Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü binasında görüşen Bakan Avcı ve Genel Sekreter Rifai, Türk turizmini desteklemek için hazırlanan mutabakat zaptına imza attı. İmzaların atılmasının ardından konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, mutabakat zaptının bundan sonra zaten varolan işbirliğimizi çok daha ileri boyutlara taşınması için gerekli önlemleri ve önerileri içerdiğini söyledi. Özellikle kriz yönetimi ve kültürel turizmin geliştirilmesi için alınması gereken tedbirler konusunda mutabakat zaptının çok ön açıcı bir metine sahip olduğunu belirten Bakan Avcı, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Dünya Turizm Örgütü ile Türkiye'nin birlikte yaptıkları ve bundan sonra yapabilecekleri konularını görüştük. Gerek iletişim alanında gerek etkinlikler alanında gerekse vize ve uçuşlar alanında pek çok pratik konuları içeren ayrıntılı görüşmemiz oldu. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü ile Türkiye arasında sadece Kültür ve Turizm Bakanlığımız değil, aynı zamanda pek çok paydaşımızla çok verimli ve çok bereketli ve çok boyutlu faaliyetleri gerçekleştireceğimizi ve bunun için bir takvim hazırladığımızı göreceksiniz. Sayın Rifai İstanbul'da Atatürk Havalimanı'na yapılan terör saldırısı sonrasında hemen verdiği bir demeç ile Türkiye'nin yanında olduklarını Türk turizminin ne kadar bu konularda sağlam durduğunu bütün dünyaya ilan etti. Sayın Rifai bununla da yetinmeyerek, CNN International televizyonuna verdiği demeçte Türkiye'nin herhangi bir şekilde bu olaydan zarar görmemesi için elinden gelen gayreti göstereceğini beyan etti ve bunun gereğini daha sonraki çalışmaları ile yerine getirdiler. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıda aslında bu mesajın en somut kanıtlarından biri olarak gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde Türkiye'de gerçekleştireceğimiz pek çok toplantıda inşallah bu mesajımızı daha yaygın hale getireceğiz.”
“Türkiye Bizim İçin Gerçekten Çok Önemli Turizm Dünyasının Kalbinde Yer Alıyor”
Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb Rifai ise, konuşmasında şunları kaydetti: “Türkiye bizim için gerçekten çok önemli. Turizm dünyasının kalbinde yer alıyor. Biz desteğimizi verdiğimizde kalbimizle ve aklımızla yapıyoruz. Geçtiğimiz hafta Türk insanı demokrasilerini müdafaa etmek konusunda çok cesur davrandı. Bize düşen görev Türkiye'nin önemli ekonomik sektörlerinden biri olan turizmi destekleyerek, onların çabalarına omuz vermektir. Biz görevimizi aynen bu şekilde değerlendiriyoruz. Sahadakilerin bu gösterdiği başarıya ve cesarete övgülerimizi gönderiyoruz. Bugün imzaladığımız metin uzun süren bir çalışmanın toplantının sonucu olarak yapılacakların listesini oluşturuyor. Önümüzdeki günlerde sonuçlarını görüyor olacağız. Ben kültürün dünyada barış inşa edilmesi konusunda çok önemli bir etken olduğunu düşünüyorum ve tüm bu ifadelerde sayın Bakanın ifadelerinde de kendini gösterdi. Pek çok kişi olan olayları mazeret göstererek gelmeyebilirdi ama sayın Bakan gelmeyi tercih etti. Böylece dünyaya bütün bir mesaj gönderiyoruz. Türkiye tekrardan işinin başında. Umuyorum dünyanın her yerinde yankılanacak bu mesaj. Türkiye ziyaretçilerini ağırlamaya hazır. Dünyanın bütün turistlerini ve ziyaretçilerini her zaman olduğu gibi sıcak bir şekilde karşılamaya hazır. Mesajımız budur, ortak mesajımız budur ve bunu beraber yapacağız.”
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)
Örgüte, Birleşmiş Milletler üyesi 154 ülke, 2 gözlemci ülke, ortak üye statüsünde 7 bölge, bağlı üye statüsünde 418 kuruluş ve şirket üyedir. Türkiye Kurucuları arasında yer aldığı Örgüte 1975 yılından beri tam üyedir. Seyahat ve turizm alanında faaliyet gösteren uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletlerin ilkeleri çerçevesinde görev yapan Örgütün amacı, uluslararası anlayış, barış, refah ve evrensel değerler ile insan haklarına saygı ilkeleri doğrultusunda, özellikle üye ülkelerin ekonomik gelişimlerini destekler mahiyette dünya turizmine katkıda bulunmaktır.
Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2016, 19:37