Edirne’de yaşanan sel felaketinin bilançosu artıyor. Sabah saatlerinde debisi rekor seviyelere ulaşan Meriç Nehri suları, Karaağaç Mahallesi’nin girişinde bulunan Karlıova Köprüsü’ne kadar ulaştı. Bölgede düşük kotta bulunan evlerin bahçeleri sular altında kalırken, nehir kenarında bulunan seddelerin birçok noktasında da çatlaklar oluştuğu bildirildi.
BÖLGEDE SEL ESARETİ DEVAM EDİYOR
Karaağaç Mahallesi sakinlerinin endişeli bekleyişi sürüyor. Meriç Nehri kenarında bulunan seddelerin yer yer patladığını dile getiren vatandaşlar, evlerinin ve ekili tarım arazilerinin sular altında kaldığını söyledi.
SEL MAĞDURLARI HELİKOPTERLERLE NAKLEDİLİYOR
Edirne'de yaşanan sel felaketinin ardından, 3 askeri helikopterle afet bölgesine müdahale ediliyor. Bağ evlerinde mahsur kalan vatandaşlar askeri helikopterle kurtarılırken, kent merkezinde ve Karaağaç Mahallesi’ndeki vatandaşlar karşılıklı olarak naklediliyor.
Meriç ve Tunca Nehirleri'nin taşması sonucu kent merkeziyle kara ulaşımı tamamen kesilen Karaağaç Mahallesi'ne, askeri helikopterle yardım gelmeye başladı. Bağ ve çiftlik evlerinde mahsur kalan vatandaşlar askeri helikopterle kurtarılırken, kent merkezinde ve Karaağaç Mahallesi’ndeki vatandaşlar da naklediliyor. Edinilen bilgiye göre, askeri helikopterle nakil işlerinin akşam saatlerine kadar süreceği bildirildi.
EDİRNE VALİSİ ŞAHİN, TAŞKINDA SON DURUMU DEĞERLENDİRDİ
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Tunca ve Meriç Nehirleri'nde yaşanan taşkın ile ilgili gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi. Nehir debilerinin düşmeye başlamasının sevindirici olduğunu dile getiren Vali Şahin, her şeyin eksiksiz yürümesi için devlet olarak gayret gösterdiklerini belirtti.
Edirne’de taşkın riskinin oluşmasından itibaren kriz masası kuran Vali Dursun Ali Şahin, değerlendirme toplantısı yaptı. Vali Şahin, suyun 2 bin 149 metreküp/saniyeden 2 bin 12 metreküp/saniyeye düştüğünü, nehir debilerinin düşmeye başlamasının sevindirici olduğunu ifade ederek, "Bizim daha fazla muteyakkuzda olmamız lazım. Çünkü Bulgaristan’da mevcut barajların sayısı çok fazla, bu barajların kapakları açılması tahmin ediliyor. Kapaklar açıldığında su seviyesi yine şimdiki seviyeyi koruyacaktır. Biraz önce Tugay komutanımız ve belediye başkanımızla beraber, saha üzerinde yapmış olduğumuz denetimde hakikatten her tarafın sular altında olduğunu gördük. Sevindirici olan şu ki can emniyeti sağlanmasıdır. Bu denli büyük bir felakete rağmen bir kişinin bile burnu kanamamıştır. Vatandaşların malı zarar görmüş, evleri su almış olabilir. Durumları açıktır, su çekildiğinde bir boya ile badana ile yeri zamanı geldiğinde biz de yardım edeceğiz. Bölgede gece görüşü olan 2 skorsky helikopteri görevlerini yerine getirmiştir. Her iki taraftan 142 kişi tahliyesi yapılmıştır. Bunun dışında 3 polis ve 6 sivil vatandaşımız da kurtarılmıştır. Her iki helikopter tarafından karşılıklı olarak 16 sorti yapılmıştır. Sağlık Bakanımız acil ambulans helikopteri gönderilmiştir, o da acil durum için bekletilmektedir. Gıda stoklarımız mevcuttur, önümüzdeki günlerde yine helikopterlerle karşıya geçirilecektir. Sadece bu sel felaketi biz de değil Bulgaristan’da, Yunanistan’da aynı felaket yaşanmaktadır. Yunanistan’ın Kastanias sınır kapısı kapalıdır. Biz devlet olarak üzerimize düşeni dört dörtlük yaptık. biz vatandaşlarımızdan biraz sabırlı olmalarını istiyoruz, her şey istenildiği gibi yürümeyebilir. Ama biz burada her şeyin eksiksiz yürümesi için devlet olarak gayret ediyoruz. Askeriyesiyle, belediyesiyle ve buradaki devlet idaresiyle birlikte güçlü hareketle kriz masamız, gecenin 02:00 saatleriyle ne zaman arasanız sizlere cevap verir durumundadır" dedi.
AFAD EKİPLERİNİN ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Edirne’de, yaşanan sel felaketinin ardından, AFAD ekiplerinin taşkın bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, Edirne ve Bulgaristan'da meydana gelen yağışlar sonucu Tunca, Arda ve Meriç nehirlerinin seviyelerinin yükseldiği belirtildi. Nehirlerin taşması sonucu meydana gelen taşkın ve su baskınlarının ardından AFAD ekiplerinin, şişme botlarla arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
420 kişinin Tugay Komutanlığı’na bağlı araçlarla 22 vatandaşın da helikopterle tahliye edildiği öğrenilirken, 40 yabancı uyruklu vatandaşın da taşkın sahasında kurtarıldığı kaydedildi. Olay yerinde Edirne AFAD tüm personel ve araçlarıyla teyakkuz durumunda bulunurken, İstanbul AFAD’dan 9 personel, 2 araç, 1 bot, Sakarya AFAD’dan 10 personel, 3 araç, 2 bot, Kırklareli AFAD’dan 5 personel, 2 araç, 2 bot ve Genelkurmay Başkanlığı’nda da 2 helikopter bölgede hizmet vermeye devam ediyor.
KÖYLER DE TAŞKINDAN ETKİLENDİ
Edirne'de yaşanan sel felaketinden köyler de etkilendi. Edirne'ye bağlı Avarız ve Değirmenyeni köyünde evleri ve ahırları su bastı.
Edirne’de Meriç, Tunca ve Arda Nehirlerinin debilerinin artması sonucu yaşanan sel felaketinden il merkezinin yanı sıra köyler de etkileniyor. Edirne merkeze bağlı Değirmenyeni ve Avarız köylerinde Tunca nehrinin taşması sonucu bazı evleri ve ahırları su bastı. Evlere bağlanan su pompalarıyla sular boşaltılmaya çalışılıyor.
Avarız köyünde evini ve ahırını su basan 72 yaşındaki Bahtiyar Kusa, ekili alanların da etkilendiğini belirterek, zarara uğradığını, devletten yardım beklediklerini kaydetti. Yine Avarız köyünden Şaban Süreybakan özellikle evini su bastığını dile getirerek, dünden beri büyük sıkıntı yaşadıklarını kaydetti. Daha önceki taşkınlara göre büyük afet yaşadıklarını belirten Süreybakan, evin iki odasına su girdiğini söyledi. Bahçede bulunan samanlar ve silajın zarar gördüğünü dile getiren Süreybakan zor durumda olduklarını belirtti.
Öte yandan, sabah saat 06.00 Tunca Nehri debisi saniyede 318 metreküp ölçülürken, saat 08.00 itibariyle saniyede 306 metreküpe düştü. Tunca nehrinin debisinin az da olsa düşmesi bekleniyor. Edirne’de Karaağaç Mahallesi ise ulaşım hala sağlanamazken, Karaağaç’a bağlı köprüler su altında bulunuyor.
Gece geç saatlere kadar pik yapan nehir debileri sabah itibariyle her üç nehirde düşmeye başladı. AFAD ve Sivil Savunma Ekipleri her ihtimale karşı bölgede bekletiliyor.