Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) 2016 yılı son bölge toplantısı düzenlenen gala yemeği ile Samsun’da başladı.
Sheraton Samsun Hotel’de düzenlenen “Doğal-Kültürel Miras Açısından Karadeniz Bölgesi’ne Yeniden Bakış: Hedefler-Uygulamalar” konulu Karadeniz Bölge Toplantısı gala yemeğine Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, Ürdün’ün Zerka Belediye Başkanı Emad Almomani ile çok sayıda davetli katıldı.
Gala yemeğinin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “TKB, coğrafyamızın bize armağan ettiği tarihsel dokunun, tarihi mirasın korunması ve bunun geleceğe taşınması ile ilgili hassasiyeti taşıyan bir büyük birlik olmaktan öteye, aynı zamanda belediyeciliğin okulu haline geldi” dedi.
“Belediyeciliğin okulu haline geldi”
TKB’nin kurulduğu 2001 yılından bu yana, üye belediye sayısının 440’lara ulaştığını belirten Başkan Yılmaz, “Bugün 440 tane belediyenin üyesi olduğu büyük bir birliktir TKB. Sadece kadimden bugüne atalarımızın ve bu medeniyet coğrafyamızın bize armağan ettiği tarihsel dokunun, tarihi mirasın korunması ve bunun geleceğe taşınması ile ilgili hassasiyeti taşıyan bir büyük birlik olmaktan öteye, aynı zamanda belediyeciliğin okulu haline geldi. Bugün TKB’ne üye olan belediye başkanı kardeşlerimiz sadece ve sadece ellerindeki tarihi mirasın geleceğe taşınması ile ilgili çaba ve gayretleri bu birlik kapsamı içinde sürdürmüyorlar. Aynı zamanda bu birliğin oluştuğu çatı altında şu anda bizim de birlikte olduğumuz bu benzer toplantılarda herkes bir araya gelip adeta ders çalışırcasına şehirlerde yapılmış olan güzel uygulamaları birbirleriyle istişare edip aktarıyorlar” diye konuştu.
“Bütün şehirleri dolaşıyoruz”
TKB olarak bütün şehirleri dolaştıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, “Biz bu toplantıları, buluşmaları, seminerleri ve onun dışındaki diğer genel kurul toplantılarımızı hiçbir zaman için sadece bir merkezde, sadece bir coğrafyada yapmıyoruz. Bütün şehirlerimizi dolaşıyoruz. Önümüzdeki ay bildiğim kadarı ile Şanlıurfa’da olacağız, ondan sonraki ay belki Bursa’da olacağız. İki ay önce genel kurulumuzu Konya’da yaptık. Bu ve buna benzer farklı coğrafyalarda farklı uygulamaları, farklı sonuçları görerek, istişare ederek birikimimizi ve Tarihi Kentler Birliği’nin gerçek misyonunun ulaşmayı hedeflediği bu büyük okulun gereğini yapmaya çalışıyoruz. Aslında bugün Samsun’da yarın devam edecek olan toplantımız sadece kültürel mirasın korunması, geleceğe taşınması ile ilgili o büyük tartışmanın ve büyük istişarenin olmasından öteye bir başka başlığı daha bünyesine almaya çalıştı. O da doğal miras. Doğal miras, Allah’ın bize bahşettiği doğal zenginliklerimizin UNESCO’ya üyeliğimizin de ülkemize yansıttığı bir mecburiyet olduğu için doğal mirasla ilgili UNESCO listesine sokmaya çalıştığımız potansiyelimizin de aslında bir anlamda UNESCO’ya taşınan sürecini hızlandırmak ve bu süreç içerisinde yapılması gerekenleri de kapsıyor” şeklinde konuştu.
Son yıllarda Samsun’da çok güzel şeylerin olduğunun altını çizen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, “Bizler bunun devamlılığı için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Öncelikle fikir üretmeliyiz. Fikir ürettikten sonra da mutlaka her birimizde üzerimize düşeni ülkemiz için yapacağız. TKB’ye bu anlamda bir kez daha tebrik ediyorum. Türkiye’de şehircilik anlamında verilecek önemli kararların altında uzun yıllar imza atan bir birlik. Biz şehri sadece fiziksel mekanların birlikteliğinden ibaret görmüyoruz. Şehir aynı zamanda medeniyettir. Türkiye Cumhuriyeti devleti Anadolu coğrafyasına bütün medeniyetlerin hemen hemen izlerini taşıyan çok zengin bir coğrafyadır. Bizler bunun yeri geldiğinde kıymetini biliyoruz ve çok özen gösteriyoruz ama bazen de gözden kaçırıyoruz. İşte o zaman da bilim insanlarına, fikir üreten uzmanlara ihtiyaç duyuyoruz” dedi.
TKB’nin 2000 yılından bu yana önemli işlere imza attığını ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, “TKB, tarihi dokuya dokundu. Doğal mirası işlemeye çalışıyor. Diğer taraftan özellikle Samsun’un zaman zaman merkez kabul edilmesi, toplantı yeri olarak benimsenmesi de Büyükşehir Belediye Başkanımızın dönem başkanlığını yürütmesinin katkısıdır ama diğer taraftan Samsun’un özellikle belediyecilik hizmetlerinin bir şekilde görünmesi açısından bence toplantı yerinin isabetli olduğunu söylemek istiyorum. Bu arada Ürdün’ün Zerka şehri ile yarın kardeş şehir protokolü imzalanacak. İnşallah bu birliktelik hem Ürdün’den ülkemize hem de şehrimizden Ürdün’e ciddi bir turizm akımı olacaktır” ifadelerini kullandı.
TKB toplantısı gala yemeği ile başladı
Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) 2016 yılı son bölge toplantısı düzenlenen gala yemeği ile Samsun’da başladı.Sheraton Samsun Hotel’de düzenlenen “Doğal-Kültürel Miras Açısından Karadeniz Bölgesi’ne Yeniden Bakış: Hedefler-Uygulamalar”...
YORUM EKLE
1
Alaaddin Kaya Edremit'te gözaltına alındı
2
İlkokulda görev yapan engelli memur öldürüldü
3
Hrant Dink davası hakimi FETÖ'den tutuklandı
4
Boşandığı eşini sokak ortasında 6 bıçak darbesiyle...
5
Fitch'ten Türkiye kararı
6
Kritik anlaşma kabul edildi
7
Tarladan tarihî küp çıktı
8
Bursa'da organ nakli 2 hastaya daha umut oldu
9
Gürsu Kaymakamı Makas görevine geri döndü
10
Kavun çiftinin yüzünü güldürdü
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:18
GÜNEŞ
07:46
ÖĞLE
12:54
İKİNDİ
15:29
AKŞAM
17:52
YATSI
19:14
SAYFALARTüm Sayfalar