Sarıbal: Köprü yapılmalı, mağduriyet giderilmeli

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Siirt’te Ilısu Barajının su tutması sonrası yolları kesilen köyleri ziyaret etti. Onlarca köy ve binlerce insanın karayolu bağlantısının kesildiğini belirten Sarıbal, “Ilısu Barajı daha su toplamamışken, birçok uyarıya rağmen burada köprü yapılmamış, bölge sular altında kalmış durumda. Bu insanların mağduriyeti giderilmeli, gereken köprüler yapılmalı” dedi.

Sarıbal: Köprü yapılmalı, mağduriyet giderilmeli
banner98

CHP İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam ile birlikte Siirt’te saha çalışması yapan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2020 yılından itibaren su tutmaya başlayan Ilısu Barajı nedeniyle il, ilçe ve diğer yerleşim yerleriyle karayolu bağlantıları kesilen köylülerin sorunlarını dinledi.

Binlerce insan mağdur

Baraj inşaatı devam ederken ve daha su tutmadan çok önce gerekli yerlere köprülerin yapılması için uyarılar yapıldığını belirten Sarıbal, şu bilgileri verdi:

“O zaman köprülerin yapılacağına dair söz verilmiş. Ancak bu sözler tutulmamış. Ilısu Barajının su tutmasıyla 100 köyü kapsayan bir bölge su altında kalmış. Çok sayıda köy su altında kalırken, su altında kalmayan köylerin de ilçeler ve merkez Siirt ile bağları kopmuş durumda. Köylülerin ciddi ulaşım sorunları var. Mardin Dargeçit, Şırnak Güçlükonak, Siirt Eruh ve Siirt Merkez’e bağlı köylerin karayolu bağlantıları su altında kalmış. Bölgede yaşayan insanlar, daha önce yarım saat 40 dakikalık yollarının 3-3,5 saate çıktığını söylüyorlar.

Siyasi iktidar Çanakkale Köprüsünü bir mucize, bir kahramanlık öyküsü olarak anlatmakta. Osmangazi, 3. Köprü gibi büyük projeler üzerinde kendini var etmeye çalışmakta. Kanal İstanbul gibi ülkenin ekonomisini, sosyal yaşamını etkileyecek, İstanbul gibi devasa bir metropolün geleceğini etkileyecek bir projeden bahsetmekte.

Ama burada, Siirt’te yüzlerce köyün ve yüzbinlerce insanın ulaşımı yok olmuş durumda ya da aksamış durumda. Yarım saatlik yol 3,5 saate çıkmış durumda. Ama iktidar ortada yok. Sessiz.”


 

Feribot para yutuyor

Yolları kesilen köyler için barajda feribot işlemeye başladığını aktaran Sarıbal, araç başına büyük paralar alındığını bunun da daha büyük mağduriyete neden olduğunu söyledi. Sarıbal, “En küçük aracın feribotla karşıya geçmesi için istenen para 35 lira. Gidiş geliş 70 lira para tutuyor. Biraz daha büyük araçlar, ticari araçlar 50 gidiş 50 dönüş olmak üzer 100 lira para ödüyor. Daha büyük araçlar, tonajlarına göre, 200 lira ile 300 lira arasında değişen paralar vermekte. Gidiş geliş 500-600 lira para ödüyorlar. Üstelik feribot dolana kadar da belki 1 saat, 1,5 saat, belki 2 saat kuyrukta beklemek zorunda kalıyorlar” dedi.

Yolları kapanan vatandaşların tarımsal üretim için barajdan faydalanamadığını da belirten Sarıbal, şöyle devam etti:

Eziyete son verin

“Vatandaş bir yandan zaman bir yandan para kaybederken, baraj etrafında üretim yapan çiftçiler sudan da faydalanmıyor. Buralar ticari bölgeler değil. O yüzden yap işlet devret modeliyle burada köprü yapmak mümkün değil. Ama eğer ortada bir devlet, bir hükümet var ise, buradaki su eziyete, ulaştırmamaya dönüşmüş ise, kalkınmaya değil kalkınmamaya neden oluyor ise burada bir sorun var.

Halkın en az iki noktada köprü yapılması talebi var. Bir tanesi Konacık (Dergalip) ve Billoris bölgesi. Diğeri de Dargeçit bölgesinde. Bu iki bölgede acil köprü yapımına ihtiyaç var.

Köprünün yapılmasıyla Botan Balığı gitti. Yani biyolojik olarak, çevresel olarak biyoçeşitliliğimize zarar verildi.

Şimdi hiç olmazsa halkın sesine kulak verilerek halkın mağduriyeti giderilmeli.

Halkın kaynaklarını 5 müteahhide değil buradaki halka veriyorsanız o zaman o hükümet samimidir, o yatırım amacına ulaşmıştır.

Ilısu Barajı toplumun huzurunu refahını arttıran bir proje olmalı. Eziyet çektiren, zülüm çektiren bir proje olmamalı.”

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0