Türkiye’nin en büyük iki havalimanından biri olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 10’uncu yılını geride bırakırken önemli bir yatırıma imza attı. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın Yeni İç Hatlar Terminal Ek Binası; İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı terminal işletmecisi İSG’nin CEO’su Ersel Göral’ın ev sahipliğinde, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin ve kalabalık bir davetli grubunun katılımıyla düzenlenen bir törenle hizmete açıldı. Yeni İç Hatlar Terminal Ek Binası ile birlikte, havalimanının yolcu kapasitesinin 8 milyon artarak yılda 41 milyon kişiye ulaştırılması hedefleniyor.
Gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan İSG’nin CEO’su Ersel Göral, 10 yıllık zaman zarfında, terminal işletmesinin yanı sıra otopark, kargo hizmetleri, genel havacılık terminali ve otel hizmetlerini de yürüttüklerini ve hızla büyüyen turizm sektörünün ihtiyaçlarına yönelik önemli aksiyonlar aldıklarını belirtti. Göral sözlerine şöyle devam etti: “2009-2016 yılları arasında arka arkaya 7 yıl, Avrupa’nın yolcu sayısı artışında en hızlı büyüyen havalimanı olma başarısını elde ettik. Yine geride bıraktığımız 10 yıl boyunca sayısız ödüle layık görülerek başarılarımızı taçlandırdık. Sabiha Gökçen Havalimanı son olarak, geçen yıl elde ettiği yüzde 82.3 zamanında kalkış oranıyla dünyada 8’inci sırada yer alarak, ilk 10’a giren tek Türk havalimanı olduk. Bu yıl ise 33 milyon yolcu sayısına ulaştık. Bu sayı, son 10 yılda havalimanını 9 kat geliştirdiğimizin işaretidir. Bu yılın rakamlarına baktığımızda ise; ilk 6 ayda çift haneli büyümeye ulaştık. Geçen yılın Ocak-Haziran döneminde 14.4 milyon yolcunun geçiş yaptığı Sabiha Gökçen’den bu yılın aynı döneminde 16.2 milyon yolcu geçiş yaptı. Buna göre ilk 6 ayda yolcu artışımız %12 oldu. İlk 6 ayda dış hat yolcu sayımız ise geçen yıla göre %13 artışla 5.2 milyon oldu. İç hat yolcu sayımızı da %12 oranında artarak yaklaşık 11 milyona ulaştırdık. Aynı dönemde havalimanından iniş ve kalkış yapan uçak sayımız %7 oranında artarak, 106 bin 631 oldu. Sadece Haziran ayında Sabiha Gökçen’i toplam 2.8 milyon yolcu kullandı. Haziran ayında yolcu artışımız geçen yıla göre %9. Bu artış yine sadece Haziran ayında dış hat yolcularında %12, iç hat yolcularında ise %8’dir.”
26 milyon euro’ya mal olan yeni terminalin, İSG’nin 10. yılı itibariyle başlatılan yatırım hamlesinin ilk adımı olduğunu belirten Göral şunları söyledi: “ISG olarak bugüne kadar yaklaşık 500 milyon Euro yatırım yaptık. DHMİ tarafından yapımı devam eden ve 550 milyon USD’a mal olacak 2. pistin de bu yılsonunda tamamlanmasını bekliyoruz. 2019 yılı itibariyle iki piste sahip, toplamda 80 uçuş saatlik kapasitesi olan ve 41 milyon yolcu kapasiteli terminal binalı bir tesis haline geleceğiz. Ayrıca metro inşaatının da önümüzdeki yılın başında tamamlanmasıyla birlikte İSG’den Pendik-Kadıköy metrosuna direkt bağlantı sağlanmış olacak. Bu durum da bize büyük bir avantaj sağlayacak. Yani İSG’den bagajını alıp çıkan bir yolcumuz 35 dakikada Kadıköy’e, 45 dakikada Taksim’e rahatlıkla ulaşabilecek. Bundan sonra da daha büyük hedefler için, daha kusursuz hizmet verebilmek ve bu büyümeyi sürdürülebilir kılmak adına gece-gündüz çalışmaya devam edeceğiz.”
Törende bir konuşma yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Dün burası bomboştu. Bugün kapasite artırımı için her türlü yatırım yapılmanın mücadelesine girilmiş, çabaları gösteriliyor. 25 milyon kapasiteli diye başlandı, 31 milyona ulaştı, şu anda 41 milyona çıkartılıyor. İnşallah ikinci pistin yapılmasıyla birlikte bu kapasite 63 milyon olacak." diye konuştu.
Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de konuşmasında Türkiye'nin potansiyeli görülerek bu havalimanının hayata geçirildiğini, havalimanının ilk yapıldığı dönemde yolcu sayısı olarak 25 milyonların konuşulduğunu belirterek, kapasitede şimdiden 30 milyonların aşıldığını,ikinci pistin inşasının devam ettiğini, bu pistin mülkiyetinin Savunma Sanayii Başkanlığı'na ait olduğunu bildirdi.
31 Temmuz 2018 tarihinde hizmete girecek olan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı İç Hatlat Terminali Ek Binası, yaklaşık 26 milyon euroya mal oldu. Halen 33 milyon yolcu / yıl olan terminal kapasitesini 8 milyon daha artırarak 41 milyon yolcu / yıla çıkartacak olan iç hatlar ek binası 25 bin metrekare büyüklüğünde bir alana sahip. 4 yeni köprüye sahip ek bina içinde 1000 metrekarenin üzerinde ticari alanın yanı sıra yolcu salonları ile kadın ve erkek mescitleri de yer alacak.