Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “İki taraftan biri el uzatmışsa, o zihin ve gönül orada durur. Biz beklediğimiz karşılığı almayınca taziyemizi geri alıyoruz diyecek değiliz. Biz mevcut algıyı kökten sarsacak bir adım attık. Biz diasporadan ezber bozacak bir adım beklemiyoruz. Şimdi onlar da bizim terör saldırısında öldürülen diplomatlarımız için taziye dileyecekler mi?” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NTV’de katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasına yönelik değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili açıklamayı kimsenin beklemediğini belirterek, “1915 olaylarına ilişkin metin üzerinde çok çalıştığımız bir metin. Metinde geleceğe bir atıf var. Felsefi olarak dünyanın neresinde olursa olsun sadece aklına değil gönlüne de hitap etsin istedik. Her bireye hitap etmeyen bir dil kalıcı olamaz. Biz bunun herkese hitap etmesini istedik. Ermeni temsilcileriyle görüşüp anlamaya çalıştık. Metinle hedefimize ulaştığımızı düşünüyorum. Bunun sürpriz olduğunu biliyorum, böyle bir açıklamayı kimse beklemiyordu” diye konuştu.
“ONLAR DA TERÖR SALDIRISINDA ÖLDÜRÜLEN DİPLOMATLARIMIZ İÇİN TAZİYE DİLEYECEKLER Mİ?”
“İki taraftan biri el uzatmışsa, o zihin ve gönül orada durur. Biz beklediğimiz karşılığı almayınca taziyemizi geri alıyoruz diyecek değiliz” diyen Davutoğlu, “Biz mevcut algıyı kökten sarsacak bir adım attık. Biz diasporadan ezber bozacak bir adım beklemiyoruz. Şimdi onlar da bizim terör saldırısında öldürülen diplomatlarımız için taziye dileyecekler mi? Bunu beklediğimiz için sormuyorum. Ama biz bu adımı attık. Bu geleceği birlikte inşa edeceğiz diye ümit ediyorum. Önemli olan zihniyet dönüşümü. Biz zamanın ruhuyla özdeşleşebilirsek milli değerlerimizi koruyabiliriz” şeklinde konuştu.
“GELECEĞİ BİRLİKTE İNŞA EDEBİLİRİZ”
Metnin ön izlerinin 2005 yılında TBMM'de alınan kararlarda, Başbakan'ın açıklamalarında görülebileceğini kaydeden Davutoğlu, “O acıları paylaşabilirsek, ortak mirası da değerlendiririz. Yöntemde anlaşabilirsek, zamanın ruhunu kavrarsak geleceği birlikte inşa edebiliriz. Başbakanımız, dün ‘her alanda normalleşmemiz lazım’ dedi. Siyaset zihniyet dönüşümüyle olur. Zihniyet dönüşümü ise insanın kendisiyle barışık olmasıyla olur. Özgüveni olan bir kişi, tartışmaktan korkmaz” ifadelerini kullandı.
Metnin arka planının bir anda oluşmadığına vurgu yapan Davutoğlu, “Siyaset cesurca resmi dili değiştirme iradesi gösterirse, bir dönüşüm yaşanabilir. Bu metnin, referans bir metin olmasını istiyoruz. Biz zihniyet dönüşümünü yapmadan siyaset dönüşümünü gerçekleştiremeyiz" şeklinde konuştu.