CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde son yıllarda tarım arazilerinin önemli ölçüde daralmasına dikkat çekti. 2002 yılında 41 milyon 196 bin hektar olan ülkemizdeki tarım alanlarının, 2 milyon 645 bin hektar azalarak 2015 yılında 38 milyon 551 bin hektara indiğini belirten Ömer Fethi Gürer, Günümüz itibari ile ülkemizin tarım alanları ne kadardır? Bu küçülmenin nedenleri nelerdir? Tarım alanlarındaki bu daralmayı önlemeye yönelik çalışmalar var mıdır? Varsa nelerdir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Ömer Fethi Gürer’in sorularına yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, arazilerin koması için 2005 yılında çıkarılan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Büyük tarım arazilerinin korunması kapsamında Türkiye genelinde 192 ovanın Bakanlar Kurulu Kararı ile koruma altına alındığını açıklayan Bakan Fakıbaba, ayrıca 59 adet "Büyük Ova Koruma Alanı" ilanı ile ilgili çalışmaların tamamlanarak Bakanlar Kuruluna sunulduğunu bildirdi.
Miras yoluyla tarım arazilerinde bölünmeye kalıcı çözüm bulmak amacıyla yürütülen detaylı çalışmalar sonucunda Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda 2014 yılında yapılan değişiklik ile tarım arazilerinde miras yoluyla bölünmesinin önlendiğini ifade eden Bakan Fakıbaba, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Parçalı arazilerimizin birleştirilmesine yönelik arazi toplulaştırma çalışmalarına büyük önem verilmektedir. 2017 sonu itibari ile Türkiye'de 6,1 Milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanmıştır. 2,1 Milyon hektar alanda ise toplulaştırma çalışmalarına devam edilecektir. Toplam 14 Milyon hektar alandaki arazi toplulaştırma çalışmaları 2023 yılına kadar tamamlanması hedeflenmiştir.”
GÜRER: İKİ BAKANLIĞA GÖREV DÜŞÜYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım alanlarının azalması konusunda ülkemizde iki önemli sorun vardır. Bunlardan biri, tarım alanlarının maalesef ranta kurban gitmesi olarak özetleyebileceğimiz; tarlaların inşaat için arsaya dönüştürülmesidir. Bu konuda hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ciddi manada önlemler almalıdır. Tarım alanlarının azalmasının yanında mevcut tarım alanlarında ekimin azalması da önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Girdi maliyetlerinin yüksekliği, hükümetin yanlış tarım politikaları ve üreticilerin yaşadığı onlarca sorun nedeniyle üreticiler tarlalarını, bağ ve bahçelerini ekip biçmekten vazgeçmektedir. Bu da ülkemizde tarımın bir şekilde bitme noktasına doğru ilerlemesine neden olmaktadır. Hükümet, hem tarım arazilerinin azalması hem ve var olan tarım arazilerinde ekim ve dikimin azalması sorununa kalıcı çözüm bulmalıdır” dedi.
OVALAR KORUNMALI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ovaların farklı nedenlerle tehdit altında olduğunu belirterek “AKP hükümetlerinin koruma kararlarının uygulamada olumlu sonuçlarının sınırlı olduğuna dikkat çekti. Gürer” ovalarda olsun koruma uygulamaları gerçekçi sağlansın .AKP 15 yıllık iktidarlarında koruduk dedikleri Yok oluyor genelde ranta açıldı. İstanbul canlı örnek, AKP hükümetleri ile görüntüsü ne hale geldi. Yeşilden uzaklaşan, göğe yükselen rant için dikilen yapılar kenti sarmaladı. Korumalıyız dedikleri ve gökdelenler ile silueti bozulduğunu ifade ettikleri İstanbul bu hale getirenlerde AKP hükümetleridir. yanlış yaptık İstanbul görüntüsünü düzeltmeliyiz diyende yine onlar, önce yok et sonra eleştir .o nedenle koruma konusunda iyi bir karneleri yok. Ovalar geleceğimiz , korunması gerektiğini fark ettiklerine göre yok edildiğini görmüş olmalılar gereken önlemleri kağıt üzerinde değil ovalarda da sağlamalılar” dedi.
Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2018, 10:56