Bakan Derya Yanık, Aile Haftası kapsamında düzenlenen piknikte ailelerle bir araya geldi. Bakan Yanık, burada yaptığı konuşmada Dede Korkut hikâyelerinden örnek vererek, “Dede Korkut hikâyelerinden okuyanlar bilirler. Hikâyede, bir ailenin kuruluşunu başlatırken, eşler arasında veya talipler arasında, mertliğin, cesaretin, iyiliğin öne çıkarıldığı, mert, cesur, iyi kalpli, hayırsever insanların onaylandığının öne çıkarıldığını görürüz. Dolayısıyla bizim tarihten bu yana aileden beklediğimiz birkaç özellik vardır. Mertliktir, eşlerin birbiriyle dayanışmasıdır, birbirine güvenmesidir, dürüstlüğüdür, karşılıklı olarak sahip çıkmasıdır. İnancımız da aileyi saadetin ve güvenliğin en temel umresi, en temel yuvası olarak görür. Aileyi toplumun merkezine yerleştirir, insanı da güvenli limanı olarak tarif eder” diye konuştu.
Hem kültürel hem inanç bağlamında bakıldığında ailenin çok özel bir yerde durduğuna dikkat çeken Bakan Derya Yanık, “Her konuşmamda söylediğim gibi şunu sormamız lazım, nasıl bir aile? Biz nasıl bir aileyi istiyor ve bekliyoruz? Her şeye rağmen, her türlü sıkıntının, şiddetin, mutsuzluğun olduğu bir aile mi? Tam tersi birbirine saygı duyan, seven, birbirini koruyan, gözeten, sahip çıkan, çocukları geleceğe hazırlayan, vatana, millete ve insanlığa iyi birer insan olarak yetiştiren bir aile mi? Kuşkusuz ikincisi. Tarihten bu yana çizdiğimiz aile profili bize ikincisini işaret ediyor” şeklinde konuştu.
“Toplumun çekirdeği ailedir”
Toplumun çekirdeği ve güvenlik anahtarının aile olduğunu vurgulayan Bakan Yanık, “Biz bunu en başından beri bilir ve buna inanırız. Dolayısıyla o birbirine karşı sevgiyle, saygıyla, muhabbetle davranan, çevresine karşı bir iyilik alacağı oluşturan aileyi, yaşatarak geliştirerek geleceğe taşımamız gerekiyor” dedi. Bakan Yanık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bakanlık olarak bu noktada çalışmalarımız en başından beri aralıksız devam ediyor. İnşallah biz de bu çalışmaları geliştirerek devam ettirmek arzusundayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın 20 yıldır hükümetlerimiz boyunca meseleye nasıl baktığı, ne kadar ihtimam gösterdiği, ne kadar özen gösterdiği ailenin varlığı için yapılması gereken bütün çalışmaları - siyaset üretmek ise siyaset üretmek, kaynak tahsis etmek ise kaynak tahsis etmek- yaptı. Zaten izaha muhtaç olmayacak kadar açık. Biz de ilgili bakanlık olarak konuya aynı hassasiyetle bir emanet düsturuyla bakıyoruz ve inşallah çalışmalarımızı devam ettireceğiz.”
Anneler günü ile başlayan aile haftasıyla devam eden etkinliklerin yıl içerisinde diğer çalışmalarla besleyerek sürdüreceklerini kaydeden Bakan Derya Yanık, “Yılsonuna kadar 2022 yılını inşallah bir aile yılı olarak tamamlayacağız. Yılın sonunda da bütün bir yıl boyunca yaptığımız çalışmaların hüküm cümlelerini sizlerle yeniden kamuoyuyla paylaşacağız” ifadelerini kullandı.