10 liralık fiyatı ile kırmızı ete rakip

Bursa'da girişimci genç çift, Türkiye'de az bilinen istiridye mantarını üreterek kırmızı ete rakip çıkardı.

10 liralık fiyatı ile kırmızı ete rakip
banner98
 İnternetten yaptıkları araştırmalar doğrultusunda istiridye mantarı ile tanışan Özgür ve Gülin Özbek çifti bir çiftlik kurmaya karar verdi. Yaklaşık 10 ay önce Bursa'nın Mudanya ilçesinde kurdukları tesis ile üretime başlayan Özbek çifti, dünyada da tadı kırmızı ete en yakın olan istiridye mantarına olan talebi karşılayamaz hale geldi. Yoğun talebi karşılamakta zorlanan genç çift, yeni girişimcilere de yol göstererek, tohumladıkları mantar kompostlarını hazır halde satarak hammadde sağlar hale geldi. Pazarlarda 8 ile 10 lira arasında alıcı bulan istiridye mantarı, büyük marketlerin raflarında kilogramı 20 liraya kadar çıkıyor.10 liralık fiyatı ile kırmızı ete rakip

PROTEİN OLARAK KIRMIZI ETE EŞ DEĞER
Türkiye'de Avrupa ülkelerine oranla mantar tüketiminin 40 kat daha düşük olduğunu dile getiren Özgür Özbek, "İş arayışı içerisindeyken yurt dışındaki internet sitelerinden de araştırdığım kadarıyla mantar yetiştiriciliği işine yoğunlaştık. Yaklaşık 1 senedir bu işle uğraşıyoruz. Yüzlerce ton mantar kompostu ve tonlarca da mantar ürettik. Ülkemizde kavak mantarı olarak da bilinen, istiridye mantarının tüketimi Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre 40 kat daha düşük. Kültür mantarını tavuk eti olarak nitelendirirsek, istiridye mantarına "kırmızı et" diyebiliriz. Kırmızı etten daha değerli besin ögelerine sahiptir. Yağ oranı sıfıra yakındır. Protein olarak da kırmızı ete eş değer derecededir. Kırımızı ete alternatif besin ögesidir. Yaklaşık 10 sene önce kasaplarda kırmızı etten daha yüksek fiyatla satıldığını biliyorum" dedi.

HİÇBİR KİMYASAL MADDE KULLANILMIYOR
Kesinlikle zehirleme riski olmadığını dile getiren Gülin Özbek, "Türkiye’de şu an için büyük illerde talep var. Ancak diğer illerde de tanıtımına başlandı. İnsanlar mantar yerken, bazen büyük endişeler duyabiliyor. İstiridye mantarının yapımında hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor. Zehirleme riski yok. Tadı et tadında. Protein açısından da et kadar değerli bir mantar. Kırmızı et tadına yakın bir mantar diyebiliriz" dedi.

"AYLIK 150 TON KOMPOST ÜRETİYORUZ"
"Pamuk telefini dezenfekte ederek tohum uyguluyoruz" diyen Özbek, "Tohumumuzun özelliğinden dolayı siyah poşetlere koyuyoruz. Tam otomasyon çadırımızda 25 gün sonra ilk mantarlarımızı topluyoruz. Hasat süresi 1 hafta sürüyor. İthal tohum kullanıyoruz. Yurt dışından geliyor. İlk hasattan sonra 10 gün ara veriyoruz. Ardından ikinci hasadı topluyoruz. Kompostlarımızdan yüzde 35 verim aldıktan sonra değiştiriyoruz. Daha sonra yeni kompost koyuyoruz. İnsanlar genelde samanla kompost yapılıyordu. Saman biraz riskli. Pamukta tohum daha iyi uyum sağlıyor. Aylık yaklaşık olarak 150 ton kompost üretiyoruz. Mahtar hasadımız ise 3 ila 6 ton arasında değişiyor" dedi.

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2016, 11:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0