Trafikte 'hız' hayatlara mal oldu

İçişleri Bakanlığı, ölümlü kazaların yüzde 52'sinin sürücülerin 'hız kurallarına uymaması' nedeniyle meydana geldiğini bildirdi.

Trafikte 'hız' hayatlara mal oldu
banner98

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, emniyet görevlileri, Kurban Bayramı'nda karayollarında aldıkları yoğun trafik önlemleriyle vatandaşların bayram tatilini huzurlu geçirmelerini sağlarken, trafik kazalarına bağlı can ve mal kayıplarının da önüne geçmeye çalıştı.

Bakanlık, Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasına rağmen trafik denetimlerini 17-27 Ağustos tarihlerinde 11 gün süreyle gerçekleştirdi.

Bayram tatili süresince karayollarında yaklaşık 81 bin ekip ve 140 bin trafik personeli görev yaptı. Şehirlerarası otobüslerde yolcu olarak denetim yapan 227 personelin yanı sıra 32 polis başmüfettişi de alınan tedbirleri yerinde denetledi.

Kurban Bayramı'nda ülke genelinde karayolunu kullanan araç sayısı yüzde 53 artmasına rağmen polis ve jandarmanın aldığı yoğun trafik tedbirleri sayesinde bayram tatili süresince trafik kazalarına bağlı can kaybı sayısı, son 10 yılın (2008-2018) ortalaması ile aynı düzeyde kaldı.

Alınan trafik tedbirlerinin etkisini artırmak ve toplumun tamamını etkileyebilmek için çocukların aileleri üzerindeki yaptırım gücünden yararlanıldı.

"Bu Bayram Ben de Trafik Polisiyim; Hatalı Sürücüye Kırmızı Düdük" kampanyası başlatılarak, trafikte farkındalığı artırarak alınan trafik tedbirleri desteklendi.

Bayram boyunca vatandaşların trafikte dikkatlerinin canlı tutulması amacıyla cep telefonlarına trafik güvenliğine ilişkin SMS'ler gönderildi.

Yandex Navigasyon uygulamasından sürücüler tarafından bilinmesi gereken 50 kritik kaza noktası hakkında vatandaşlar anlık bilgilendirildi.

Trafik yoğunluğu olan büyük illerde helikopterle, Çorum-Osmancık, Amasya-Merzifon, Kırıkkale, Afyonkarahisar ve Konya-Kulu'da ise İHA ve "drone"larla trafik havadan izlenerek denetlendi.

Trafik denetimlerinin ve "kırmızı düdük" kampanyasının etkinliğini artırmak amacıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere, bakan yardımcıları, Emniyet Genel Müdürü, Jandarma Genel Komutanı, emniyet genel müdür yardımcıları ve daire başkanları ile mülki idare amirleri ve il emniyet müdürleri sürücü ve yolcularla doğrudan iletişim kurarak trafik güvenliğine katkı sağladı.

Tescilli araç sayısı yüzde 65 arttı

Son 10 yılda (2008-2018) nüfusta yüzde 13, tescilli araç sayısında yüzde 65, sürücü sayısında ise yüzde 48 oranında artış yaşandı.

2008 yılı Kurban Bayramı'na göre 100 bin araca düşen günlük ortalama can kaybı sayısında ise yüzde 44 oranında azalma sağlandı.

Kurban Bayramı tatili döneminde karayolunu kullanan araç sayısı, kavşak konumunda olan Bolu-Gerede'de yüzde 161, Çankırı-Çerkeş'te yüzde 176, Amasya-Merzifon'da yüzde 140, Afyonkarahisar-Emirdağ'da yüzde 109, Konya-Ereğli'de yüzde 92, Balıkesir-Susurluk'ta yüzde 66 olmak üzere ülke genelinde yüzde 53 oranında arttı.

- Hız kurallarına uymama "yaşamlara mal oldu"

Kurban Bayramı'nda alınan tüm tedbirlere rağmen 106 ölümlü kazada 137 can kaybı yaşandı.

Ölümlü kazaların yüzde 52'si sürücülerin "hız kurallarına uymaması" nedeniyle oldu. Kazalarda hayatını kaybeden 31 sürücüden 25'inin (yüzde 80) emniyet kemerinin takılı olmadığı tespit edildi.

Kaza oluş türleri incelendiğinde ise 47 kaza tek taraflı yoldan çıkma, devrilme, savrulma, engelli cisme çarpma, 30 kaza yandan çarpma, arkadan çarpma ve karşılıklı çarpışma, 21 kaza yayaya çarpma, 8 kaza ise araçtan düşme, duran araca çarpma, yan yana çarpışma şeklinde meydana geldi.

Yaya kazaları, toplam ölümlü kazaların yüzde 20’sini oluştururken, 2017 yılı Kurban Bayramı'nda yüzde 14 olan motosiklet kaza oranı ise bu bayram yüzde 2'ye düştü.

Kazaların yüzde 69'u yerleşim yeri dışında yaşandı

Bayram tatili süresince D1 ve D2 yetki belgeli hiçbir otobüs ölümlü kazaya karışmadı.

Ardahan'da ölümlü ve yaralanmalı kaza olmazken, en çok ölümlü kaza Konya, Antalya ve İzmir illerinde meydana geldi. Ölümlü kazaların yüzde 31'i yerleşim yeri içinde, yüzde 69'u yerleşim yeri dışında meydana geldi.

Ölümlü kazaların yüzde 48'i gündüz, yüzde 48'i gece, yüzde 4'ü ise alacakaranlıkta oldu. Alınan tedbirlerle 17 ildeki 20 kaza kara noktasında sadece 1 ölümlü kaza (Yalova) meydana geldi.

"Kırmızı düdük" kampanyası devam edecek

İçişleri Bakanlığınca, ülke genelinde trafik güvenliğinin sağlanması ve kazaya bağlı can kayıplarının azaltılması amacıyla hız, emniyet kemeri ve cep telefonu kullanımı başta olmak üzere trafik kazalarına etki eden nedenlerle mücadele ilave tedbirlerle kararlılıkla sürdürülecek.

Ayrıca, vatandaşlar tarafından olumlu karşılanan "Hatalı Sürücüye Kırmızı Düdük" kampanyası önümüzdeki süreçte de devam edecek.

Bu sayede bir yandan çocukların aileleri üzerindeki olumlu yaptırım etkisi kullanılarak trafik kurallarına uyulması sağlanacak, diğer yandan çocuklara güzel bir anı bırakılarak gelecekte iyi bir sürücü olmalarına zemin hazırlanacak.

Muhabir: Muhammed Boztepe

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0