Hiçbir bayisi bulunmayan dağıtıcıların sektöre zarar verdiğini ve düzenleme ile bu dağıtıcıların gayrı nizami işlemlerinin önüne geçeceklerini vurgulayan Yılmaz,“ Hiçbir dağıtıcının otomasyon sistemimizden bağımsız şekilde hareket etmesine izin veremeyiz” dedi.
"ALTI AYDAN UZUN SÜRELİ OLARAK FAALİYETE ARA VERİLMEMESİ BAYİLİK LİSANSI SAHİPLERİ İÇİN BİR ZORUNLULUK OLARAK DÜZENLENDİ"
EPDK Başkanı Yılmaz, 5015 sayılı Kanun ile bayilik lisansının, bayilik faaliyetinin yapılması için verildiğini ve akaryakıt istasyonunun kurulduktan sonra işletmeye alınmasının hüküm altına alındığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
“Bu gerekçe ile bayilik lisansı sahibinin haklı ve mücbir sebepler haricinde bayilik faaliyetinin devamlılığını sağlamaları gerekiyor. Altı aydan uzun süreli olarak faaliyete ara verilmemesi bayilik lisansı sahipleri için bir zorunluluk olarak düzenlendi. 13 bin bayiden, 454 tanesinde hiçbir işlem gözükmüyor. Kurum olarak piyasada bozucu etkileri olabilecek faaliyetleri engelliyoruz. Bu düzenleme ile piyasa modelinin daha sağlıklı ve verimli işlemesini hedefliyoruz.”
Söz konusu yükümlülüğün lisans alınması için bir ön koşul olmayıp, lisans alındıktan sonra sağlanması gereken bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Kurumumuzdan dağıtıcı lisansı alan tüzel kişilerin altı aylık süre sonunda Yönetmelikte belirtilen bayilik teşkilatını kurmuş olmaları gerekirken, Yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği 28 Kasım 2014 tarihinden dağıtıcı lisansı sahibi tüzel kişiler, altı aylık sürenin dolduğu 28 Mayıs 2015 tarihinde itibaren bu koşulu sağlamak durumunda” dedi.
Öte yandan yönetmelik değişikliği ile öngörülen bayilik teşkilatının ifası EPDK tarafından yakından takip edilerek eksiklikleri olanlara Kanunda öngörülen idari işlemeler uygulanacak. Bu işlem kapsamında öncelikle, Kanunun 19. maddesinin yedinci fıkrası kapsamında 80 bin 106 TL’ye kadar idari para cezası verilecek. Bunun yanı sıra ihlalde bulunanlara Kanunun 20. maddesi çerçevesinde aykırılıkların giderilmesi için ihtarda bulunulacak, belirli bir süre içerisinde aykırılıklar giderilmez ise bahse konu piyasa faaliyetlerinin geçici bir süre için durdurulmasına veya doğrudan doğruya iptal yaptırımının uygulanması kararı verilecek.
Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2015, 12:02