800 sayfalık belgeleri 1315'lilerin Dramı kitabında toparlayarak roman haline getiren Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emin Ulu ise On Beşli'lerin türkü olarak anıldığını gördükçe, yüreğinden vurulmuş gibi hissettiğini belirterek, “Ağıt denildiği halde eller kaldırılıp oyun oynanarak söylenmesi, On Beşli şehitlerinin hatırasına adeta ihanet edercesine tavra girilmiş olması bizleri son derece üzüyor. Hey On Beşli, 1. Dünya Savaşı'nda 15 yaşındaki genç çocuklarımızın ağlaya ağlaya anne ve babalarının kucaklarından alınarak, savaşa gidip orada şehit olmalarını anlatan bir ağıttır" dedi.
Ağıtın Cem Yılmaz’ın filminde türkü olarak söylenmesinin hayal kırıklığını yaşadığını ifade eden Ulu, Hey On Beşli'nin film senaryosu projesinin hazır olduğunun altını çizerek, “Hey On Beşli'yi ağıt olarak sahiplenecek insanlar, yönetim ve olanak bekliyor” diye konuştu.
"ONLARA BİR SAYGISIZLIK İFADESİDİR"
Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Mehmet Bekçi de filmde 'Hey On Beşli'nin oyun havası şeklinde seslendirmesine tepki göstererek şöyle konuştu:
“Çanakkale'de destan yaratan, çocuk yaşta vatan savunması için mücadele edenler için yapılan ağıtımızın, 'Son Umut' adlı filmde oyun havası gibi zillerle, sarhoş masalarında meze yapılmak istenmesini kınıyoruz. Bu filmdeki müzikten esinlenerek yeni klip çeken Ömür Gedik'in oynayan çıplak insanlara yer vermesini yakıştıramıyoruz. Onları rahmetle anmamız gerekirken, bir eğlence aracı yapmak gerçekten bizim yüreğimizi acıtmıştır. Onlara bir saygısızlık ifadesidir. Bu anlamda bu tür filmlerde ağıtın özellikle oyun havası niteliğinde yapılmaması konusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Tarihimize, şehidimize, gazimize sahip çıkmamız gerekiyor."
Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay da türküye açıklık getirerek, "Tokat türküsü 'Hey On Beşli On Beşli' henüz 15 yaşına gelmiş olan 1315'lilerin askere gidişidir. O aslında bir acıdır ama bunu düğünlerde çalarlar, kalkar çocuklar oynar" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.
NURHAN İÇMEZ