Bakan Yıldız'dan doğalgazda indirim sinyali

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Ham petrol fiyatlarının düşüşünün 6 aylık faz farkıyla beraber doğalgaz fiyatlarını etkileyeceğini söylemiştim. Bunun 01.01.2015'ten itibaren yansıyacağını görüyoruz. Önümüzdeki aylarda daha fazla yansıyacak" dedi.

Bakan Yıldız'dan doğalgazda indirim sinyali
banner98
 Bakan Yıldız, "Maden Kanunu Tasarısı" ile ilgili düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin "Son dönemde elektrik faturalarının 2-3 aylık olduğu iddiaları var. Bu döneme has bir şey mi bu, faturalar neden 3 aylık gelmeye başladı. Herhangi bir gizli zam var mı? Bu faturalar tek seferde mi ödenecek?" sorusu üzerine Yıldız, "Ne açığı ne gizlisi, böyle bir zam söz konusu olmaz, olamaz. Türkiye'deki elektrik tarifleri 2015 yılında ulusal tariflerle beraber götürülmektedir. Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a kadar tarifeler tektir. Abone gruplarına göre sanayicinin, meskenin, tüccarın ödeyeceği elektrik fiyatları her tarafta sabittir. Bunlarla alakalı ne açık ne de gizli zam söz konusu değildir. Faturaların dönemiyle alakalı aylık faturaları kesmeleri lazım. Bir kısım aksamaların olduğunu gördük ve kendileriyle alakalı bu ikazları yaptık" karşılığını verdi.

Vatandaşın kullandığı elektriğe bir kilowatt saat daha eklemenin söz konusu olmayacağını belirten Yıldız, "Ödeme planlarında özellikle Antalya'da kredi kartı uygulamasını bile koydular ve taksit bile yapıyorlar. İsteyenlere 1 peşin 3 taksit ödeme kolaylığı da sağlıyorlar. O yüzden bu manada vatandaşlarımıza her türlü kolaylık sağlanacak. Yalnız Antalya'da özellikle 12-12 Ocak'ta hızı saate 150 kilometreye kadar ulaşan rüzgar ve metrekareye 300 kilograma kadar yağan bir yağmur gördük. Bu yaklaşık 1 aylık yapışın 5-6 günde yağması anlamına geliyor. Antalya'da 100'ü aşkın direk devrildi, 55 adet yabancı madde iletim hatlarının üzerine düştü ve bin 65 orta gerilim arızası oluştu. Bunlar soğukların ve aşırı fırtınanın olduğu bir ortamda 1 aylık arızalar toplam 5 gün içinde oluştu. O yüzden bütün izinler zaten kaldırılmıştı. Bütün ekiplerle beraber ilçelere dahil olmak üzere dağıldılar. 790 kişilik bir ekip sürekli bu arızalarla uğraştı. Tabi yatırım ve bakım için uygulanan kesintilerle elektrik arızasından uygulanan kesintileri hem basın mensuplarının hem de bizim çok iyi ayrıştırmamız lazım. Orada bakım yapılırken bir kesinti uyguluyoruz ama bunların da elektrik arızası olarak haberleştirildiğini görüyorum. Bu hakkaniyete uygun olmaz. Biz dağıtım şirketlerine özellikle Ocak ayında yoğunlaşan kış şartlarından dolayı daha da dikkatli olmaları ve daha iyi bir işlemecilik yapmaları gerektiğini kendilerine söyledik, talimatlandırdık ve telkin ettik" açıklamasında bulundu.

ANKARA VE İSTANBUL'DAKİ ELEKTRİK KESİNTİLERİ
"Ankara ve İstanbul gibi kentlerde elektriğin yeterli gelmemesiyle ilgili bir sıkıntı mı var?" sorusunu da cevaplandıran Bakan Yıldız, "Özellikle 2013 ve 2014 yılında yapılan yatırımlar 7 bin megawatt daha Türkiye'de elektrik üretim santrallerinin daha fazla yapıldığı yıllar yaşadık. Bizim kurulu güçteki büyüme rakamımız yüzde 11.5'ler civarında, elektrik tüketimindeki büyüme hızımız yüzde 3.5-4'ler civarında. Buna enerji tasarrufu ve verimliliğiyle alakalı konuları da dahil etmek isterim. Yani enerji verimliliğinin bir kısım faydalarını görmeye başladık ama sevindirici olan bir şey var. O da bizim arz güvenliğiyle alakalı herhangi bir sıkıntımız yok. Yani yeterli midir? diye soruyoruz ya onunla alakalı bir sıkıntımız yok. 45 bin Megawatt'lar civarında emre amade enerji santralleri var. Bunları anlık, saatlik olarak alıyoruz. Tüketimlerin 38-40 Megawatt'lara kadar çıkabildiğini görüyoruz. Bizim daha yüzde 10-12'lik üretim marjımız var" yanıtını verdi.
Yoğun kış şartlarından atmosfere açık olan işletmelerin de doğal olarak etkileneceğini vurgulayan Yıldız, "1.2 milyon kilometrelik elektrik ve dağıtım hatlarından bahsediyoruz ve bunların hepsi atmosfere açık işletmeler. Yani enerji sektörü olarak kendimize bahar muamelesi yapamayız, çünkü şu anda kış ayındayız. Olumsuz hava koşullarından etkilenen yerlerimiz var. Önemli olan bunlara hızlıca müdahale edebilmek. O yüzden 2 hafta önce yaşadığımız olumsuz hava şartlarından kaynaklanan sebeplenen bazı işletmelerde sıkıntıya yol açtığını gördük. Bunların çözümü var. Dağıtım hatlarına, trafosuna, direğine, iletkenine yıllık 2 katrilyon lira civarında yatırım yapıyoruz. Bu yatırımların arttıkça arızaların daha da azalacağını hep beraber göreceğiz" dedi.

DOĞALGAZ MÜZAKERELERİ
"Bu sene ki doğalgaz müzakereleri ne aşamada. Herhangi bir görüşme yapıldı mı?" yönündeki soruya ise Bakan Yıldız, "Önümüzdeki hafta yapacağız. Bulunduğumuz noktadan daha farklı bir çözüm yolu bulmayı ümit ediyoruz. Tabii ki bunlar müzakereler. Müzakereler sonlanmadan herhangi bir rakam söylememiz söz konusu olmaz. Ham petrol fiyatlarının düşmesinden kaynaklanan sebeplerle üretici ülkelerin, durumun kendileri açısından biraz daha zor olduğunu söylüyorlar. Ama biz de bir indirim hakkını almak istiyoruz. Bununla alakalı müzakerelerimiz devam ediyor. İki seans yapmıştık, istediğimiz sonuca ulaşamamıştık, önümüzdeki hafta bir daha yapacağız. İyi bir sonuç alacağımız kanaatindeyim. Ham petrol fiyatlarının düşüşünün 6 aylık faz farkıyla beraber doğalgaz fiyatlarını etkileyeceğini söylemiştim. 01.01.2015'ten itibaren bunun yansıyacağını görüyoruz. Önümüzdeki aylarda daha fazla yansıyacak. Bunları da biz özellikle yine kamuoyuyla paylaşacağız" karşılığını verdi. 

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2015, 13:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0