“Bedel Ödemeden Başarı Olmaz”

İstanbul Ticaret Üniversitesi Girişimcilik Kulübü’nün, "Başarı Bedel İster" konulu konferansında konuşan Sermaye Piyasası Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurullah Genç, “Mesele, cevizin kabuğunu kırmaktır” mesajı verdi.

“Bedel Ödemeden Başarı Olmaz”
banner98
İstanbul Ticaret Üniversitesi Girişimcilik Kulübü’nün, "Başarı Bedel İster" konulu konferansında konuşan Sermaye Piyasası Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurullah Genç, “Mesele, cevizin kabuğunu kırmaktır” mesajı verdi.

Yeni bir zihniyet dünyasının inşasına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Prof. Genç, mevcut eğitim sisteminin kişilik özelliklerini dikkate almadığını belirterek pek çok insanın ve yeteneğin sistem içerisinde kaybolduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Nurullah Genç, “Mesele cevizin kabuğunu kırmak ve meselelerin özüne inmektir. Bir şeyleri fark etmek ve yapmak bedel ister. Yani cevizin kabuğunu kırmak bedel ister. İnsanın bir amacı ve ideali olmalı, insanın amaçsız ve hayalsiz olması düşünülemez. Düşünmeyi bilmeyen insan olamaz. Başarı güdüsü sadece insanda var. İnsanın öncelikli olarak kalple donanmış bir aklı olmalıdır” diye konuştu.

İnsana bakış açısının önemine değinen Genç, “Her insan bir alemdir. Hayallerimiz aynı olamaz. Çünkü insan sınırları zor bir evrendir. Kainatın dışında kendini hayal eden tek varlık insandır. Bir kalbi yıkmak kainatı yıkmak gibidir. Bu nedenle bizim dinimiz, “bir insanı öldüren, bütün insanları öldürmüş gibidir” der. Ne kendinizi ne de etrafınızdaki insanları hafife almayın. İnsan denilen varlık değerlidir, ağırdır. Sakın kimseyi küçümsemeyin. Nereden baktığınız çok önemli” ifadelerini kullandı.

“BAŞARILI OLMAK İÇİN ÖNCE KENDİMİZE BAKMALIYIZ”

Başarının temel prensiplerini açıklayan Prof. Dr. Nurullah Genç, öncelikle insanın kendi iç aynasına bakması gerektiğini belirtti. Genç, “Öncelikli olarak ben kimim? Nerden geliyorum? İyi ve kötü taraflarım nelerdir diyerek kendimize bakmalıyız. Aristo, ‘Kendini yöneten dünyayı yönetir’ diyor. Kendini yönetmek dünyanın en zor işidir. Başarıda, öz disiplin, öz kontrol, nefsin, egonun ve zamanın kontrolü çok önemlidir. Zamanı kontrol edemediğimizde zaman her şey boşa gidebilir ve problemlere karşı yabancılaşırız” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE BİLİNÇLİ KİTAP OKUMA ORANI YÜZDE 4”

Başarının bilgi, yetenek, tecrübe ve motivasyon gibi dört temeli olduğunu kaydeden Genç, “Bu dört ayağın sağlam şekilde oluşturulması gerekir. Gerçek bilgi için kitap okumak şart. Türkiye’de bilinçli kitap okuma oranı yüzde 4 seviyesindedir” dedi. İnsanın hayatında, tedriç (kademe kademe) ve tecdit (yenilenme) kavramlarının çok önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nurullah Genç, bu iki kavramın toplamında da tecrübenin oluştuğunu ifade etti. Bir diğer başarı unsurunun istek, yani motivasyon olduğunu belirtti.

“GENÇLERE BAŞARI TAVSİYELERİ”

Gençlere başarı yolculuğunda tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Nurullah Genç, “Öncelikli olarak bir ideal belirleyin ve amacınız olsun. İdealiniz uğruna çok çalışmalısınız ve bedel ödemelisiniz. Yeteneklerinizi tanıyın ve onlara uygun olmayan işlere yönelmeyin. Kararlı olmalısınız, kararsız insan başarılı olamaz. Mutlaka başkalarının aklından yararlanmalı ve istişare etmelisiniz” dedi.

Konferansın son bölümünde kendi hayatından çarpıcı örnekler veren Prof. Dr. Nurullah Genç, çok küçük yaşlardan itibaren pek çok alanda tecrübe sahibi olduğunu, kazandığı harçlıklarla edebiyat dergileri alarak sanatı hiç bir zaman bırakmadığını dile getirdi. Programın sonunda üniversitenin Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Nihat Alayoğlu, Prof. Genç’e plaket takdim etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0