Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakanlık ile Bursa Sanayi ve Ticaret Odası (BTSO) işbirliğiyle düzenlenen ’İş Sağlığı ve Güvenliği İskele Kurma’ seminerine katıldı. BTSO Büyük Salon’da gerçekleştirilen seminerde konuşan Bakan Çelik, “Taş yumurtanın üzerine düşerse olan yumurtaya oluyor, yumurta taşın üzerine düşerse olan yine yumurtaya oluyor. İş kazaları meydana geldiği zaman yaşanan tüm sorunlarda nerede yanlışlık var, bu araştırılmadan direkt sorumlu yumurta, direkt sorumlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hedef tahtası gösteriliyor. Bu konuyla ilgili suçlu aramak için söylemiyorum ama bu sorunların çözülmesi için düzenlenen bu etkinlikler, sorunların çözülmesine vesile olur” dedi.
2014 yılını acısıyla tatlısıyla geride bıraktıklarını dile getiren Çelik, “İş kazaları ve iş güvenliği açısından acı olayların yaşandığı bir yıl oldu. Önce Soma’da 301 madencimizi kaybettiğimiz maden faciası, İstanbul’da asansör kazasında kaybettiğimiz 10 emekçimiz, hemen arkasından Ermenek’te yaşanan kazada kaybettiğimiz 18 emekçimize, kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.
“TERÖR KONUSUNDA İYİ DURUŞ SERGİLEDİK”
Yeni yıla iyi bir yıl olması temennisinde bulunarak girdiklerini belirten Bakan Çelik, “Ama çok acılar yaşandı. 2015 yılı iyi geçsin dedik ama İstanbul’da ve Fransa’da yaşanan terör saldırılarının acılarını yaşıyoruz. Terör çağın vebası, insanlığın yüz karası. Biz yıllardır terörden çok çektik ve çok ağır bedeller ödedik. Daha fazla bedel ödememek adına son 3 yıldır çözüm sürecini başlattık. Bunu kahve yudumlarken konuşmak kolay ama bu yakıcı sorunun mutlaka çözülmesi gerekiyor. Gelişmiş ülkeler açısından terör konusunda iyi bir duruş sergilemiş bulunmaktayız. Eğer ortak bir duruş sergileyemezsek bu acılar yaşanır” diye konuştu.
Türkiye’de son 5 yılda 5,5 milyon istihdam gerçekleştirdiklerinin altını çizen Çelik, “2009 yılındaki kriz sonrası Türkiye ciddi atılım gerçekleştirdi. Gayrisafi milli hasılamız yüzde 1,4’lerde, borç stoğumuz yüzde 34’lerde, Avrupa ülkelerinin ortalaması yüzde 94’lerde. Bu tablo demokrasinin, güven ortamının, istikrar ortamının başarısıdır. Bu tablonun asıl sahibinin müteşebbislerimizin, özel sektörün olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu rakamların daha iyi seyretmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2014’te yaşanan iş kazalarının bu sevinci üzüntüye dönüştürdüğünü belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
“MÜHÜRLENEN İNŞAATLARIN 500’Ü HALEN AÇILAMADI”
Önceki senelerde ortama 16 kişi hayatını kaybederken, bunu 7 seviyelerine düşürdüklerini hatırlatan Çelik, “2014 yılında yaşanan kazalar, bu istatistikleri anlamsız hale getirdi. İş kazaları konusunda sözün bittiği yerdeyiz. İş kazalarıyla ilgili her şey yazıldı, söylendi. Zaten olaylar her şeyi anlatıyor. Neyi söyleyeceksiniz ki. 350 işçiyi kurtaracak bir mekanizma. Ama bunu biz ne yapıyoruz, önemsemiyoruz. Söylenecek fazla bir şey yok. Hem yasalar, hem mevzuatımız her şeyi söylüyor. 2014’te maden denetimlerinde 203 madeni denetimlerle durdurmuşuz. 140 maden şu anda durdurulmuş vaziyette. İnşaatlarda 3 bin 600 inşaat denetlendi, bin 8’i durdurulmuş. Halen acı olan ne biliyor musunuz, bu inşaatın 500’ü halen açılamadı” dedi.
En çok kazanın inşaat ve madenlerde olduğuna da dikkat çeken Çelik, “Sorun farkındalık sorunu, aşırı kazanma hırsı. İşverenin görevi mevzuatı uygulama ve tedbir almadır. Senin görevin bu. Çalışanın görevi bu tedbirlere uymak. Toplam iş kazaların yüzde 12,5’i, ölümlü iş kazalarının yüzde 34’ü, bu ölümlerin yüzde 42’si de yüksekten düşmeden kaynaklanıyor. Bu konudan ders almamız lazım. Kaçak çalıştırılan yerlerde yaşanan olaylardan dolayı ders çıkarıldığı kanaatinde değilim. İşçi halen görevini yapmıyor” diye konuştu.
“İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ALAN İŞ YERLERİNİN BORCU SİLİNECEK”
İş sağlığı ve güvenliğinin yalnız kişi için değil, işletmenin prestiji açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Faruk Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri yolda. AB normlarına uygun bir düzenleme. Yaşanan olaylardan dolayı alınan bir düzenleme. Az sayıda da olsa yaşanan olaylar çok katı normlar getiriyor. İş kazaları konusunda 12 bin lira ceza var, yarın 24 bin lira ceza ile karşılaşabilirsiniz. Ey iş verenler, iş güvenliği uzmanı bulundurun diye gırtlak patlatıyoruz. Şimdi yasa, geriye doğru 1 yıl borcun var, 6 ay içerisinde iş güvenliği uzmanı aldığında geçmiş borçlarını siliyor. Bir cana tüm bu maliyetleri kıyas edemeyiz. Gördük ki acıtmadan bu olayların önüne geçemeyeceğiz. Taraflarla görüşerek bu yasanın düzenlemesini gerçekleştireceğiz. Eski tarz alışkanlıklarla yürüyemeyeceğimiz ortadadır. Eski köye yeni adet getirmek zorundayız. Kolay değil bu işler. Köhne fikirler paslanmış çivi gibidir, sökmesi de zordur. Ama bu mücadeleyi vermek zorundayız.”
“2 ÇOCUK DOĞURAN ANNE 4 AY YARIM GÜN ÇALIŞACAK”
Kadın istihdamına yönelik bir çalışma yaptıklarının da altını çizen Çelik, şunları kaydetti:
“Doğumdan sonra yarım gün çalışma getiriyoruz. 2 çocuk doğuran anne doğum izni olarak 4 ay yarı zamanlı çalışacak. Bunun ücretini biz karşılıyoruz. Nüfusun yaşlı nüfusa dönüşmemesinde bir adımdır. İstihdam ve üretimin desteklenmesi ile ilgili Sayın Başbakanımız açıklama yapacak. Suriyelilerle ilgili şu an itibariyle göç yasası çıktıktan sonra 1 milyon 727 bin kişinin geçici kimlik alması ile ilgili bakanlar kurulunda ele alacağız. Bazı iş kolları eleman bulmakta zorlanıyorlar. 2 milyona yakın Suriyelinin istihdamını bakanlar kurulunda ele alacağız. Eleman bulmakta zorlanan alanlarda belli bir oranda Suriyeli vatandaşların istihdamıyla ilgili dengeli olarak çalışmalarımız olacak.”
Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise yasal tedbirler olmasına rağmen halen iş kazalarının olduğunu gördüklerini ifade ederek, “Bize bir şey olmaz deyip iş kazalarına neden olan insanlar var. İş sağlığı ve güvenliği konusunda insanlarımızı eğitmemiz lazım. Gerek kamu, gerekse özel sektörde çalışanlarımız bizlere emanet. Bu seminerin özellikle inşaat sektöründe yaşanan kazaları azaltacağını ümit ediyorum” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, iş kazalarının yüzde 40’ı yüksekten düşme olduğu için bu tür seminerlerin çok büyük önem arz ettiğini söyledi.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay da bakanlığın yürüttüğü proje kapsamında, geçen yıl aralık ayında bazı illerde yapılan seminer ve toplantıların bu yıl ilkini Bursa’da gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu konu çok önemli. Türkiye’de iş kazalarının büyük çoğunluğun inşaat sektöründe gerçekleştiğini görüyoruz. Bu kazaların yüzde 36’sının ölümle neticelendiğini görüyoruz. Bursa fazla göç alan bir şehirdir. Baktığımızda Türkiye’de inşaat sektörünün en faal olduğu kentlerden biri Bursa’dır. Bursa, kentsel dönüşümde de öncü olan bir şehirdir. İş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir iş kazalarıdır. İş güvenliği meselesi çalışanların güvenliğini arttıran bir çalışmadır” dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özel, Bursa sanayicisinin iş sağlığı konusunda önemli adımlar attığını belirterek, “İş kazaları genelde inşaatlarda yüksekten düşme ile yaşanıyor. Bu düşmelerin ana nedeni iskelelerin güvenliğinin olmamasından kaynaklanıyor. İş kazalarının yüzde 20’si yüksekten düşmekten kaynaklanıyor. Bu kazaları asgari seviyelere düşürmemiz gerekiyor. İş kazaların yoğun olduğu 10 ilde İş Sağlığı ve Güvenliği İskele Kurma seminerleri düzenleyeceğiz” dedi.
Seminerde, dünyada her 14 saniyede bir kişinin iş kazalarından dolayı hayatını kaybettiği, inşaat sektöründe dünyada günde 100 kişinin yüksekten düşerek öldüğü belirtildi.
Seminere Bakan Faruk Çelik’in yanı sıra Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özel ile çok sayıda BTSO üyesi katıldı.
Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2015, 17:45