Bursa,ipekte atağa geçiyor

Yenileme çalışmaları süren Umurbey İpek Fabrikası’nda incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yumuşaklığı ve rengiyle dünyaya nam salan Bursa ipeğinin burada aslına uygun olarak tekrar mamul haline getirileceğini söyledi.

Bursa,ipekte atağa geçiyor
banner98
 Başkan Altepe, Umurbey Mahallesi’ndeki eski ipek fabrikasında incelemeler yaptı. Kozadan çıkan ipliklerin mamul haline getirildiği fabrikayı gezen Başkan Altepe, sürdürülen restorasyon çalışmaları hakkında Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas’tan bilgiler aldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın tarihi ve kültürel hayatına yönelik çalışmaları hızla sürdürdüklerini söyledi. Bir yandan kaybolmuş eserleri ayağa kaldırırken diğer yandan şehrin ticaret hayatına damga vurmuş öğeleri tekrar canlandırdıklarını belirten Başkan Altepe, bunlardan birinin de Bursa ipeği olduğunu kaydetti.
Başkan Altepe, yumuşaklığı ve rengiyle dünyaya nam salan, uzun bir süre sarayların başlıca tercihi olan ve kendisinden gümrük alınmayan Bursa ipeğinin tekrar eski günlerine döndürülmesi için çalıştıklarını kaydetti. Bu kapsamda bundan 50 yıl öncesine kadar ipekten mamuller üretimi yapan Umurbey İpek Fabrikası’nı yenilediklerini ifade eden Başkan Altepe, “Daha önce Ete Ailesi’ne ait bu fabrika, yıllarca ipekli kumaşlar, mamuller üretti. Buradan da tüm dünyaya satış yapıldı. Şimdi bu eser, Büyükşehir Belediyemiz tarafından ilk günkü orijinal haliyle birlikte tekrar restore ediliyor. Binamız komple yenilendi. Çatısından zeminine, duvarlarından işlemelerine kadar gerekli her türlü işlem yapıldı. Terk edilen bu alan, yaptığımız çalışmalar neticesinde özgün haliyle ipekli kumaş fabrikasına döndürülecek” dedi.

"DÜNYAYA ÖRNEK BİR MERKEZ OLACAK"


Başkan Altepe, Bursa ipeğinin canlandırılmasına yönelik çalışmaların odak noktasının Umurbey İpek Fabrikası olacağını ifade etti. Koza üretimi yapan aile ve kurumlardan toplanan ipliklerin fabrikaya getirileceğini vurgulayan Başkan Altepe, “Fabrikaya getirilen iplikler tezgahlarda dokunacak ve ipekli kumaş haline gelecek. Daha sonra da o kumaşlar atölyelerde mamul, hediyelik eşya halini alacak. Burada her türlü ipekli kumaştan üretimler yapılacak. Bursa ipeğinin canlanması için dünyada önemli bir merkez olacak” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2015, 11:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0