Türkiye'nin demiryolu ulaşımına yönelik projeleri dünya devlerini İstanbul'a çekti. 2023 hedefleri kapsamında önümüzdeki 7 yıl içinde hayata geçirilecek 40 milyar euroluk yatırımdan pay almak isteyen 30 ülkeden 300 şirket, dün İstanbul Fuar Merkezi'nde açılan 6. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı'nda (Eurasia Rail) buluştu. Fuara katılan şirketlerin ana gündeminde bu yıl içerisinde gerçekleşmesi planlanan 6 milyar dolarlık hızlı tren ve 1000 adetlik metro alım ihaleleri vardı. İhalelere hazırlanan Bombardier ve Alstom, TCDD tarafından seçildikleri takdirde 100 milyon doları aşan yatırımla Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikasını kuracaklarını duyurdu.
14 KENTE HIZLI TREN
'ELİNİZİ ÇABUK TUTUN'
Fuarın açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da söz konusu yatırımlara ilişkin önemli bilgiler verdi. "Demiryoluna 40 milyar doların üzerinde yatırım yapacağız. Bugüne kadarki yatırımlar 20 milyar doları buldu" diyen Yıldırım, Yüksek Hızlı Tren ihalesi için de şunları söyledi: "80 adet hızlı tren seti yatırımı zannediyorum ki 5-6 milyar doları bulacak. Bu setlerin mümkün olduğunca yüksek yerli katkı oranıyla yapılmasını öngörüyoruz. Dünyanın bilinen üreticilerini Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ettik. Bazıları karar verdi, ortaklıklarını kurdular. Fabrikalarını yapanlar da var. Bundan sonra diğer ilgilenen şirketlerin de elini çabuk tutmasını istiyoruz."
TÜRK ORTAKLA 100 MİLYON $'LIK YATIRIM
Hızlı tren ihalesine girmeye hazırlanan Kanadalı uçak ve tren üreticisi Bombardier, Türkiye'ye stratejik ülkelerden biri olarak bakıyor. Firmanın Avrupa Bölge Başkanı Dieter John, 80 adetlik Yüksek Hızlı Tren ihalesini kazandıkları takdirde Bozankaya ile ortaklıkları çerçevesinde, Ankara'da yeni bir üretim tesisi kuracaklarını açıkladı. Türkiye'ye yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını söyleyen John, "İhalede yüzde 53'lük bir yerlilik oranı şartı var. Biz nicelikten çok niteliğe odaklanıyoruz. Katma değerli üretimin Türkiye'ye taşınmasını önemsiyoruz. Benzer örneklerde yüzde 30'lardan başlayarak kademeli olarak yüzde 100 yerli üretime çıktığımız oldu" dedi. Türkiye'de ihale sürecinde başarılı olmaları halinde doğrudan 2 bin dolaylı olarak da 5 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını belirten John, "Bizim CRH 250 ürünümüz uygun gözüküyor. Bozankaya'yı 25 firma arasından seçtik. 30 milyar dolarlık sipariş rezervine sahibiz" diye konuştu.
YÜKSEK HIZLI TREN FABRİKASI KURACAK
Dünyanın en büyük raylı sistem ve hızlı tren üreticilerinden Alstom da gözünü Türkiye'nin bu alandaki dev projelerine dikmiş durumda. İstanbul'u Afrika ve Ortadoğu'nun merkezi olarak konumlayan şirket, 135 kişilik ekibiyle bu yılki ihalelere hazırlanıyor. Şirketin hedefleri arasında 100 milyon euroluk yatırımla Türkiye'de hızlı tren fabrikası kurmak da var. Yerli bir ortakla kurulacak olan fabrikanın ihracat yapmayı da hedeflediğini ifade eden Alstom Türkiye Genel Müdürü Arban Çitak, sözlerine şöyle devam etti: "Hükümetin demiryolu taşımacılığına 40 milyar euronun üzerinde yatırım yapacak olması bizleri de heyecanlandırıyor. 80 Yüksek Hızlı Tren ihalesini kazanırsak, bunun için Türkiye'ye yatırım yapacağız. Fizibilite çalışmalarını tamamladık. Türkiye'den bir ortak ile yüksek hızlı trenler üretmeyi planlıyoruz. Ayrıca Alstom, Türkiye'de yerlileştirme üzerine yaptığı çalışmaları son 3 yılda yoğunlaştırdı ve Türkiye dışındaki Alstom projelerinde de Türk tedarikçi sistemini kullanıyor."
Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2016, 08:44