Kepez Belediyesi’nden Turizme Arkeopark Desteği

Kepez Belediyesi Varsak bölgesinde perge uygarlığında yağ çiftiliği olarak kullanılan antik kenti gün yüzüne çıkarıyor.Kepez Belediyesi, Antalya’nın Varsak bölgesinin kuzeyinde yer alan ve antik kentte Elai Baris (Yağ çiftliği) olarak...

Kepez Belediyesi’nden Turizme Arkeopark Desteği
banner98
Kepez Belediyesi Varsak bölgesinde perge uygarlığında yağ çiftiliği olarak kullanılan antik kenti gün yüzüne çıkarıyor.
Kepez Belediyesi, Antalya’nın Varsak bölgesinin kuzeyinde yer alan ve antik kentte Elai Baris (Yağ çiftliği) olarak kullanılan Lyrboton Kome’yi tarihe ve Antalyalılara kazandırıyor. Antalya Müze Müdürlüğü yetkililerinin gözetiminde Kepez Belediyesi’nin 15 kişilik ekibi tarafından yapılan temizliğin sona yaklaştığı bildirildi. Bitme aşamasına gelen temizlik çalışması sonrası yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmişi olan antik köydeki tarihi yapılar gün yüzüne çıktı.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Varsak’taki Perge uygarlığının bir köyü olan Lyrboton Kome’yi, turizm şehri Antalya’nın tarihi kültür mirası envanterine kazandırmak için çalıştıklarını kaydetti. Elai Baris’te, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik ve Koruma Kurulu üyeleriyle birlikte keşif çalışması yapılan alan, temizlik çalışmalarının ardından rölöve çalışmasının yapılacağı ve arkeopark projesi Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün onayına sunulacağı kaydedildi.
Arkeopark çalışması ile Lyrboton Kome açık hava müzesi haline getirilmesi amaçlanıyor. Bilgilendirme akslarının olacağı arkeoparkta, ziyaretçilere tarihi kentle ilgili bilgiler verilecek ve arkeolojik hikayeler anlatılacak. Başkan Tütüncü, “Bitki temizliğini, bağlantı yollarını yaparak bu kenti turizmin dikkatine sunacağız. Daha sonra rölöve, restorasyon çalışmalarıyla antik kenti ayağa kaldıracağız. Bu kültür hazinesini, arkeopark haline getirerek Antalya’ya armağan edeceğiz” dedi.
Lyrboton Kome’de ilk arkeolojik çalışmayı yapan Prof. Dr. Nevzat Çevik ise yağ çiftliğinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Burası, antik adıyla Lyrboton Kome’dir. Elai Baris olarak da bilinir (Yağ Çiftliği). Büyük bir antik zeytinyağı üretim köyüdür, Lyrbos Köyü, Perge’ye bağlıdır. Kadersizliği, bırakın turisti, Antalyalılarıın bile binde birinin ancak bildiği, özel ama küskün ve yetim yerlerden biri olmasıdır. Helenistik Dönem’de de burada yerleşim olması beklense de kalıntılar büyük çoğunlukla Roma ve Bizans Dönemi’nden kalmadır. Bugünkü Varsak’ın adı 13. yy başında yöreye gelen Üçok boyundan Tatar Serdarı Baçu Han’ın 6 oğlundan biri olan Varsak Bey’den gelir. O gün bu gündür bölgenin adı ‘Varsak’tır. Bölgenin her yanında keşfettiğimiz zeytinyağı işlikleri en çok buradadır. Çok sayıda ve entegrelikler yüksek bir yağ üretimi olduğunu göstermektedir. Bu üretimin ve yerleşimde yaşanmışlığın diğer izleri çok sayıda sarnıç, 80’in üzerinde mezar, 2 katlı korunmuş konutlar, 1 küçük hamam ve 3 de kilisedir. Döşemealtı’ndan gelip Perge’ye giden Via Sebaste (İmparator Yolu) da buradan geçer” dedi.
Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2015, 15:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0