"Açlık dünyanın kabusu olabilir"

Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Bolten, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeni ile yaptığı açıklamada, pandemi sonrası oluşması muhtemel gıda temini sorunu hakkında önemli uyarılarda bulunarak, yeterli önlemler alınmazsa, pandemi sonrası dünyanın açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

"Açlık dünyanın kabusu olabilir"
banner98

16 Ekim Dünya Gıda Günü’nün önemi ve tarihçesine de değinen Hüseyin Bolten, tüm dünyada, gıdanın ulaşılabilir ve sürdürülebilir olması için farkındalık yaratmayı amaçlayarak gerçekleştirilen Dünya Gıda Günü’nün, bu yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 75. kuruluş yıl dönümü eşliğinde "Büyütelim, besleyelim, hep birlikte sürdürelim" temasıyla kutlanacağını söyledi.

Dünya Gıda Günü’nde özellikle hayvansal gıda konusunda,  sorumluluk ve yetki sahibi olan tüm veteriner hekimler adına konuya dikkat çeken Hüseyin Bolten, ‘Bugün dünyada gıda kaynaklarının üretimi bilimsel yöntemlerle ve yeteri kadar yapılmamaktadır.   Pandemi dolayısıyla dünya üzerindeki birçok insan sağlıklı beslenemediği için gıda güvensizliği ve yetersiz beslenme sorunu yaşamasına rağmen,  bir yandan da ‘obezite’ ile mücadelenin üst seviyeye ulaşması büyük bir tezat olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlık bu tezatlığı iyi analiz edip, çok geç olmadan gıdanın eşit paylaşılması ve sağlıklı beslenme konusunda projeler üretmelidir’’ dedi.

Güvenli hayvansal gıdanın önemi

Güvenli gıdanın öneminin tüm dünya tarafından pandemi sürecinde daha iyi anlaşıldığını kaydeden Hüseyin Bolten, ‘’Özellikle viral hastalıklarda, canlının bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğinin defalarca altı çizildi. Bu hem insanların hem hayvanların viral hastalıkları için geçerlidir. Bağışıklığı güçlendirmenin üç temel şartı vardır: İyi beslenme, iyi uyku ve stresten uzak kalma. Bu üç maddenin altına elbette farklı maddeler eklenebilir ancak bu üçü şarttır. İyi beslenmenin temelinde protein, daha doğrusu hayvansal protein çok önemli yer tutar. Tabii burada ''güvenli hayvansal gıda' vurgusu yapma zorunluluğu hissediyoruz. O halde bugünlerde tarım ve hayvancılığın desteklenmesi hayati önem taşımaktadır. Türkiye'de sürdürülebilir tarım ve hayvancılık politikaları olmaz ve tarım-hayvancılık desteklenmezse sağlıklı ve güvenilir hayvansal gıdadan, tarımsal üretimden bahsedilemez, sağlık olmazsa ekonomi olmaz’’ değerlendirmesinde bulundu.

Sıkı bir işbirliği şart

Bursa Veteriner Hekimleri Odası olarak her zaman göreve hazır olduklarının altını çizen Hüseyin Bolten,  pandemi sonrası oluşması muhtemel gıda temini sorununun çözümüne yönelik özellikle hükümetleri,  üniversiteleri,  bilim uzmanlarını, sivil toplum örgütlerini ve uluslararası örgütleri, “Pandemi sonrasına hazırlanmış, sağlıklı beslenen ve açlığa son verilmiş bir dünya” konusunda sıkı işbirliği içerisinde olmaya davet etti.

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0