ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: -MEGA PROJELERLE 2022’YE İMZAMIZI ATTIK

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU:  -MEGA PROJELERLE 2022’YE İMZAMIZI ATTIK
banner98

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, her sene olduğu gibi 2022 yılında da mega projelerle tarihe imza atmaya devam ettiklerini belirterek, geçen yıl Konya-Karaman Hızlı tren hattı, 1915 Çanakkale Köprüsü, Rize-Artvin Havalimanı, Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı, Eğiste Viyadüğü başta olmak üzere birçok proje ile vatandaşların hayatını ve ulaşımını kolaylaştırdıklarını vurguladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2022 yılını değerlendirdi. 2022 yılına Konya-Karaman hızlı tren hattının açılışı ile “hızlı” başladıklarını anımsatan Karaismailoğlu, demiryolu ağının gücüne güç kattıklarını kaydetti. Konya-Karaman Hızlı tren Hattında hem yük hem yolcu taşımacılığını birlikte yaptıklarına işaret eden Karaismailoğlu, “Konya-Karaman arasındaki seyahat süresi 1 saat 20 dakikadan 40 dakikaya düştü. Ankara-Konya-Karaman arasındaki seyahat süresi de 3 saat 10 dakikadan 2 saat 40 dakikaya indi” dedi.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ SADECE ÜLKEMİZİN DEĞİL DÜNYANIN DA MEGA PROJESİ

Sadece Türkiye’nin değil dünyanın da mega projeleri arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 18 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle vatandaşların hizmetine sunulduğunun altını çizen Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak hayata geçirdiğimiz tüm projelerin ülkemizin geleceğinde büyük pay sahibi olmasının gururunu taşıyoruz. Projelerimiz, eserlerimiz ve hizmetlerimiz, Türkiye Yüzyılı’na sağlam adımlarla ilerleyen güzel vatanımızın yolunu açıyor. Son 20 yılda ulaştırma ve iletişim alanında nice başarılara imza attık. 1915 Çanakkale Köprüsü gibi nice dev eseri ülkemizin ticaretine, turizmine kazandırdık. Hiç şüphesiz 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu da bakanlığımız tarafından hayata geçirilen en müstesna projelerinden biridir. Ülkemize sağladığı ve sağlayacağı faydaların yanı sıra dünyanın hizmetine sunduğumuz bir mühendislik başarısıdır. İlklerin ve enlerin projesi 1915 Çanakkale Köprüsü, 18 metrelik kulelerin üzerine yerleştirilen 16 metrelik mimari amaçlı top mermileriyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olarak da tarihe geçti” değerlendirmesinde bulundu.

TOKAT VE RİZE-ARTVİN HAVALİMANIMIZI ÜLKEMİZE KAZANDIRDIK

Sadece karayollarında değil havacılık alanında da önemli adımlar attıklarını vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli Tokat Yeni Havalimanı’yla ile Tokat’tın kalkınma seferberliğini daha ileri noktalara taşıdıklarını ifade etti.

Rize-Artvin Havalimanı’nın da dünyanın sayılı projeleri arasında yer aldığının altını çizen Karaismailoğlu, deniz dolgusu üzerinde inşa edilen dünyada benzeri sayılı olan Rize-Artvin Havalimanı’nın Avrupa’da bir örneği olmadığına dikkati çekti. Karaismailoğlu, açıklaması şöyle devam etti;

“İleri mühendislik çözümleri kullanılarak tamamen Türk mühendis ve çalışanlarının eseri olan ülkemizin denize dolguyla yapılan 2’inci havalimanını, dünyanın ulaşımına, ticaretine, turizmine armağan ettik. Bu eserimiz, Türkiye adına ekonomik bir değer olmanın ötesinde; ileri mühendislik kabiliyetlerimizin dünyaya ışık tutan ölçekte olduğunun somut bir örneğidir. Ülkemizi liderliğinizde geleceğe ulaştıracak devasa eserleri projelendirirken ilham kaynağımız, destanlarla dolu şanlı tarihimiz, başımızın tacı aziz milletimizin inanç ve değerleri ile örf ve kültürü oldu. Havalimanımızı projelendirirken, bölgemizde hayatın ayrılmaz bir parçası olan çay kültüründen ve yöresel mimariden oldukça faydalandık.”

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Amasya Merzifon Havalimanı yeni terminal binası ile yıllık yolcu kapasitesinin 700 bin yolcunun üzerine çıkarıldığını ifade ederek, Merzifon Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı seferlerinin gerçekleştiğini aktardı.

İSTANBUL’U MODERN RAYLI SİSTEM AĞLARIYLA DONATIYORUZ

Ankara-Kayseri arasında seyahat süresini 2 saate düşürecek Ankara-Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattı’nın temelini de attıklarını belirten Karaismailoğlu, hat tamamlandığında Ankara-Sivas yüksek hızlı demiryolu ile de entegre olacağını kaydetti. Şehiriçi raylı sistemler üzerinde de proje çalışmalarının devam ettiğini, geçen yıl Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattını hizmete açtıklarını kaydetti. Karaismailoğlu, günlük 1 milyon 200 bin yolcuya hizmet verebilecek kapasitede ve 80 kilometre hıza sahip Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı’yla Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı arasında seyahat süresinin 10 dakikaya düştüğüne işaret ederek, “Projelerimizle, İstanbul’u modern raylı sistem ağlarıyla baştan başa donatıyoruz” dedi.

Gaziantep’te 25,5 kilometre uzunluğundaki Gaziray’ı da bu yıl tamamladıklarının altını çizen Karaismailoğlu, “Güzergahta 2 hızlı tren hattı ve 2 banliyö hattı olmak üzere elektrikli ve sinyalli 4 demiryolu hattı yaptık. 16 istasyon bulunan Gaziray’ın günlük yolcu kapasitesi ise 350 bin” ifadelerini kullandı.

UYDU FİLOMUZUN EN GÜÇLÜSÜ TÜRKSAT 5B’Yİ HİZMETE ALDIK

İletişim alanında da yatırımların hızla devam ettiğini, 2022’de Türksat 5B uydusunun hizmete alındığını ifade eden Karaismailoğlu, “Uydu filomuzun en güçlüsü olan Türksat 5B’nin kapasitesi, sabit uydulara göre 20 kat daha fazla olacak. Bir yıl içerisinde, iki ayrı haberleşme uydusunu başarı ile uzaya gönderen dünyada sayılı ülkeler arasında yerimizi aldık. Cumhuriyet’imizin yüzüncü yıl dönümünde, yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A ile ilk 10 ülke arasında yerimizi alacağız” değerlendirmesinde bulundu.

PHASELİS TÜNELLERİ TURİZM MERKEZİ ANTALYA’DA ULAŞIMI RAHATLATTIK

Karaismailoğlu, Malatya şehir merkezinden geçen mevcut yolda yaşanan trafik yoğunluğunu azaltan Malatya Çevre Yolu Projesi’ni hayata geçirdiklerini, 26 kilometrelik 1. Kesimin hizmete açıldığını aktararak, “Antalya’da da açtığımız Phaselis Tüneli, 1305 metre uzunluğunda 2x2 şeritli çift tüpten oluşuyor. Yol güzergahı 2 kilometre, seyahat süresi de 10 dakika kısaldı. Bu tünel sadece vakit ve akaryakıt tasarrufuyla ülkemize yılda 31 milyon lira kazandırıyor, karbon emisyonunda 1,8 bin ton azaltım sağlıyor” dedi.

ZONGULDAK-KİLİMLİ ARASI SEYAHAT SÜRESİ 5 DAKİKAYA İNDİ

Zonguldak-Kilimli Yolu Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Tünelleri ile Zonguldak-Kilimli arası 4,5 kilometre kısaldığının altını çizdi. Karaismailoğlu, “40 dakikada geçilen güzergah 35 dakika kısaltılarak seyahat süresi 5 dakikaya indi. Ayrıca, Filyos Limanı’na da ulaşım kolaylaştı” ifadelerini kullandı.

Kaynarca-Karasu yolunu tamamlayarak vatandaşların hizmetine sunduklarını vurgulayan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, İzmit-Kandıra-Kaynarca Yolu Projesi’nin tamamlanmasıyla güzergahın 15 kilometre kısalacağını, seyahat süresinin de 60 dakikadan 40 dakikaya ineceğini belirtti.

YENİDEN İNŞA ETTİĞİMİZ KÖPRÜLERLE SEL BÖLGESİNDE GÜVENLİ ULAŞIM SAĞLADIK

Pınarhisar ve Çakıllı Çevre Yolları ile Saray-Vize-Pınarhisar ve Kırklareli arasındaki yoğun ağır taşıt trafiğini şehir merkezlerinin dışına alındığını vurgulayan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, çevre yolları ile ilçe merkezlerindeki mevcut yoldan geçen trafik akışının şehrin dışarısına alınarak, bölünmüş yol kalitesiyle daha konforlu ve emniyetli hale getirildiğini kaydetti. Sinop’ta sel bölgesinde zarar gören Ayancık İkisu, Şevki Şentürk ve Taşova Sanayi Mahallesi Köprülerini yeniden inşa ederek, hizmete açtıklarını ve bölgede güvenli ulaşımın sağlandıklarını aktaran Karaismailoğlu, Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu Adana Baklalı Köprülü Kavşağı’nın 213 kilometrelik otoyol projesinin bir bölümünü oluşturduğunu, kavşağın açılmasıyla birlikte hem sanayi gelişiminin hızlandığını hem de ulaşımın kolaylaştığını vurguladı.

YENİ YUSUFELİ BARAJ YOLUNDA 56,7 KİLOMETRELİK TÜNEL İNŞA ETTİK

69,2 kilometre uzunluğunda inşa edilen Artvin Yeni Yusufeli Yolları projesinde 56,7 kilometre uzunluğunda 39 adet tünel, 3 bin 615 metrelik 19 adet köprü ve viyadük bulunduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, 2003 yılında Türkiye genelindeki bütün tünellerin uzunluğunun sadece 50 kilometre olduğunun, sadece Yusufeli Barajı'nın etrafında 56,7 kilometrelik tünel inşa edildiğine işaret etti. Konya Eğiste Hadimi Viyadüğü ile Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerini kesintisiz bağladıklarını belirten Karaismailoğlu, Türkiye’nin en yüksek ayaklı viyadüğü ile Toroslara adeta mühür vurduklarını kaydetti.

KAZ DAĞLARINDAKİ KESKİN VİRAJLAR KORKULU RÜYA OLMAKTAN ÇIKARILDI

Ayvacık-Küçükkuyu Yolu ile Troya-Assos tünellerinin hizmete alınmasıyla onlarca keskin virajı olan Kaz Dağları’nı sürücülerin "korkulu rüyası" olmaktan çıkardıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, ayrıca, 50 bin fidan dikerek bölgenin habitatına ek bir fayda sağladıklarını kaydetti.

ÜLKEMİZİN DÖRT KÖŞESİNE İMZAMIZI ATIYORUZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu’nun, Doğu Anadolu Bölgesi’ni, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne bağlayan Kuzey-Güney aksının önemli bir parçası olduğunu kaydetti. Ayrıca, Malatya Hekimhan Yolu, Diyarbakır Güneybatı Çevreyolu, Bitlis Çevreyolu ve kavşağı, Bursa TOGG Fabrika yolları, Balıkesir Bandırma Girişi Köprülü Kavşağı, Horasan Karakurt Yolu Taşlı Güney 2 Viyadüğü, Batman Hasankeyf Tüneli ve bağlantı yolları, Şanlıurfa Kuzeybatı Çevreyolu, Mersin-Tarsus Otoyol Ayrımı ve Mersin OSB Bağlantı Kavşağı, Samsun Kavak-Asarcık Yolu, Mardin Midyat Şehir Geçişi Bağlantı Yolları ve Midyat Nusaybin Yolu, Bitlis Çayı Viyadüğü ve bağlantı yolları ile Erzurum İspir Rize Yolu’nun da geçen yıl hizmete açılan projeler arasında yer aldığını aktaran Karaismailoğlu, geçen yıl Türkiye’nin dört bir köşesine imza attıklarını, bu yıl da hız kesmeden bu çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0