Minik Romanlar Danslarıyla Büyüledi

Dünya Romanlar Günü dolayısıyla, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu tarafından Mersin’de kutlama etkinliği düzenlendi.Merkez Akdeniz ilçesine bağlı Turgut Reis Mahallesi’nde bulunan Etüt Merkezi’nde gerçekleşen kutlama etkinliğine,...

Minik Romanlar Danslarıyla Büyüledi
banner98
Dünya Romanlar Günü dolayısıyla, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu tarafından Mersin’de kutlama etkinliği düzenlendi.
Merkez Akdeniz ilçesine bağlı Turgut Reis Mahallesi’nde bulunan Etüt Merkezi’nde gerçekleşen kutlama etkinliğine, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Alpay Ömer Uyan, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Fatih Erhan, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ile Roman vatandaşlar katıldı. Burada konuşan Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Avrupa Konseyi Türkiye Roman Temsilcisi Ali Dalyam, Romanların bugünlere kolay gelmediğini söyledi. Romanların 600’lü yıllarda Hindistan’dan başlayan büyük göçle beraber dünyaya dağıldığını belirten Dalyam, "Baktığınızda 650 yıllarda Anadolu’da Romanları görürsünüz. Daha İstanbul işgal edilmediğinde bile Romanlar İstanbul’daydı. Türkiye’de yaklaşık 5 milyon Roman vatandaşı var, Avrupa’da ise 18 milyona yakın Roman yurttaşımız var. Bugünlere gelen kadar birçok ülkede Romanlar katledildi. Avrupa’da model dediğimiz birçok ülkede Romanlara karşı ayrımcılık, ırkçılık uygulandı. Bu insanların insanca yaşama konusunda bir türlü mekansal destek sunulmadı. Ülkemize baktığınızda 2006 yılından bu yana bütün sıkıntılarımız Anayasal olarak bitti. Bizim en büyük sıkıntımız eğitim. Bu bölgede okula hiç gitmeyen yüzde 24.8, ilkokul mezunu yüzde 43, ilköğretim mezunu yüzde 21,4, ortaokul mezunu yüzde 8,4, lise mezunu yüzde 2, üniversite mezunu yüzde 0,4’de. Çünkü Romanların entegrasyonu sırasında önüne çıkan en büyük sorun eğitim sorunuydu. Bizlerde bunun önüne geçmek için burada çok önemli bir çalışma başlattık. Etüt Merkezimizde öğrencileri okula aldık ve okumaya başladılar. İstihdam konusunda da bir çalışma başlattık. Hasır örme atölyesi açarak kadınlarımız iş sağladık. Toroslar’da yetişen kamışları kadınlarımızı burada işliyor. Artık Romanlar çalışıyor, kazanıyor Türkiye kazanıyor" dedi.
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise 11 yıldır görev yaptıkları Toroslar’da Roman vatandaşlarla birlikte birçok ortak projeyi hayata geçirdiklerini kaydederek, "Yaradan’dan ötürü bütün yaratılanları Allah’ın kutsal bir emaneti olarak görürüz. Herkese özelikle toplumda dezavantajlı bulunan herkese ulaşmaya çalıştık. 9 yıldır da Roman vatandaşlarımızın yanındayız. Onların toplumdaki dezavantajlı hallerini daha avantajlı konuma getirebilmek anlamında birçok projeyi ortaya koyduk. Özellikle Toroslar Belediyesi olarak bizim çalışma yol haritasında olan çalışma, sağlık, eğitim ve gençlik gibi konularda ne kadar hassas olduğumuzu biliyorsunuz. Eğitim yönünden başlattığımız da özellikle Valiliğimiz ve bizimde destek olduğumuz ve Roman vatandaşların çocukları da bir enstrüman çalan veya topluğu eğlendiren bir kesim değil, bir öğretmen, bir avukat, bir mühendis hatta daha üst bürokrat olmaları yönünde gelişmelerine vesile olmak için yanlarında, yakınlarında olduk. Bundan sonrada bu vatandaşlarımızın yakında ve yakınında olacağız" şeklinde konuştu.

"HEPİMİZ BİRİZ, HEPİMİZ KARDEŞİZ"

Vali Özdemir Çakacak ise atalarımızın yüzyıllar boyunca bu topraklarda farklı kültür, kimlik ve inançları beraber, birlikte barındırdığının altını çizerek, "Gerektiğinde vatanını korumak adına Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi omuz omuza, düşmanla çarpışarak, canını feda etmekten kaçınmamışlardır. Bugün bizlerde ecdadımıza yakışır bir şekilde birlik ve beraberlik içinde sahip olduğumuz değerleri zenginliğimiz olarak görüp, yaşatmaya devam ediyoruz. Siz Roman kardeşlerimiz de bu zenginliğimizin en kıymetli unsurlarından birisiniz. Farklı din, dil ve kültüre sahip her kesimden insanın bir arada, kardeşçe, huzur içinde yaşadığı kentimiz farklı kültürlerle beslenen, büyüyen ve zenginleşen bir hoşgörü kentidir. Mersin Roman kardeşlerimizle birlikteliği bütünlüğü istikrar içinde sürdüren bir medeniyetin simgesidir. Roman vatandaşlarımız zengin kültürleriyle, kentimizin ve toplumsal yapımızın en önemli renkleridir. Hepimiz her şeyden önce insanız. Yaratılanı severiz, Yaradan’dan ötürü severiz. Haktan geldik, hakka gideceğiz. Hiç kimsenin doğuştan sahip olduklarıyla, diğerine bir üstünlüğü yoktur. Hepimiz biriz, hepimiz kardeşiz. Devletimizin ve hükümetimizin bütün halkımıza yaklaşımı Anayasal çerçevede eşitlik ilkesi üzerinedir. Bu kapsamda dini, dili, ırkı ne olursa olsun bizim için bütün vatandaşlarımız eşittir ve değerlidir. Hükümetimiz Roman vatandaşlarımıza yönelik konut, sağlık ve eğitim hizmetleri gibi birçok alanda çalışmalar yürütmekte, Roman kardeşlerimizin özgün kültürlerini en iyi şekilde yaşamaları ve Türkiye’nin eşit ve saygın bireyleri olmaları için tüm alanlarda ayrımcılık karşıtı politikalar üretmektedir" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından anasınıfına giden Roman çocuklarının dans gösterisi oldu. Oynadıkları oyunlarla kendilerine hayran bırakan Roman çocuklar, renkli görüntüler oluşturdu. Vali Çakacak’ın da çocukların oyununu telefonuyla çekerek, onlara göstermesi dikkat çekti.
Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2015, 09:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0