“VİZE SERBESTİSİNİ ÖNE ALMAK İÇİN ÇOK GAYRET SARF ETTİK”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, vatandaşların Schengen bölgesine vizesiz seyahatinde önemli bir aşamaya gelindiğine dikkati çekerek, "Esasen, 16 Aralık 2013 tarihinde Geri Kabul ve Vize Serbestisi mutabakat metni imzalanmıştı. 17-25 Aralık darbe girişimlerinden dolayı gündeme gelmemişti. Vize serbestisini öne almak için çok gayret sarf ettik. Vize serbestisinin Haziran aynında uygulanması için de son yatığımız anlaşmada tutumumuzu sergiledik. Bu süreçte Türkiye, yoğun bir mesai harcamıştır. Kasım ayından bu yana ilgili kurumlarımızda vize serbestisi yol haritası anlamında yoğun mesailer harcandı. Gelinen noktadan memnunuz, bundan sonraki süreçte de ilgili bakanlıklar, hükümet olarak samimi bir şekilde üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımız AB ülkelerine, Schengen bölgesine vizesiz seyahati çoktan hak etmişti, haksızlık vardı" şeklinde konuştu.
AB ile ilişkilere sadece bir pencereden bakılmadığını, hedefin tam üyelik olduğunu anlatan Çavuşoğlu, AB'den de aynı samimiyeti beklediklerini dile getirdi. Bugünkü raporun bir dönüm noktası olabileceğini kaydeden Çavuşoğlu, "Biz, bugünkü alınan kararların sadece vatandaşlarımızın AB ya da Schengen bölgesine vizesiz seyahati noktasında dönüm noktası olduğunu düşünüyoruz. AB ile ilişkilerde yeni bir sayfa olduğunu düşünüyoruz. Pasaport konusundaki çalışmaları da tamamlamak üzereyiz, yeni biyometrik pasaportları da vatandaşlarımıza vermeye başlayacağız" ifadelerini kullandı.
“SÜRECİN OLUMLU SEYRETMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ"
Çavuşoğlu ve Bozkır, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Brüksel'deki görüşmeler için takvimin belli olup olmadığına ilişkin sorusuna Bozkır, "Tabii, parlamentoda alınacak karar için yoğun bir şekilde parlamentonun her kademesiyle görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Önümüzdeki hafta Salı Strasbourg'a gidiyorum. AB parlamenterleri ile de çeşitli görüşmeler yapacağız. Bunun parlamentodan geçmesi için birlikte atılacak adımlar için çaba sarf edeceğiz. Onu takip eden günlerde Brüksel'de siyasi diyalog toplantısına Dışişleri Bakanımızla birlikte katılacağız. Bütün kurumlarla bir araya gelerek, parlamento ve konseye giden süreçte Türkiye tarafında atılması gereken adımlar var mıdır, bunları da değerlendireceğiz. Haziran sonuna kadar ki süreçte, ikili ziyaretlerle, komisyon ziyaretleri ile sürecin olumlu seyretmesini sağlayacağız" diye konuştu.
Biyometrik pasaportlara ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, "Eski pasaportlar parmak izlerinin yüklendiği pasaportlarla değiştirilecek. Vatandaşlarımıza yeni pasaport vereceğiz. Pasaportun talebinin karşılanması konusunda sıkıntımız yok, zaten uzun süredir hazırlıklarımız devam ediyordu. Talebi karşılama konusunda arkadaşlarımız hazırlıklı" şeklinde konuştu.
72 KRİTERİN KAÇI TAMAMLANDI?
72 kriterin kaçının tamamlandığının sorulması üzerine Bozkır, "Bu 72 beklenti matematik beklenti değil. Burada öyle bir tabloyla ilerledik ki azen bir kanun çıkararak 9 beklenti karşılandı, bazen 4 kanun çıkarılarak 1 beklenti karşılandı. Burada önemli olan bu beklentilerin siyasi olarak değerlendirilmesidir. Yapılan 72 kriterle ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti olarak üzerimize düşen yükümlülüğün tamamlandığını düşünüyoruz. Bazı hususlarla ilgili olarak karşılıklı görüşeceğiz. Bizim ilave bilgiler vermemiz gereken hususlar var ama genel olarak 72 beklentiyi karşıladığımız değerlendirildiği içindir ki komisyon vizelerin kalkması için tavsiye kararını önermiş durumda" ifadelerini kullandı.
Pasaportların bir bütçesinin olduğunu anlatan Çavuşoğlu, "Ücret karşılığı veriliyor tabii pasaportlar. Bu konuda hükümetimiz aksi yönde düzenleme yapmadığı sürece pasaportlara ödenecek ücretler bellidir. Aksi düzenleme yapılırsa, hükümetimizin alacağı karar" dedi.
Bozkır, pasaportlar için sadece cüzdan bedelinin ödeneceğini ifade etti. Çavuşoğlu, İsrail'le ilişkilerin sorulması üzerine, "NATO'nun Güney ortakları var. Dolayısıyla, bu ortakların NATO nezdinde ofis açma konusu gündeme geldi. Genel Sekreterle son ziyaret kapsamında bunu değerlendirdik, tüm ülkelere eşit düzenleme yapılacaksa bunu değerlendiririz dedik, diğer ortaklarla hepsine aynı hakkın verilmesi önemli" şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2016, 17:42