Kulaca Mahallesi Muhtarı Sedat Seçim, bundan 12 yıl önceye kadar mahallede devriye sisteminin olduğunu belirterek, “Mallarımızı, ürünlerimizi korumak amacıyla 12 yıl önceye kadar devriye uygulaması vardı. Bu günde yine aynı şeye ihtiyaç duyduk. Belediyemiz 18 mahalle için iki korucu tuttu. İki korucunun 18 mahalleyi koruması mümkün değil. Bu uygulamanın içine dahil olmadık. Böyle olunca biz de eski günlere dönerek, devriye uygulamasını başlattık. Hem emniyet güçlerine yardımcı olmak hem de kendi ürünlerimizi kendimiz korumak amacıyla bu yola tekrar başvurduk” dedi.
Komşu mahallelerdeki muhtarlara bu konuyu dile getirdiklerini aktaran Seçim, “Bilal ve Şibali Mahallesi de aynı uygulamayı başlatacaklarını söylediler. Bu da bizim için daha büyük bir cesaret oldu. Aynı zamanda bu uygulamanın üç mahallede yürütülmesi mallarımızı korumamıza fayda sağlayacaktır” diye konuştu.
Devriye uygulamasının akşam 20.00 ile sabah 08.00 saatleri arasında olmak üzere 12 saat boyunca yapılacağının altını çizen Seçim, “60 kişilik bir güvenlik grubumuz var. Her akşam ikişer grup halinde 4 kişi nöbet tutacak. Her gruba 15 günde bir sıra gelecek. Mahallemize giren yabancı araçların dikkat çekenlerinin plakalarını not alıyoruz. Herhangi bir olay olduğunda emniyet güçlerine bu plakaları bildiriyoruz” şeklinde konuştu.
“12 YIL ÖNCE UYGULANAN AYNI SİSTEMLE O DÖNEMLERDE SUÇ ORANI SIFIRA İNMİŞTİ”
Bu uygulamanın Haziran ayı ile Eylül ayı arasında yapılacağını belirten Seçim, “Bu uygulama ile hem emniyet güçlerimize destek oluyoruz hem de olası suçların önüne geçmiş oluyoruz. 12 yıl önce uygulanan aynı sistemle o dönemlerde suç oranı sıfıra inmişti. Bu uygulama ile bizde bu oranı yakalamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kulaca Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve mahalle sakini Ahmet Uğur ise, “Son günlerde kırsal kesimde bazı aksaklıklar olması nedeniyle köy geleneği olarak eskiden uygulanan kendi kontrolümüzü yapmak için sırasıyla devriye atıyorlar. Devriye ekibi mahallemizdeki arazileri gezip hem de dışarıdan mahallemize giren araçları kontrol ediyorlar. 12 yıl öncesinde uygulanan sistem bugün yeniden uygulama ihtiyacı duyulmuşsa, tabii ki burada sıkıntılar vardır. İnsanların değer yargıları değişmiş, o nedenle dün günah denilen şeyler bugün mubah olmuş. Vatandaş haramı helali bilmez hale gelmiştir. O nedenle artık emniyet güçleri de yeterli olmuyor. Çünkü köyler de mahalle oldu. En uzak köy dahi mahalle oldu. Onun için tedbirleri yerel olarak mahalle sakinleri almak durumunda kalıyor. Mal canın yongasıdır derler, köylü canı yanınca mecburen fedakarlık yapıp gece nöbet tutuyor. Bu sistem komşu mahallelerde de uygulanacak. Bu işleri yapan kötü emelli olan insanları da bu uygulamanın önleyeceğini zannediyorum” dedi.
GENÇLERE GÜVENLİK KURSU
Hırsızların profesyonel olduğuna dikkat çeken Uğur, “Belki eskilerin biraz tecrübesi var ama gençlerin bu konuda fazla tecrübesi yok. Gençlerimizi bu konularda bilinçlenmeleri konusunda güvenlik kurslarına gönderiyoruz” şeklinde konuştu.
Mahalle sakinlerinden Mustafa Kaplan ise, 12 yıl önce bu uygulamanın yapıldığını ifade ederek, “Son dönemde köylerde geriye dönüş başladı. Bu da güzel bir uygulama. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Mahalle sakini Ahmet Durmuş da, “Muhtarlığımızın böyle bir karar almasını memnuniyetle karşılıyoruz. Daha önceki tecrübelerimizden dolayı hem emniyet güçlerine destekçi olmak hem de halkımızın malını güvence altına almak için güzel bir uygulama. Önceki yıllarda yine mahallemizde uygulanan bu çalışmadan dolayı çevre köyler gıpta etmişlerdi. Şu andaki durum aynı bir canlı MOBESE vazifesi görüyor. Karardan memnunuz. 12 yıl önce yaşadığım bir hadise oldu. Olukman Mahallesi’nden gelen bir taksiyi durdurduk, nereye gidiyorsunuz diye sorduk, paniklediler ve araçla kaçıp gitmişlerdi. Bizde severek görev alacağız. Amme hizmetinde bulunmak bize memnuniyet veriyor” diye konuştu.