusundaki açıklamalarını hatırlatan bir gazeteci, “İranlı bir yetkili ziyaretinizi iptal etmenizi istiyor. Bu konuda görüşleriniz nelerdir” diye sordu.
"İRAN PROGRAMIMIZDA ŞU AN BİR DEĞİŞİKLİK YOK"
Yemen’in toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ifade eden Erdoğan, “Yaptığımız açıklama Yemen’in toprak bütünlüğüne olan saygımız sebebiyle bu toprak bütünlüğünün korunması, gerek içeride gerek dışarıda yapılan müdahalelerin doğru olmadığı hususundadır. Dolayısıyla bu müdahaleyi yapanların Yemen’den çekilmesi gerektiğini ifade ettik. Bu konu ile ilgili olarak tabii İran’dan iki farklı ses çıktı. Parlamentoda bir komisyon başkan yardımcısı bilemiyorum ki bunlar muhatabım değil. Kaldı ki bizim ziyaretlerimizi o tür kişiler belirleyecek değil. Gideriz veya gitmeyiz kararını verecek olan biziz. Biz programımızı aynen koruyoruz ama Yemen’i de izliyoruz. Yemen’deki gelişmeler bizim için çok önemli. Her türlü kararı vermemizi gerektirecek adımlar olabilir. Ama şimdilik programımızda değişiklik söz konusu değil” şeklinde konuştu.
"ARI MARİFETİYLE FAYDALI OLANI ALIRIZ, KENDİ SİSTEMİMİZİ ORTAYA KOYARIZ"
Başkanlık sistemi ile ilgili sorulara da yanıt veren Erdoğan, “Ben başkanlık sistemi ile ilgili açıklamalarımı Başbakanlığımız ilk anlarından itibaren değil, İBB başkanlığından itibaren gündemde tutmuş bir insanım. Bunun da açıklarken hep şu örneği verdim. Dünyanın neresinde başkanlık sistemi uygulanıyorsa, yarı başkanlık sistemi uygulanıyorsa adeta bir arı maharetiyle faydalı olanları alırız ve kendi sistemimizi ortaya koyarız demişimdir. Bunu yapabilecek irademiz var. Biz adeta bir devletçik ya da bir kabil devleti değiliz. Cumhurbaşkanlığı forsunda 16 yıldız var. Bunların her biri bir devleti ifade eder. Güçlü bir devlet geleneğine sahibiz. Hele hele Osmanlı ile bu bir zirve yapmıştır” diye konuştu.
"SAYIN BAŞBAKAN SEÇİM BİLDİRGESİNE BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİ YANSITACAK"
Geçtiğimiz hafta Başbakan Davutoğlu ile yaptığı görüşmede bu konuyu detaylıca konuştuklarını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti;
“Sayın başbakan da başkanlık sistemi ile ilgili bizzat kaleme aldığı anlayışını, baya detaylı ele almış ben de okudum, kendi kanaatlerimi de ifade ettim. Öyle zannediyorum ki kendileri seçim bildirgesinin içerisine başkanlık sistemi ile ilgili düşüncelerini yansıtacaklar ve böylece hükümetimizin başkanlık sistemine yönelik anlayışı orada yerini alacaktır. Bu şahsen benim için çok olumlu bir gelişme. Türkiye’nin artık patinaj dönemini aşabilmesi için başkanlık sistemine geçmesi gerekiyor. Parlamenter sistem artık bizi adeta tıkamıştır. Bundan sonra biz bu patinaj dönemini atlatıp sıçrama yaparak muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmalıyız. Bizim bu süreç içinde bir 2023 yaklaşımımız yaklaşımımız var. 2053 hedefimiz var. Bu hedefleri yakalayabilmek noktasında artık biz 1 trilyon doları konuşamayız. Bizim 2-3 trilyon dolarları konuşmamız lazım. Bunun için de bir sistem değişikliğine ihtiyacımız var. Bunu yapacak irade Türkiye’dir. Tabii ki bu yerli olacaktır. Ama yerli oluurken dünyadaki sistemlerden istifade edemezsiniz diye bir şey var mı? Şu anda pratiğini yapan ülkeler hangisi ise, bu ülkelerin sistemini daha farklı ele almamız gerekiyor. Biz bizden geridekilere bakamayız Bizden ileride olanlara bakacağız. Şu anda G20’de uluslararası kuruluşları bir kenara koyarsak 10 tane ülke başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Herhalde bunlar bu işin faydasını gördükleri için bu sistemi uygulamada tuttular. Bu bakımdan biz kendimize inanalım ve güvenelim”
Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Obama ile yaptığı telefon görüşmesinin içeriğine ilişkin bir soruya da yanıt verdi. Görüşmede Suriye konusunu detaylıca konuştuklarını anlatan Erdoğan, “Suriye konusunu detaylı konuştun sayın Obama ile. Şu ana kadar attıkları adımlar. Bundan sonraki sürece yönelik atılabilecek adımlar var. Eğit donat konusunda zaten anlaşmalar imzalandı. Bundan sonra bizim eğit donat noktasındaki hazırlıklarımızı zaten bu işi yürüten heyetler kontrol ediyorlar. Eğit donat çalışması ile birlikte ikinci aşamada üzerinde durduğumuz konu uçuşa yasak bölge. O da ayrıca masada görüşülmeye devam ediyor” dedi.