WWF-Türkiye'nin Türkiye Yeşil İyileşme Forumu“nda depremler konuşuldu

WWF-Türkiye'nin Türkiye Yeşil İyileşme Forumu“nda depremler konuşuldu
banner98

 Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) tarafından düzenlenen "Türkiye Yeşil İyileşme Forumu"nda Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından alınacak tedbirler konuşuldu.

Hilton İstanbul Bosphorus'taki forum, depremlerde hayatını kaybedenlere saygı duruşuyla başladı.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, açılış konuşmasında, yeniden inşa döneminde sadece depreme değil bütün afetlere dirençli şehirlerin kurulmasının önemli olduğunu söyledi.

Pasinli, çok daha hızlı çalışarak doğanın rüzgarını karşıya değil arkalarına alarak bu kısır döngüden elbirliğiyle çıkacaklarına inandığını belirterek, "Önümüzde, yerleşim alanlarını yeniden belirleme dönemleri var. Göllerimizi, ormanlarımızı koruyarak, sürdürülebilir enerjisiyle, onarıcı tarım faaliyetleriyle ve her türlü doğayı arkamıza alan faaliyetle dirençli şehirler kurulabilmesi için hep birlikte çalışmak için buradayız." dedi.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, afet bölgesinin, oluşumundan bu yana çok büyük depremlere sahne olduğunu ifade etti.

Bu bölgenin klasik inşaat ve mimari yöntemlerle ele alınacak bir yer olmadığına dikkati çeken Görür, "Buralarda özel mimari tasarım yaklaşımı yapacaksınız. Özel inşaat teknolojisini kullanacaksınız. Hafif binalar belki de çelik binalar. Bir diğeri, deprem bölgesine özgü yapım malzemeleri kullanacaksınız ve bu işi beceren, bilen, kaliteli, mühendislik hizmetini götüreceksiniz." diye konuştu.

"Deprem Bölgesi Belediye Başkanları Paneli"nde konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 6 Şubat'a çok büyük bir kabusla uyandıklarını söyledi.

Birçok insanın hayatını kaybettiği depremde kaybedilmeyen tek şeyin "insanlık" olduğunu, birçok kurum, kuruluş ve belediyenin yardıma koştuğunu kaydeden Savaş, şunları belirtti:

"Yıkılan binaların yüzde 25'inin hafriyatını kaldırmış durumdayız. Acil yıkılması gerekenlerin yüzde 75'i henüz duruyor. Bunlardan yıkılanlar da oldu. En son 6,4 büyüklüğünde deprem olmuştu. Birçok zarar gören bina o depremde yıkıldı. Yıkılan evlerin molozlarının taşınması gerekiyor. Bu iş makinelerine bağlı. Ne kadar iş makinesi olursa bu süreci o kadar hızlı atlatabiliriz."

- "Malatya'yı en çok ikinci deprem etkiledi"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan panelde 6 Şubat'taki depremin ardından yaşadıklarını anlattı.

Gürkan, deprem zamanı Japonya'dan Türkiye'ye döndüğünü ve Ankara'da bulunduğunu aktaran Gürkan, "Birinci depremde orada yakalandım. Hemen arabaya bindik ve Malatya'ya geldik. Koordinasyon merkezine gittim ve sahaya çıktım. Daha sonra ikinci deprem oldu. Malatya'yı en çok etkileyen Elbistan merkezli ikinci deprem oldu." dedi.

- "Bu insanları kendi topraklarına hızlı şekilde geri çekmek lazım"

Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç da kentte yaşanan ilk depremde yaklaşık 1300 binanın yıkıldığını dile getirdi.

Kılınç, deprem nedeniyle 500 acil yıkılması gereken, 5 bin de ağır hasarlı bina olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kış ortamı, ilk gün telefon çekmiyor, belediye çalışanlarının önemli bir kısmı enkaz altında... Böyle kaotik bir ortam. İnsanların kısa vadede dışarı illere gitmesi bizi rahatlattı. Ama diğer taraftan bu insanları kendi topraklarına hızlı bir şekilde geri çekmek lazım. Yoksa şehir şehir olmaktan çıkar. Bir taraftan barınma ile ilgili insanların ihtiyaçlarını giderme noktasında, temel ihtiyaçları giderme noktasında çalışmalar yapıyoruz."

WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere, WWF-ABD, Çevre ve Afet Yönetimi Programı Kıdemli Direktörü Anita Van Breda ve bazı davetliler katıldığı forum gün boyu sürecek.

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2023, 14:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0