13 Aralık 2014 tarihinde başlayan bedelli askerlik başvuruları devam ederken, Diyarbakır’da askeri eşya satan esnafın işi durma noktasına geldi. Yaklaşık 75 bin kişinin başvurduğu bedelli askerlik, en çok askeri malzeme satan esnafı vurdu. Bedelli askerlikle birlikte kışlada kalan askerlerin de çarşı iznine çıkamaması esnafı iş yapamaz duruma getirdi.
Diyarbakır’ın en büyük kışlası olan General Galip Deniz Kışlası’ndaki askerlerin çarşı iznini yapamaması, tek geçim kaynağı askerler olan esnafı da kara kara düşünmeye itti. Askerlerin izinlerinin 3 yıldır kaldırılmasının ardından esnaf, kepenk kapatma aşamasına geldi.
Askeri malzeme satıcısı Ercan Akgün, bedelli askerlikle birlikte satışlarının çok fazla düştüğünü belirterek, "Askere giden sayısı azaldı. Esnaf bu durumdan etkilendi. Sorunumuz sadece bununla kalmadı. 3,5 senedir, Diyarbakır’da askerin çarşıya çıkması yasak. Bu nedenle esnaf mağdur durumda. AVM’ler oldukça etkiledi. Şimdi ise askerin çarşı izni yapmaması bayağı zor durumda bıraktı. Görüşmeler yaptık. Bir sonuç alamadık" dedi.
Cadde üzerinde esnaf olan Veysel Çelen ise, askerin çarşı izni yapmadığını söyledi. Çelen, "Birçok esnaf kapattı. Bir diğer kısmı da kapatma durumuna geldi. Burada kiralar çok yüksek. Askerin çıkmaması kiraları ödememizde bizi zora sokuyor. Esnaf burada askere bakıyor. Ciddi anlamda sıkıntıdayız" diye konuştu.
40 yıldır Ofis semtinde esnaf olduğunu ifade eden Halis Eker de, askerin çarşı iznine çıkmamasını büyük bir kayıp olarak değerlendirdi. Eker, "Sıkıntı yaşıyoruz. Genel olarak çözülmesi lazım. Diyarbakır halkı askeri sever" şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2015, 17:41