Barzani’nin gelişine bağlamak aşırı bir yorum olur. Onlarla alakası yok” diye konuştu.
Cerablus’un alınması konusunda ABD’nin önemli bir rolü olduğunu dile getiren ver ABD’nin YPG ve PYD unsurlarının Fırat’ın batısına geçmeyeceği yönünde söz verdiğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Bunlarda buradan geçince bu adımları atmaktan başka çaremiz kalmadı. Bugünkü görüşmemizde de bu konuyu ele aldık. Kendi sınırlarımızı emniyet altına almak açısından ve herhangi bir füze, roket atışlarından dolayı can ve mal kaybı olmaması için böyle bir şey yaptık. Bir anlamda da DEAŞ’ın bölgeden çıkartılması, ondan doğan boşluğu da PYD/YPG’nin doldurmamasıdır. Bize göre bunlarda terör örgütüdür. Tamamen Suriye kuzey sınırımızı kapatmaya çalışıyorlar. Bunu asla kabul edemeyiz. Bugün ki operasyonu da bunu önlemek için yaptık” şeklinde konuştu.
“Türkiye açısından olmazsa olmaz Suriye’nin toprak bütünlüğüdür”
Cerablus’a rejim muhaliflerinin yerleştiğini bildiren Başbakan Yıldırım, rejim muhaliflerini Türkiye olarak desteklediklerini belirterek, “Suriye’de baştan beri taraflar, terör örgütleri, rejim ve rejim muhalifleri var. Bunlar birbirleriyle çatışıyorlar. Ayrıca ABD ve Rusya var. Dolayısıyla burada işin içine karışmış çok ülke ve grup var. Burada amaç DAEŞ ve diğer terör gruplarıyla mücadele etmek. Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmadan bütün etnik gruplarının birlikte yaşayacağı bir Suriye inşa etmek. Böyle bir hedef var. Bu hedefin gerçekleştirilmesi içinde biz gereken çabayı gösteriyoruz. Birçok ülke bu konuda aynı düşünüyor. Artık bundan sonra yapılması gereken bu düşünceleri hayata geçirme. Türkiye açısından olmazsa olmaz Suriye’nin toprak bütünlüğüdür. PYD’nin bizim için PKK’dan farkı yoktur ve PYD orada alan geliştirmeye çalışıyor. Her bir etnik grup devlet kurarsa orada bugünkünden beter olur. Bizim ülkemizde 3 milyondan fazla Suriyeli var. Ürdün ve Lübnan gibi başka ülkelerde de var. Bu insanlar da kendi ülkelerine artık geçmeyi umut ediyorlar” ifadelerini kullandı.
“Mümbiç temizlenene kadar bizim operasyonlarımız devam edecek”
“Bu bölgede zaten Suriyeliler olacak. Bizim Suriye’nin topraklarında gözümüz yok diyen Başbakan Yıldırım”, “Bizim hassasiyetimiz oldubittiye getirilerek buraların PYD/YPG unsurlarınca işgal edilmemesidir. Suriyeli muhalifler Cerablus’a yerleştiler, oradaki alanları, köyleri kontrol etmeye başladılar. Cerablus dahil bütün alanın YPG ve PYD’den temizlenmesi lazım. Fırat’ın tamamında YPG ve PYD unsurlarının nehrin doğusuna geçmesi lazım başka bir çaresi yok. DAEŞ çıkarıldıktan sonra, PYD unsurlarının da Mümbiç’den temizlenmesi lazım. ABD ile anlaşmamız Mümbiç’te bulunan PYD’lilerin nehrin doğusuna geçmesiydi. ABD bunu bize garanti verdi. Bu bitene kadar bizim operasyonlarımız sürecek” dedi.
“DAEŞ ve PKK’nın ses getirici terör eylemleri içinde oldukları bilgisini aldık”
Karkamış’ta kısmen boşaltmaların gerçekleştirildiğine dikkat çeken Başbakan Yıldırım, başka ilçelerde bir tehdit yaşanmadığını, tedbir amaçlı boşaltıldığını kaydetti. DAEŞ ve PKK’nın bir takım ses getirici terör eylemleri içinde oldukları yönünde bilgiler aldıklarını da ifade eden Başbakan Yıldırım, bu konuda da yoğun güvenlik önlemleri alındığını vurguladı.
Başbakan Yıldırım'dan, ailelere ‘DAEŞ ve PKK’ uyarısı
Terör örgütlerinin hiçbir kutsalının ve ölçüsünün olmadığını söyleyen Başbakan Yıldırım, “Bunlar aslında arka planda birbirleriyle de paslaşıyorlar. Bu örgütler yavrularınız üzerine çalışıyorlar. 15 yaşın altındaki çocukları sosyal medyada cezp edici haberler yapıp akıllarını çelerek ya dağa çıkmalarını sağlıyorlar ya da DAEŞ gibi katil, vahşi bir örgüte katılmalarını sağlıyorlar. Çocuklarımıza mutlaka sahip çıkalım. Onlar bizim geleceğimiz. Aksi halde hiç tahmin etmediğimiz bir şekilde, günün birinde büyük bir tehlikeyle karşılaşabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.
“Biz kalıcı çözüm için Esed’in sistemde geleceğini görmüyoruz”
Suriye ile ilişkilerde 6 ay içerisinde normalleşme yaşanabileceği sinyallerini veren Başbakan Yıldırım şunları kaydetti: “6 seneye yaklaştı Suriye’deki durum. Zaman geçtikçe iyi olacağına daha kötü oldu. 500 binin üzerinde masum insan hayatını kaybetti anlamsız bir savaş için. Suriye yıllarca biriktirdiği silahını kendi vatandaşları üzerinde kullandı. Türkiye’de de bu oldu. Bizim silahlarımızı bu FETÖ’cüler, hainler vatandaşların üzerine çevirmekten asla geri durmadılar. Suriye işine karışmayan kalmadı. Esed var, rejimin muhalifleri var, Rusya, ABD, İran, Türkiye, bütün ülkeler aslında konunun içinde. Gelin elbirliği verelim şu işi çözelim diyince herkes geriye çekiliyor. Herkes rekabet içinde. Bedeli en başta orada evinden edilen, bombalamada yaşamını kaybeden sivil insanlar ve Türkiye ödüyor. Bedel ödemeyen ülkeler buradaki yükün ağırlığını asla anlayamazlar. Başta İran, Rusya, ABD olmak üzere diyoruz ki bu akan kanı durduralım. Suriye artık istikrara kavuşsun ve savaş ortamı bitsin. Burada irade ortaya koymak mecburiyetindeyiz. Bizim tezimiz önemlidir. Biz bütün muhataplarımıza etnik temele dayalı bir yönetim kurulmamalı diyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğü mutlaka korunmalı. Biz kalıcı çözüm için Esed’in sistemde geleceğini görmüyoruz. Ama başlangıçta istesek de istemesek de taraflardan bir tanesidir. Çözüm üretilecekse rejimi de yok sayamayız. Rejim ve muhalefet bir araya gelip anlaşması lazım. Bunu devam ettirmenin büyük bedeli var, o bedel de hayatını yitiren ve yerinden barkından olan insanlardır. Bu artık bölgesel ve küresel bir soruna dönüştü. O yüzden biz bu yönde atılacak adımlara çok ama çok öncelik veriyoruz. Başta İran ve Rusya olmak üzere bütün tarafların bir araya gelip çözüme ulaşmaları taraftarıyız.”
“Fırat’ın batısında PYD/YPG unsurları olmayacak”
ABD’nin Membüç konusundaki sözünü bir kez daha hatırlatan Başbakan Yıldırım, “ABD’nin bize açıkça sözü var. Membüç operasyonu başlamadan biz bu konuyu görüştük ve bugün de teyit edildi. Fırat’ın batısında PYD/YPG unsurları olmayacak ve onlar Fırat’ın doğusuna çekilecekler. Orada Suriye’nin asıl unsurları olacak ve oraya yerleşecekler” dedi.
“ABD’ye bundan sonra düşen hukuki süreci başlatıp bu terör örgütü başını Türkiye’ye vermek”
“ABD ile Türkiye arasında 1979’da imzalan bir antlaşma var. Bu anlaşmaya göre ABD’nin suçlu olarak kabul ettiği birisi var ise biz vereceğiz, eğer ABD’de bizim istediğimiz biri varsa onlarda verecek” diyen Başbakan Yıldırım, “Ama bu yargı ile olur. Bu konuda da Fethullah Gülen’i biz talep ediyoruz. 15 Temmuz öncesi biz talep ettik. Bunların terör örgütü olduğu daha önceden karara bağlanmıştı ve geniş bilgilerle ABD’ye sunuldu. O kadar fazla doküman var ki bizden destek istediler. Geçen günlerde bir heyet geldi ve bizim savcılarımız ve adalet bakanlığı mensuplarınca görüştüler. Sordukları sorular cevaplandırıldı. Bunlar iade sürecinin hızlandırılması için yapılıyor. Bu darbe sonrası verilen ifadeler ve itiraflar buradan net bir şekilde görüldü ki bu darbenin arkasında Fethullah Gülen var. ABD’ye bundan sonra düşen hukuki süreci başlatıp bu terör örgütü başını Türkiye’ye vermek. Bu konunun takipçisi olacağız. Bundan geri adım atmayız” diye konuştu.
ABD Başkan Yardımcısı Biden’in ‘Daha önce gelmediğim için kendimi suçlu hissediyorum. Türkiye’nin bizden daha iyi ittifakı yoktur’ sözlerini değerlendiren Başbakan Yıldırım, “O görüşmelerde aramızda geçen diyaloglar var, bunun arka planı var. Onları söylenmesinin arka planı olduğu için bunların söylendiğini düşünüyorum” cevabını verdi. Joe Biden’in ‘keşke Fethullah Gülen başka ülkede olsaydı’ sözlerini de değerlendiren Başbakan Yıldırım, “Bu, ne kadar büyük sıkıntı içinde olduklarını gösteriyor. Onun, ülkelerinde olmasından, kalmasından çok da hoşnut değiller. Niye? Çünkü Türkiye'nin dostluğunun, bu örgüt başından çok çok daha değerli olduğunu biliyorlar” dedi.
"
6 Eylül'de İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri geliyor"
Başbakan Yıldırım, “6 Eylül’de, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı, yani başbakan seviyesinde, Sayın Cihangiri geliyor. Cihangiri'yle beraber olacağız, ev sahipliği yapacağız. İran'la her konuda, gerek PKK terörüyle mücadele gerek Suriye'deki sorunların çözülmesi gerek ikili ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi gibi önemli konularda kararlar alacağız” ifadelerini kullandı.
“İlişkilerin Mısır’la da normalleşmesi lazım”
Mısır’la ilgili düşüncelerinin çok net olduğunu ve Mısır’la ilişkileri düzeltmek zorunda olduklarını ifade eden Başbakan Yıldırım, “İlişkilerimiz böyle devam edemez. Bu Mısır içinde öyledir bizim içinde öyledir. Ama siyasi bakımdan sıkıntılarımız var. Darbe olunca, herkes bunu alkışlarken ‘biz bu bir darbedir’ dedik ve tek başımıza karşılarında durduk. Ama bu durum iki millet arasındaki ilişkileri geliştirmeye mani değildir. İlişkilerin Mısır’la da normalleşmesi lazım. Herkes için iyi olan budur. Bizim genel prensibimiz bölgede Türkiye’nin dostluklarını arttırması, düşmanlıkları azaltmasıdır. Bu noktada Rusya ile ve İsrail ile ilişkilerimizi normalleştirdik. Suriye için de gayret ediyoruz, Mısır’da da ümit ediyorum ki aklıselim galip gelir” değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşmesine ilişkin olarak ise, “Barzani ile bizim ilişkimiz son günlerde iyice güçlendi. Çünkü Barzani PKK konusunda bizimle hem fikir. Bu gelişinin sebebi, bölgede ekonomik sıkıntı yaşıyorlar. Ekonomik ilişkilerimizi daha da güçlendirmek, diğer yandan da Habur’un doğusundaki kapıları tekrardan açacağız ve orada yaşayan vatandaşlarımızı rahatlatacağız. Çünkü oralarda kapı olmayınca kaçak geçiş yapılıyor. Bu da teröristle sivili ayırt etmekte zorluklara neden oluyor. Barzani ile ikili ilişkilerin yanı sıra teröre karşı işbirliği yapma kararına vardık. Musul’un ABD önderliğinde Musul’un DAEŞ’ten geri alma gayreti var. Bunu biz de destekliyoruz. Ancak geri alındıktan sonra oradaki demografik yapının değiştirilmemesi lazım. Bu konuda Bağdat yönetimi büyük gayretler gösteriyor. ” şeklinde konuştu.
Doğu ve Güneydoğu’daki halkın sıkıntılarını çözeceklerinin altını çizen Başbakan Yıldırım, “Malum çukur siyaseti ile karşı karşıya kaldık ve orada PKK şehirleri, ilçeleri işgal etmeye kalktı. Hayatı oradaki insanlara zehir etti. İnsanları tercihe zorladılar. ‘Ya bizden yana olacaksın ya da devletten yana olacaksın’ dedi. Bölgede yaşayan halkta ‘sizden yana olmuyoruz, devletten yana oluyoruz’ diyip terk ettiler. Biz de vatandaşlarımızın ne ihtiyaçları varsa halledeceğiz. Yıkılan evler yeniden yapılacak, kapanan iş yerleri tekrardan açılacak. PKK terörü bizim en büyük baş ağrımızdan biridir. Bu terör hep gündemimizde olmaya devam ediyor. Terör örgütünün çukur siyasetiyle birlikte vatandaş bunların gerçek yüzünü gördü. Bunun Kürtlerle alakası olmadığı görüldü. Bölgedeki vatandaşlarla el birliği yaparak bu sorunu bitirmemiz lazım. Kırsalda mücadeleyi daha da sıklaştırdık. Bu mücadele çok etkin bir şekilde yapıldığı için yavaş yavaş ses getirecek şehirdeki eylemleri planlıyorlar. Elazığ’da bu terör olayı bir ilk. Maalesef orada da bomba yüklü aracın geçtiği fark edildiği halde patlama oldu. Biz burada bir yandan terörle mücadele ederken bir yandan da polis ve asker içerisindeki FETÖ’cüleri temizlemeye çalışıyoruz. Buradada hainlik yapanlan maalesef olayların önlenmesinden ziyade, olaylara kayıtsız kalanlar olabilir. Bu ihtimali de değerlendiriyoruz. Dolayısıyla iki yönden mücadele veriyoruz. Böyle bir ihtimal olduğunu düşünüyoruz ve soruşturma başladı. Soruşturmanın nasıl bir sonuç vereceğini göreceğiz” diye konuştu.
“Çözüm süreci diye bir şey yok. Ne İmralı, ne de HDP bizim muhatabımız değildir”
PKK terör örgütü ile tekrardan çözüm sürecine girilmeyeceğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Çözüm süreci diye bir şey yok. Çözüm milletle. Terör olaylarıyla çözüm olmaz, bizim muhatabımız millet. İnsanları acımasızca öldüren, askeri ve polisi şehit eden canilerle neyi çözeceksiniz? Kiminle çözeceksiniz? Ne İmralı, ne de HDP bizim muhatabımız değildir. Terör örgütünün sultasından, terör örgütünün baskısından kurtarılmayan partiyle mi çözeceksiniz? Oranın oylarıyla seçildiler ama onları temsil etmiyorlar. Ülkemizi, sınırlarımızı korumak için operasyon başlattık. Herkes bu işi destekliyoruz diyor, HDP ise ‘bu bir işgaldir’ diyor. Dolayısıyla HDP safını belirlemiş gözüküyor, terör örgütlerinin yanında durmayı tercih ediyor” eleştirisinde bulundu.
Güneydoğu’da kırsal operasyonlar tüm hızıyla devam ederken Doğu ve Güneydoğu’da yeniden yapılanma sürecini başlattıklarına dikkat çeken Başbakan Yıldırım, “Önümüzdeki birkaç hafta içinde bunların temelleri atılacak. Ciddi anlamda destekler ve yatırımlar yapılacak. Önümüzdeki haftalarda da bu yatırımların temelleri atılacak. 3 yıllık ve 5 yıllık programlar hazırladık. Ayrıca bir de bunun sosyal yönü var. 24 il bundan faydalanacak. Amacımız bölgedeki bazı illerin etrafında diğer illerin kümelenmesi ve oraların cazibe merkezi haline gelmesi” diye konuştu.
ETÖ soruşturmalarına değinen Başbakan Yıldırım, “Bunun çok boyutlu bir iş olduğunu milletimizin bilmesi lazım. Bu örgüt kapalı kutu, saydam değil. Bir takım kendilerine göre teknolojik alt yapı kurmuşlar, haberleşme sistemleri var. Dolayısıyla burada suçluyu, suçsuzu birbirinden ayırmak için çok titiz bir çalışma gerekiyor. Bu sadece memur tarafından değil, yargıda, orduda, polisin içinde, bütün bakanlıklarda ve iş aleminde de var. Bütün alanlara sızmışlar. Bunları titiz bir çalışmayla ayıklayacağız. Onun için zor ve zahmetli bir iş. Yanlış yapma lüksümüz yok. Bu yüzden zaman alıyor ama üstesinden geleceğiz” ifadelerini kullandı.
Başbakan Yıldırım, OHAL’in uzatılması yönündeki iddialara ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Biz OHAL’i vatandaşa değil kendimize ilan ettik. Vatandaş işine gücüne baksın, yeni yatırımlar, alışverişler yapsın. Ekonomi canlanmaya devam etsin. Fransa’da bir terör olayı oldu ve OHAL ilan ettiler 3 sefer uzattılar. Bizim ülkemizi yok etmeye çalıştılar, darbe yaptılar. Bizim daha aradan geçmiş 1 ay, işte OHAL uzayacak mı uzamayacak mı soruları var. Bir dur bakayım şu 3 ayı bir görelim. Biz gidip vatandaşın işine müdahale etmiyoruz, her şey ilk günden beri eskisi gibi. Bu FETÖ terör örgütü ve bölücü terör örgütünün bir daha Türkiye’nin başına bela olmaması için alınması gereken tedbirler var. Bu düzenlemeler de ‘biz yaptık oldu’ mantığıyla olmuyor. Bunlar aynı zamanda çıkar çıkmaz Meclise gönderiliyor. Meclis bunları görüşecek. Hepsi Meclis onayından geçecek. Yapılan iş sadece zamanı etkin kullanmak. Onun dışında normal parlamento çalışmalarından farkı yok” dedi.
“İç istihbaratı daha da güçlendireceğiz”
İstihbaratın yeniden yapılanması hususunda çalışmalar olduğuna dikkat çeken Başbakan Yıldırım, “İstihbarat üzerinde çalışıyoruz. İstihbaratta maalesef geçmiş dönemlerde sıkıntılar yaşadık. Adam adama istihbarat artık yeterli olmuyor. İç istihbarat, dış istihbarat ve birçok istihbarat şekilleri var. Bu ihtiyaçları göz önünde bulundurarak istihbarat yapısını gözden geçiriyoruz. İç istihbaratı daha da güçlendireceğiz. MİT ağırlıklı olarak dış istihbarata bakacak ama bu iç ve dış istihbaratın birbirleriyle irtibatı olacak. Ayrıca silahlı kuvvetlerle geçmişte yaşanan sorunların bir daha yaşanmaması için Milli Savunma Bakanlığı’nın bünyesinde sadece personel tahkikatını, istihbaratını ön gören birimler oluşturulacak. Böylece bu yapı Başbakan’a ve koordinasyon açısından da Cumhurbaşkanı’na bağlı olacak. Önümüzdeki günlerde bunu da sonuçlandıracağız” açıklamasında bulundu.
“İş aleminde bankacılık sektöründe tereddüt var. Bankalar, ‘Biz bu adama çek verirsek FETÖ terör örgütüne mensupsa bizim halimiz ne olacak? diye düşünüyor. Bu çok yanlış bir düşücedir” diyen Başbakan Yıldırım, “Bu ekonomi için en büyük tehlikedir. Biz diyoruz ki ölçü belli. Ölçü; bu terör örgütüyle iç içe girmiş firmalar var. Bu firmaların hangiler olduğu bir kısmına kayyum atıldı, bunlarla ilgili gereken yapılıyor. Ancak hiçbir şekilde terör örgütüyle bilerek isteyerek ilişkiye girmemiş fakat yöneticileri arasında terör örgütü mensubu var. Biz bu firmaları öldüremeyiz. Ölçü 17 Aralık 2013’ten bu tarafa. Bu tarihten sonra terör örgütü ile iç içe girmiş ise biz bunlara ‘sen masumsun’ diyemeyiz. Ama bu firmalarla alışveriş yapmak zorunda kalmış 'bunlara da ‘sen suçlusun’ diyemeyiz. Bu firmaların ne suçu var? Bu firmaların içinde FETÖ bir şekilde destek vermiş insanlar varsa biz onları temizleyeceğiz. Firmalara hiçbir şekilde dokunmayacağız. İş dünyamız, esnafımız rahat etsin. Buradan savcılara sesleniyorum, bu işleri yaparken dikkatli olun. Hepimizin görevi şirketlerimizi yok etmek, ekonomimizi zayıflatmak değil gerçek suçluları suçsuzlardan ayırarak bu örgütü gündemden çıkarmak” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2016, 08:56