Kadınların karar mekanizmalarında daha fazla yer alması, kadına yönelik her türlü şiddetin son bulması için toplumda cinsiyet eşitsizliği ile ilgili sorunların yalnızca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde değil her gün dile getirilmesini dileriz.
İş hayatında kadın, ekonomik kalkınmanın anahtarıdır. Yapılan araştırmalara göre, cinsiyet eşitliğine önem veren firmalar sektör ortalamalarından yüzde 15 daha fazla getiri sağlıyor. Kadınların sağlığı, hakları ve refahı için harcanacak her 1 dolar, ekonomiye 20 yılda 30 dolar olarak geri dönüyor. Kız çocuklarının ilk ve orta öğrenimine eklenecek her 1 yıl, ileride onların gelirini yüzde 15-25 artırarak ülkenin GSMH artış oranına da katkı yapıyor. Türkiye’de kadınların ortalama eğitim süresi 6 yıl, bu sürenin artması hayati öneme sahip.
Kadınların sahip oldukları empati kurma, duygusal zekâ, başkalarıyla iş birliği yapma gibi özellikler, şirketlerin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Kadının üretime daha fazla katıldığı toplumların gelişmiş toplumlar olması, geri kalmış ülkelerde kadının toplum hayatında ve ekonomide daha az yer alması tesadüf değildir. Kadın elinin değdiği işlerin daha estetik olduğuna ve insanlığın gelişimine olumlu katkı sağladığına şahit oluyoruz.
Toplumsal cinsiyet eşitliğine erişmek için ortaya konulan çözüm yollarından hareketle, eğitimin bireysel ve toplumsal açıdan önemi de ortaya çıkıyor. Eğitim aracılığı ile cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi, erkek egemen normların dönüştürülmesi mümkündür ancak eğitim sisteminde cinsiyetçi kalıp ve yargılar yıkılmadıkça cinsiyetçi yönelim de devam edecektir.
Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliğinde 153 ülke arasında 130. sırada yer alması, kadınların çalışma hayatında, karar mekanizmalarında yeterince yer alamadığını ortaya koyuyor. Ülkemizde kadınların eğitime, ekonomik fırsatlara ve üretken girdilere erkeklerle aynı düzeyde erişebilmesini sağlayacak adımlar atılmalı, bu konuda sivil toplum kuruluşları ve şirketler üzerine düşeni yapmalıdır.
Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi üyelerinin yüzde 44’ü, onur kurulu üyelerinin tamamı ise kadın. Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur" sözünü hatırlıyor, başta medya olmak üzere, kadın istihdamının artmasını, tüm dünyada kadın ve erkek eşitliğinin hakim olmasını diliyoruz.
İş Hayatında Kadın, Ekonomik Kalkınmanın Anahtarıdır...
Yaşamın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olma mücadelesini başlatan emekçi kadınları saygıyla anıyoruz.
YORUM EKLE
1
Selami Şahin Kadınlar Gününü Sahneden Kutladı!...
2
Kadınlar Gününe Özel “Takı” Sergisi İzlenime...
3
Türkiye’nin Kadın Girişimci Dernekleri Kadınlar...
4
“Kadın Çiftçiler Pozitif Ayrımcılığı Hak...
5
Bursa Valisi Yakup CANBOLAT'ın 8 Mart Dünya...
6
Mesleki Eğitimde Yenilikçi Modeller Çalıştayı...
7
Türk Kekiğini Yabancı Ota Kurban Etmeyelim
8
Ali Babacan'ın Yeni Partisiyla İlgili Son Dakika...
9
Marmarabirlik Yurtdışı Bayiler Toplantısı
10
Veteriner Hekim Ayşe Yetiş: Yanlış Beslenme ve...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:45
GÜNEŞ
08:16
ÖĞLE
13:07
İKİNDİ
15:28
AKŞAM
17:49
YATSI
19:14
SAYFALARTüm Sayfalar