Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala ile birlikte iş forumuna katıldı. Forumun hayırlara vesile olmasını dileyerek başladığı konuşmasında Erdoğan, iki ülkenin mesafe olarak uzak olmasına rağmen ortak bağların var olduğunu kaydetti. Erdoğan, Peru ile ilişkilerin ortak geleneğinden güç ve cesaret alarak karşılıklı dayanışma içinde sürdürmek, fiziki mesafeyi gönülleri birleştirerek aşmak istendiğini kaydetti. Güney Amerika ilişkilerin daha ileriye taşınması istenen bölgelerin başında geldiğini ve bu konuda bölgeye yönelik somut adımların atıldığını kaydeden Erdoğan, yeni büyükelçilik açarak güçlü zemin oluşturulduğunu, THY’nin Güney Amerika’ya doğrudan uçuşların başlattığını ifade etti. Erdoğan, ticaret müşavirliklerin sayısını arttırarak TİKA aracılığıyla teknik işbirliği geliştirerek ekonomik ilişkilerin gelişmesini teşvik ettiklerini söyledi. Müteahhitlerin yavaş yavaş bölgede taahhütler üstlenmeye başladığını kaydeden Erdoğan, gelecek dönümde de benzer adımlar atmayı sürdüreceklerini belirtti. THY’nin bölgedeki uçuş alanı genişletmeyi planladığını aktaran Erdoğan, Türk yatırımcıların bölgeye ilgisinin arttığını, yatırım rakamlarının düzenli olarak arttığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısa süre içinde Ekonomi Bakanı ile Peru’ya bir ziyaret gerçekleştirilerek, bu ziyarette ne gibi adımlar atılabileceğinin ele alınmasını ifade etti. Türkiye’nin Çin’in ardından dünyada ikinci sırada bir yapıya, güce sahip olunduğunu söyleyen Erdoğan, PPP sistemlerini kullanmak suretiyle birçok adımları atmanın mümkün olduğunu ifade etti. Türkiye’nin İnka Medeniyeti’ne ev sahipliği yapan Peru ilişkilerin geliştirilmesine özel önem verdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 350 milyonluk ticaret hacmini yetersiz bulurken ticaretin geçen yıl 3’te 1 oranında azaldığını aktararak dün akşam yeni bir istikamet belirlendiğini söyledi. Erdoğan, ticaret hacminin her iki ülkede siyasi iradenin sağlam olması halinde 1 milyar dolara çıkaracak kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Gelecek dönemde hızlı bir yükselişi hep birlikte temin edilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, iki ülke dostluğunun ekonomi ve ticari ilişkilere yansıtılması için imkanların iyi değerlendirilmesini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik, ticari, kültürel olarak Asya ve Avrupa ile birbirine bağladığını ve Peru’nun ticaret üssü olarak görüldüğünü kaydetti. Erdoğan, Peru’da yakın zamanda açılan ticaret müşavirliğinin bu beklentinin sonucu olduğunu bildirdi.
“BİRÇOK ULUSLARARASI FİRMA TÜRKİYE’Yİ BÖLGESEL ÜS OLARAK SEÇMİŞTİR”
Türkiye gibi Peru’da yapılan reform sürecinin meyvelerinin vermeye başladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Peru’nun Pasifik Şeridi’nin en önemli ticaret merkezleri haline geldiğini söyledi. Ülkelerin uluslararası yatırımlara son derece açık iş ortamlarına da sahip olduğunu aktaran Erdoğan, Peru’nun OECD üyeliğini hedeflemesi kaydettiği gelişmenin en önemli göstergesi olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin G20 üyeliğinin uluslararası profilini daha da arttırdığını ve birçok alanda, küresel konularda somut ilerlemeler elde edildiğini sözlerine ekledi. Erdoğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Geçtiğimiz 10 yıllık dönemde yılda ortalama yüzde 5 büyüyen bir ülke olarak bölgesel merkez olma yolunda da hızla yürüyoruz. Türkiye 1 ila 6 saatlik uçuş mesafesinde yaklaşık 1 milyar tüketiciye ulaşan bir konuma sahiptir. Bu sebeple birçok uluslararası firma Türkiye’yi bölgesel üs olarak seçmiştir. Bu firmalar Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya coğrafyalarındaki ekonomik operasyonlarını İstanbul’da yönetmektedirler.”
2002-2014 dönemi arasında milli geliriniz 3 katına yakın arttırdığını kaydeden Erdoğan, 2002 yılında 3 bin 500 dolar civarında olan kişi başına gelirin 10 bin 500 dolar seviyesine çıktığını söyledi.
“AVRUPA’DA KAMU BORCU EN DÜŞÜK ÜLKELERDEN BİRİ OLDUK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 yılında gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 1.3’ü seviyesinde gerçekleşen bütçe açığında Avrupa’da kamu borcu en düşük ülkelerden biri olunduğunu ifade etti. 2003 yılından bu yana 163 milyar dolar doğrudan yatırım gerçekleştiğini ifade eden Erdoğan, en fazla uluslararası yatırım çeken 12. ülke konumunda olunduğunu söyledi. Erdoğan, geçen yılın 11 ayında 14.1 milyar doları geçen yatırım performansına ulaşıldığını söyledi. Dünyada 50 milyar doların üzerinde yatırım olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye G20 ülkeleri arasında gayrı safi yurt içi hasılasını en fazla arttıran 3’üncü ülke olduğunu ifade etti.
IMF 2015 Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre Türkiye’nin 2020 yılına kadar büyüme göstererek ülkeler arasında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Biz bu rakamın çok daha yüksek gerçekleşeceğine inanıyoruz. IMF bizimle ilgili tahminlerini tutturamadı. Onun üzerinde çıktık. Yine tutturamayacak. Göreve geldiğimizde bizim IMF’ye borcumuz biliyorsunuz 23 buçuk milyar dolardı. Ama şimdi bizim borcumuz yok. Çünkü verdiği borcu idare etmiyor. IMF Size borcu veriyor, verdikten sonra sizi siyaseten de idare etmeye çalışıyor. Böyle bir Uluslararası Para Fonu olur mu? Madem ki para veriyorsunuz, paranız nereye harcanıyor bunu takip edin. Ama kalkıp siyaseten bizi idare etmeye kalkmayın. Bunu IMF Başkanına söylemiştim bir ara. Bizi siyaseten idare edecekseniz kusura bakmayın. Ben öyle bir Başbakan değilim. Borcunuzu verdiniz. Belli aralıklarla gelir takip edersiniz siyaseten takip ederseniz kusura bakmayan biz öyle bir yönetim değiliz.”
IMF’nin Türkiye’den 5 milyar dolar borç istediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 yılı sonu itibariyle 107 ülkede 322 milyar değerinde 8 bin 693 projeyi başarıyla tamamladığını kaydetti. Erdoğan, cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’de en büyük ekonomisi olan 10 ülke arasında yer almak amacında olunduğunu söyledi. Erdoğan, üzerinde durulması gereken en önemli hususun serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin en kısa sürede tamamlanması gerektiğini ifade etti. 4 etabın bittiğini 5.etabında Hazirana kadar bitirmek sureti ile yani hamlenin yapılacağını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, anlaşma nihayetinde firmalara uygun ve güvenli çalışma alanı oluşturmayı istediklerini söyledi. İlişkilerin uzun süreli ve sağlıklı olarak sürdürme imkanına sahip olunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş adamlarının bu imkanları kullanmaya çağırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak adımlar konusunda ortak düşünceye sahip olunduğunu belirterek, Türkiye’nin bu konuda ilave önlemleri almaya hazır olunduğunu ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2016, 08:56