Bakan Işık: 'Üreteceğimiz araç 4 tekerlekli yürüyen bilgisayar olacak'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Üreteceğimiz araç dört tekerlekli yürüyen bilgisayar olacak” dedi.

Bakan Işık: 'Üreteceğimiz araç 4 tekerlekli yürüyen bilgisayar olacak'
banner98
 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK MAM’da düzenlenen Türkiye Otomotiv sektöründe 5. AR-GE Proje pazarı ve 5. Komponent Tasarım Yarışması ödül törenine katıldı. Törende yerli otomobil hakkında bilgi veren Bakan Işık, “Üreteceğimiz araç dört tekerlekli yürüyen bilgisayar olacak” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan TÜBİTAK-MAM yerleşkesinde Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği tarafından Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde bu yıl beşincisi düzenlenen etkinliklerde Ar-Ge Proje Pazarı ve İnovalig Otomotiv Ödülleri programına katıldı. Düzenlenen programa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Tübitak Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, OİB Başkanı Orhan Sabuncu, Kocaeli Bütükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, çok sayıda sanayici ve davetliler katıldı.

“OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN TOPLAM CİROSU DÜNYANIN EN BÜYÜK 6.CİROSUNA EŞ DEĞER”
Törende açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, “Otomotiv sektörü, teknolojik gelişmelere yaptığı katkılar, sağladığı istihdam ile dünya ekonomisinde 20. Sıraya gelerek en büyük ekonomiler arasındaki sektörlerin başında geliyor. Bugün küresel ve global pazar üstünde olan ülkelerin hepsi gelişmiş ülkeler olmak ötesinde sadece otomotiv sektörünün toplam cirosu bu sektörü dünyanın en büyük 6. ekonomisine eş değer bir hale getiriyor. Otomotiv sektörünü ülke olarak zikrettiğimizde, ülkemizi dünyanın en büyük 6. ülkesi olarak zikretmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

"DESTEK PROGRAMLARI 140 MİLYON TL'Yİ AŞTI"
Otomotiv sektörünün kendileri için öncelikli olduğunu söyleyen Ergin, “Otomotiv alanında çarlar açmaktayız. Bu çarlar içerisinde Tübitak öncelikli alanlar öncelikli araştırma teknolojileri geliştirme ve destekleme programı ciddi bir eksikliği örtmüştür. 2010-2015 yılları arasında bu kapsamda Tübitak’ın aktardığı hibe destek tutarı 140 milyon TL’yi geçmiştir. Açtığımız ve açmayı düşündüğümüz çarlarda harcama sonrası büyük ölçekli kuruluşlar için yüzde 60’a kadar, kobilerimiz için yüzde 75’e kadar geri ödemesiz hibe desteği vermekteyiz” ifadelerini kullandı.

“BUGÜN OTOMOTİV SEKTÖRÜ İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI”
Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise, “Bugünün otomotiv sektörümüz ve yerli otomobil projemiz için bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Türk Otomobili Geliştirme Projemizde, çok önemli bir mesafe almış durumdayız. Bugün itibarıyla,özel sektörümüzle, otomotiv yan sanayimizle, üniversitelerimizle, öğrencilerimizle, akademisyenlerimizle, çok daha yakın bir işbirliği sürecini başlatıyoruz. Bu proje pazarının ve komponent tasarım yarışmasının da bu açıdan çok iyi bir başlangıç olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“ÖYLE BİR OTOMOBİL YAPACAĞIZ Kİ DÜNYANIN HER YERİNDEN TALEP EDİLECEK”
Yerli otomobili yapmış olmak için yapmadıklarını belirten Işık, “Biz, Türk Otomobili projesini başlattık, çünkü bu, ekonomik ve rasyonel bir ihtiyaçtı ve tam zamanıydı. Türkiye’nin en başarılı olduğu sektörlerin başında otomotiv geliyor. Üretimde sahip olduğumuz başarı, ülkemizin nüfusu, gelir seviyemizin yükselmesi, iç ve dış pazar imkanlarımızın çeşitliliği gibi faktörleri yan yana koyduğumuzda, sektörde milli bir markaya olan ihtiyaç, zaten ayan beyan ortadadır. Ancak, Türk otomobili projesi, sadece otomotiv sektöründe bir milli marka oluşturmak için yürütülen bir proje değildir. Biz öyle bir otomobil yapacağız ki, dünyanın her yerinde satılabilecek, talep edilecek. Yani, yapmış olmak için iş yapmayacağız. Tam aksine, tüm küresel pazarları hedefleyen, otomotiv sektöründe ciddi rekabet avantajı olan ve sektörü farklılaştıracak, sektöre yeni açılımlar kazandıracak bir iş yapacağız. Türk otomobili projesi, sadece otomotiv sektörünü ilgilendiren bir proje değildir. Bu projenin çıktılarından biri olarak, Türk markası altında otomobiller üreteceğiz. Bu projenin esas çıktısı, hayatın her alanına dokunacak yeni teknolojiler olacaktır” ifadelerini kullandı.

“TÜRK MARKASI VE İMAJINI DÜNYAYA AKTİF BİR ŞEKİLDE AÇILMASINI SAĞLAYACAĞIZ”
Yerli otomobil projesinde üç ana hedefleri olduğunu belirten Işık sözlerini şöyle sürdürdü: “Önce otomotivde ve buna paralel olarak diğer sektörlerimizde, montaj ve lisanslı üretim aşamasından Ar-Ge ve inovasyona dayalı özgün üretim aşamasına geçişi sağlayacağız. Türk markası ve imajının dünyaya daha aktif bir şekilde açılmasını sağlayacağız. Yeni teknolojilere tarihçe kazandırmış olacağız. Burada tarihçe kazandırmak derken şunu kast ediyoruz: Türk otomobili, yerli ve yeni teknolojilerin sahaya inmesini, pratiğe dönüşmesini, gerçekleşmesini sağlayan bir platform vazifesi üstlenecek. Türk otomobili sayesinde, bu teknolojiler, raflarda veya proje dosyalarında kalmayacak, rüştünü ispat eden ürünler olarak, dünyaya açılacak” dedi.

“OTOMOTİV SEKTÖRÜ HAYATIN HER ALANINA DOKUNUYOR”
"Öncelikle otomotiv sektörü, hayatın her alanına dokunuyor. Hepimiz, günlük hayatımızda bu sektörün ürettiği vasıtaları kullanıyoruz, kullanmaya da devam edeceğiz. Tasarımlar, teknolojiler, özellikler belki değişecek, ancak otomotiv sektörü hayatımızda olmayı sürdürecek. Otomotiv sektörünü tercih etmemizin en önemli nedeni ise, hiç şüphesiz, yeni nesil teknolojilerin otomotiv sektöründe uygulama alanı bulma oranının yüksek olmasıdır."

“ARAÇLARDA KULLANILAN PARÇALARIN YÜZDE 70’İ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM KULLANILMAYACAK”
"Üretim ve satışlar, gelişmekte olan ülkelere doğru kaymasını sürdürecek. Ancak gelişmiş ekonomilerdeki müşterilerin tercihleri de daha yüksek katma değerli ve ileri teknoloji gerektiren alanlara doğru kayacak. Özellikle yeni nesil yakıt teknolojilerine olan talep hızla artacak. Mesela 2020’li yıllarda, Avrupa’da satılan her beş araçtan biri elektrikli olacak. Bugün araçlarda kullanılan parçaların yüzde 70’i, önümüzdeki dönemde kullanılmayacak. 2030’lu yıllarda, bir aracın maliyetinin yarısını otomotiv elektroniği ve yazılım oluşturacak. Zikrettiğim bütün bu gelişmeler, bizim tercihlerimize ve eylemlerimize göre, Türkiye için tehdit de olabilir, fırsat da olabilir. Hem ana sanayimizi hem de yan sanayimizi bu değişime hazırlayabilirsek, Türkiye, buradan çok büyük kazançlar elde eder. İşte Türk otomobili projesi, bu değişimi yönetmemizde, hem otomotiv sektörümüze hem de diğer sektörlerimize öncülük edecek."

“20 LİTRELİK YAKITLA 1000 KİLOMETRE MESAFE KAT EDİLECEK”
"TÜBİTAK’ta geliştirdiğimiz batarya teknolojilerini, Türk otomobilinde kullanacağız. Bu araç, 2 TL’lik şarj maliyetiyle, büyükşehir trafiğinde 100 kilometre yol yapabilecek. Şehirlerarası yolculuklarda ise arabadaki küçük jeneratör devreye girerek bataryayı şarj edecek. Burada da 20 litrelik yakıtla 1.000 kilometre mesafenin kat edilmesini öngörüyoruz. Aracımızın en belirgin vasıflarından birisi de otonom araç sistemleriyle donatılması olacak. Savunma sanayinde hava araçlarında kullandığımız Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’ni, Türk otomobiline de uyarlamayı hedefliyoruz. Bu sistem, aracın kontrolü, güvenliği ve yakıt tüketimiyle ilgili önemli avantajlar sağlayacak. Aracımızda sensör teknolojilerini ve araçlar arası iletişim sistemlerini de kullanacağız."

“ÜRETECEĞİMİZ ARAÇ DÖRT TEKERLEKLİ BİR BİLGİSAYAR OLACAK”
"Araç, piyasaya çıktığında, herhangi bir araç olarak çıkmayacak. Dünyaya, birçok yeni teknolojiyi sunan, farklı, yeni bir araç olacak. İddialı bir cümle kullanıyorum, Üreteceğimiz araç dört tekerlekli yürüyen bilgisayar olacak. İşte bu noktada, sizlere, otomotiv sektörümüze, yan sanayicilerimize, girişimcilerimize, üniversitelerimize, öğrencilerimize, akademisyenlerimize seslenmek istiyorum. Lütfen bu konuda bizimle işbirliği yapın. Türk otomobiline uyarlanabileceğini düşündüğünüz fikirlerinizi ve projelerinizi, bizimle paylaşmanızı bekliyorum. Böylece hem sizin fikirlerinizi ticarileştirmiş olalım hem de bu milli projemizi çok daha güçlü bir seviyeye taşıyalım TÜBİTAK MAM’a gelin, Türk otomobili projesinde sizler de yer alın."
Konuşmaların ardından tören Ar-Ge Proje Pazarı Ödülleri ve hediye takdimiyle sona erdi. 

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2016, 14:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0