KAĞITHANE-İSTANBUL HAVALİMANI METRO HATTINDA SON 4 AY

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gayrettepe-Kağıthane-Havalimanı Metro hattında yüzde 98, Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı hattında da yüzde 87 ilerleme oranına ulaşıldığını bildirdi.

KAĞITHANE-İSTANBUL HAVALİMANI METRO HATTINDA SON 4 AY
banner98

 Mega şehir İstanbul’un merkezinden, dünyanın göz bebeği İstanbul Havalimanı’na iki koldan hızlı, kolay, emniyetli ve konforlu yolculuk sağlanacağını vurgulayan Karaismailoğlu, “Devam eden sinyalizasyon testleri ve sertifikasyon sürecinin ardından; Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı arasındaki bölümü 4 ay içerisinde, Gayrettepe-Kağıthane bölümünü de yıl sonuna kadar halkımızın hizmetine açmayı hedefliyoruz. Hattın işletmeye açılmasıyla birlikte, Kağıthane ile İstanbul Havalimanı arası seyahat süresi 24 dakikaya, Göktürk-İstanbul Havalimanı arası seyahat süresi 12 dakikaya inecek” dedi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattında incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından açıklama yapan Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, tüm personelimizle, mühendisimizle, işçimizle güzel ülkemizin aydınlık geleceği için çok yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Türkiye’mizin stratejik hedeflerine uygun planlamaları ulusal ve uluslararası paydaşlarımızla istişare ediyor, devlet aklıyla sonuçlandırıyoruz. Bu titiz çalışmamız sahadaki arkadaşlarımızın ilmek ilmek işledikleri, alın teriyle büyüttükleri dev eserlere dönüşüyor. Gururluyuz” ifadelerini kullandı.

20 YILDIR NEYİ HAYAL ETTİYSEK MİLLETİMİZİN HİZMETİNE SUNMAYI BAŞARDIK

Kamu-Özel işbirliği ile yapılan projelere dikkati çeken Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“ ‘Kamu özel işbirliği kazandırır’ dedik; Antalya Havalimanı ile Hazinemize 765 milyon euro yatırım, 8 milyar 555 milyon euro da kira bedeli kazandırarak anlaşmayı imzaladık. 2 milyar 138 milyon euro’luk bölümü Hazine’ye girdi şu anda…Gururluyuz çünkü; Tokat’ın ticaretinin, istihdamının, kalkınmasının önünü açtık. 2 milyon yolcu kapasiteli Tokat Havalimanımızı milletimizin hizmete sunduk. Gururluyuz çünkü; Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Çamlıca Kulesi, İstanbul Havalimanı, Filyos Limanı, Yüksek Hızlı Tren Hatları, İzmir-İstanbul, Ankara-Niğde ve Kuzey Marmara Otoyollarından sonra 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’mizin yıl dönümünde Çanakkale Boğazı’na yakut gerdanlığını da taktık. 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu ile ülkemize eşsiz bir eser kazandırdık. Bizi yatırımda, üretimde, ihracatta, istihdamda dünyanın en büyükleri arasına yükseltecek bu dev projemizi tamamlayarak hem ecdadımıza saygımızı sunmayı hem de gençlerimize, geleceğimize en güzel armağanı vermeyi başardık. Cumartesi günüde Malatya şehir içi trafiğini rahatlatacak Malatya Çevre Yolu’nu hizmete aldık. Gururluyuz çünkü: bunlar sadece son iki haftada yaptıklarımız. 20 yılda ne dediyse yapmış, neyi hayal ettiyse milletinin hizmetine sunmayı başarmış AK Parti hükümetleri olarak bu gurur hepimizin.”

İSTANBUL’U RAYLI SİSTEMLERLE NAKIŞ GİBİ İŞLİYORUZ

Türkiye’yi uluslararası ticaret yollarının kalbi, Yeni İpek Yolu’nun ana güzergahı haline getirirken, kent içi ulaşım konusunda da önemli adımlar atmaya devam ettiklerini aktaran Karaismailoğlu, “Çünkü bütünsel kalkınma hedeflerimiz ve ulaşmak istediğimiz lojistik gelişmişlik düzeyi hem şehirler arasında hem de şehir içinde akıllı ulaşım yatırımları yapmamızı gerektiriyor. Gayrettepe-İstanbul Havalimanı ile Halkalı-İstanbul Havalimanı metro hatlarını birlikte takip, kontrol ve güvenliğini sağlayacağımız kontrol merkezimizdeyiz. Nasıl ki İstanbul Havalimanı ile bu eşsiz metropolümüzü dünyanın aktarma merkezi haline getirdiysek, şehrin içini de raylı sistemlerle nakış gibi işliyoruz” dedi. 

RAYLI SİSTEM VE DEMİRYOLU ÇALIŞMALARINDA ‘SEFERBERLİK’ İLAN ETTİK

İstanbul’un trafik çilesini hafifletecek kent içi metro projelerin de sona yaklaşıldığına dikkati çeken Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, İstanbul’da şehir içi ulaşımını, daha hızlı, daha ekonomik, daha çevreci ve daha konforlu hale getirmek için 7/24 hizmet esasına göre çalıştıklarını söyledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, Türkiye’deki raylı sistem ve demiryolu çalışmalarında ‘seferberlik’ ilan ettiklerine vurgu yapan Karaismailoğlu, AK Parti hükümetleri döneminde; Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme yatırımları için 1 trilyon 337 milyar liranın üzerinde yatırım yapıldığını belirtti. Bu yatırımlarda demiryollarının yaklaşık 272 milyar lira ile ön sıralarda yer aldığını kaydeden Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’mizi dünyada 8’inci, Avrupa’da 6’ncı YHT işleticisi ülkesi yaptık. 2013’te hizmete açtığımız asrın projesi Marmaray’dan bugüne kadar 600 milyonun üzerinde yolcu taşındı. 30 Mart 2022’de Marmaray’da tam 616 bin kişi seyahat etti. Yeni bir rekor kırarak, günde 1 milyon yolcu hedefimize her geçen gün daha da yaklaşıyoruz. 2016’da hizmete açtığımız Avrasya Tüneli’nden bugüne kadar tam 81 milyon araç geçti. Günlük 60 bin araç Avrasya Tüneli’ni şu anda kullanmaktadır. Ülkemizin ihtiyaçlarını biliyoruz. İstanbul’un ihtiyaçlarını biliyoruz. Devlet aklı, ileri görüşlülüğü ve planlı bir yaklaşımla İstanbul’u yarınlara eksiksiz olarak hazırlamak bizim için çok önemli. Tüm ülkemizde olduğu gibi İstanbullular için de gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye genelinde 12 şehrimizde hizmet veren 811,5 kilometre şehir içi raylı sistem hattının 312,2 kilometresi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılmıştır. Bakanlığımızda halen devam eden 14 ayrı proje ile toplam 185 kilometrelik raylı sistem hattı bulunmaktadır.”

ALGI OPERASYONLARIYLA SİYASİ RANT DEVŞİRMİYORUZ

“Biz, halka hizmeti, Hak’ka hizmet olarak görüyoruz” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Başkalarının yaptıkları hizmetlerin üzerine konup, algı operasyonlarıyla siyasi rant devşirmiyoruz. Görev alanlarımıza giren işlerden imtina edip, yükü başkalarına atmıyoruz. Başkalarının ne dediğine kulak asmadan, polemiğe girmeden, eser siyasetimizden ödün vermeden, milletimiz için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bozulan otobüsler, bitirilemeyen metro hatları, yenilenemeyen yollar, bu zihniyetin en iyi yaptığı şey karşı çıkmak. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne, Marmaray’a, Avrasya Tüneli’ne, İstanbul Havalimanı’na, Osmangazi Köprüsü’ne “istemezük” dediler. İzmir Otoyolu’na, Kuzey Marmara Otoyolu’na ve tabii 1915 Çanakkale Köprüsü’ne de karşı çıktılar. Bu gayri ciddi ve kısa vadeli zihniyetleri hiç dikkate almadık. Neticede bu eserler halkımızın günlük yaşantısına hız getirdi, tasarruf getirdi, konfor getirdi. Bu zihniyeti dinlemeden yolumuza durmadan devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

İSTANBUL’DAKİ RAYLI SİSTEMLER AĞI 363 KİLOMETREYE YÜKSELECEK

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, yurt sathında bu göz kamaştırıcı gelişmeler yaşanırken, kuşkusuz İstanbul ve İstanbulluların da yapılan hizmetlerden yararlandığını kaydeden Karaismailoğlu, İstanbul’daki raylı sistem ağının 260 kilometre olduğunu, yapımı devam eden projelerin tamamlanmasıyla, bu rakamın 363 kilometreye yükseleceğini söyledi. İstanbul’da 7 ayrı hatta, 103 kilometrelik kent içi raylı sistem üzerinde gece gündüz çalışıldığını aktaran Karaismailoğlu, hatlar hakkında şu bilgileri verdi;

“Bu hatlarımız; Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro hattı, Bakırköy (IDO)-Bahçelievler- Güngören-Bağcılar (Kirazlı) Metro hattı, Başakşehir-Çam Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro hattı, Küçükçekmece (Halkalı)-Başakşehir - Arnavutkoy-İstanbul Havalimanı Metro hattı, Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca -Bosna Bulvarı Raylı Sistem Projesi, Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi ve Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro hattıdır. 37,5 kilometrelik Gayrettepe-Kağıthane-Havalimanı Metro hattımızda yüzde 98 oranında ilerleme kaydettik. Bunun yanında, 31,5 kilometrelik Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı hattımızda da yüzde 87 ilerleme oranına ulaştık. Projelerimiz tamamlandığında, Mega şehir İstanbul’un merkezinden, dünyanın göz bebeği İstanbul Havalimanı’na iki koldan kolay, emniyetli ve konforlu yolculuk sağlanacak. Bununla birlikte Küçükçekmece, Başakşehir, Arnavutköy, Eyüp, Kağıthane, Şişli ve Beşiktaş ilçeleri bu metro hatları ile birbirine bağlanacak. Devam eden sinyalizasyon testleri ve sertifikasyon sürecinin ardından; Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı arasındaki bölümünü 4 ay içerisinde, Gayrettepe-Kağıthane bölümünü de yıl sonuna kadar halkımızın hizmetine açmayı hedefliyoruz. Hattın işletmeye açılmasıyla birlikte, Kağıthane ile İstanbul Havalimanı arası seyahat süresi 24 dakikaya, Göktürk-İstanbul Havalimanı arası seyahat süresi 12 dakikaya inecek. Aynı şekilde; Esenler-İstanbul Havalimanı arası seyahat süresi 45 dakika, Taksim-İstanbul Havalimanı arası seyahat süresi 41 dakika, Arnavutköy- Beşiktaş arası seyahat süresi 36 dakika, Başakşehir (Metrokent)-Kağıthane arası seyahat süresi 48 dakika, Küçükçekmece- Kemerburgaz arası seyahat süresi de 50 dakika olacaktır. Bunun yanında; Zincirlikuyu-İstanbul Havalimanı arası seyahati 33 dakikada, 4. Levent- İstanbul Havalimanı arası seyahati de 35 dakikada yapabilecektir.”

BU PROJEDE ÜLKEMİZ İLKLERİ YAŞAYACAK

İstanbul’u raylı sistem hatları ile örerken, bu hatlardaki metro araçlarının da yerli üretim olması için yoğun gayret sarf ettiklerine vurgu yapan Karaismailoğlu, havalimanı metro araçlarındaki yerlilik oranını yüzde 60 olarak belirlediklerini söyledi. Bu projede Türkiye’nin ilkleri yaşayacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, “İlk defa bu projede motorları yerli olarak üretilmiş metro trenleri kullanılacak. Tren sinyalizasyon ve ara yüz çalışmaları, yerli imkanlarla hayata geçirilecek. İlk kez metro araçlarında yerli elektrik sistemleri ve yerli bataryalar kullanıyoruz. Yine metro araçlarımızda özel düzenlenmiş valiz ve bisiklet-scooter bağlama alanları yer alacak. Hatlarımızın sinyalizasyon sistemlerinde de ‘ilk’leri yaşayacağız. Havalimanı metro hatlarımızda, ilk defa yerli imkanlarla geliştirilen sinyalizasyon sistemlerini kullanıyoruz. Sinyalizasyonla ilgili sahada yazılım, donanım test ve montajları tamamlandı. Kontrol merkezi ile trenler arasında haberleşme test ve güvenlik kontrollerinde son aşamaya geldik. Toplam 69 kilometre uzunluğundaki, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı ve Halkalı-İstanbul Havalimanı işletmesi için, birisi Terminal-2 istasyonunda, diğeri de Depo sahasında olmak üzere iki kontrol merkezi inşa ettik. Kontrol merkezlerimizde tüm ana hat, istasyonlar ve trenler, depo ve atölye sahası başta olmak üzere her yer kontrol edilebilecek. Her iki hattın kontrol merkezinde tüm sistem ve ağlar kendi içinde yedekli olacak çalışacak” diye konuştu.

GÜNÜBİRLİK TARTIŞMALAR YERİNE, ASRIN PROJELERİNİ YAPIYORUZ

“Metro hatlarımızı açmak ve son teknolojiyle işletmek mi marifet, yoksa, inşaatı devam eden metro hatlarını hafriyatla kapatmak mı?” diye soran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Bizim yapacak daha çok işimiz var. Günübirlik tartışmalar yerine, asrın projelerini yapıyoruz. Halkımıza fayda, ülkemize itibar katacak hedeflere yoğunlaşıyoruz. 20 yılda ulaştırma ve altyapıda çok yol kat ettik. Şimdi ise geleceğin güçlü Türkiye’sinin planlarını bugünden yapıyor, çağı aşan yepyeni bir vizyonla yarınımızı tasarlıyoruz. Geleceği bugünden tasarlarken; lojistik, mobilite ve dijitalleşme odağında, bilimsel temelli, çevreci, sürdürülebilir bir ulaşım altyapısını ülkemize kazandırmak için çalışmaya devam ediyoruz. 5 Nisan Salı günü Atatürk Kültür Merkezinde, sektör planlamalarımızı, stratejilerimizi ve ulaştırmanın geleceğini, 2053 vizyonumuzu Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı-Ulaştırma 2053 Vizyonu’nu kamuoyuyla paylaşacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0