Saadet Partisi il başkanı Mehmet Atmaca’ya ve yönetim kuruluna ziyaretlerinden dolayı şeref verdiklerini dile getiren BalGöç başkanı Emin Balkan, bundan yüz yıl önce Yunanistan ne buldularsa yaklaşık kırk bin civarında kadın, erkek, çocuğu katlettiler. Başka katledecek kimse bulamadıkları için katliam durmuş. Yunanistan’da o tarihi kuruluş diye kutluyor. Biz yaklaşık iki yüz yıldır Balkanlarda Müslüman olmanın bedelini ödüyoruz. Bir kısmımızda Balkan harbinin olduğu tarihten geliyoruz. 1908 Ekim aylarında başlamış, hala devam ediyor. Yunanlılar 21 Ekimde Kırcaali ilini eline geçiriyorlar, orada katliam yapıyorlar. Şimdi orada bayram diye kutluyorlar ve kutlanan bu yerde yaşayanların yüzde 95’i de Türk. Biz de tepkimizi gösterdik. Bunlar bizim için acı tarihimiz.
Balkanlarda özellikle doksan üç macırı diye duymuşsunuzdur 1877-1878 yıllarında göç edenler, o atalarımız o zaman direk hedef olmuş Osmanlı-Rus savaşından sonra. Yaklaşık iki milyon nüfus hareketi var. Bunun beş yüz bini yolda telef olmuş, yok kayıtlarda. Bin beş yüz civarında neyle nasıl kaçabildiyse İstanbul’a kadar gelmişler. Devletimiz o zamanlar çok yönlü iskan politikası yürütmüş. Tokatta, Yozgat’ta, Ardahan’da, Diyarbakır’da, Elazığ’da, Malatya’da çok yerde macır köy diye geçer. Balkanlarda bu süreçten sonra parçalanmış. Cumhuriyet kurulduktan sonrada orada din eksenli mübadele olmuş. Özellikle Yunanistan ve Arnavutluk ve Makedonya’ya doğru uzanan bölgelerden Anadolu’ya doğru bir göç başlıyor. İşte biz Balgöç olarak bu acı anılarımızı nesillere anlatabilmek için mücadele ediyoruz. Kardeşlerimizin sıkıntılarını dile getiren bir örgüt olmaya çalışıyoruz.
Son yıllarda balkanlarda ve Türkiye’de oynana oyunu da görüyoruz. Balkanlarda Türk ve Müslümanları alt kimlikleriyle bölmek birbirlerinden uzaklaştırmaya çalışan uluslararası güçler var. Aynı oyun Türkiye’de de var. Bölgecilik, etnik köken gibi” diyerek göçmenlerin durumunu ifade etti.
Saadet Partisi il başkanı Mehmet Atmaca, “ülkemizde buna benzer etnik köken düşmanlığı oluşturulmaya çalışılıyor. İşte bizimde bu altılı masada olmamızın sebebi budur” dedi.
MİLLETİN BEKASI İÇİN ALTILI MASA OLUŞTU
Atmaca, “Biz bu memleketin bekası adına bedeller ödeyerek altılı masada bulunduk. Bugün millet bize kızıyor işte siz hainsiniz. Hayır efendim, farlı siyasi fikirdeki insanların bir araya gelebilmesi bu milletin bekası için en önemli kuraldır. Aklı selim insanlar diyorlar ki, sizin yaptığınız bu işi en erken yirmi yıl sonra faydalı olduğunu görecekler. Aşırı kutuplaşma oldu, bir tarafta hain ve vatan düşmanları diye suçlandılar. Saadet partisi bu oyunu bozdu. O zaman Meral Akşener’in bir ifadesi vardı, bizi legalleştirdiniz dediğini” ifade etti.
BU MİLLET HEP HAKKI ÜSTÜN TUTMUŞTUR
Atmaca, biz farklı fikirde insanlarla memleketimizin sorunlarını bir masaya yatırmaya çalışıyoruz. Bu memleket benim gibi aynı fikirde insanlarla oluşmuyor, benim gibi aynı fikirde olmayan insanlara yaşama hakkı veremeyiz gibi düşünmeye hakkımız yok. Bu millet hep ahlakı üstün tutmuş, bu millet hep hakkı üstün tutmuş, bunlar hep yıkılan değerlerimiz. Bugün eşcinsellik normalleşti. Bunlarla ilgili Milli Görüşün bakışı nasıl? Eğitimden başlayan bir sorun var. Siyer dersleri veriliyor ama çocuk deistim diyor. Yeni gelen nesil düşünüyor, din eğitimine bakıyor bir yapılanlara bakıyor yanlış yapıyorlar. En başta din adalettir, din haktır, din ahlaktır. Dolayısıyla bu değerle büyükler tarafından çok aşındırıldığı için gençler bizim değerlerimizi kabul etmiyor. Bu manada bir şeyler yapmak gerekiyor. Önceleri imamlar siyasi sözler söylemez, etik değildi, şimdi son seçimlerde yaşadık imam propaganda yapıyor, bizi camilere sokmuyorladı. İşte bu haksız siyasi uygulamalar karşısında farklı siyasi görüşü temsil edenler bir araya gelerek kardeşce bu ülkede adil bir anlayışı yeniden kurmak için bir araya geldik” dedi.