Gazeteci Necmi tarafından hazırlanıp sunulan ve ÇAY TV'de yayınlanan İnce Bakış programının bu haftaki konuğu Gemlik Belediyte Başkanı Refik Yılmaz oldu. Necmi İnce'nin sorularına içtenlikle yanıt veren Başkan Refik Yılmaz, Gemlik'teki sağlıktan ulaşıma, eğitimden kentsel dönüşüme kadar bir çok konuya açıklık getirdi. Özellikle Gürsu'da yaşanan deprem sonrası deprem gerçeğinin bir kez daha akıllara geldiği bu ortamda Gemlik'te ki tehlikeye değinen Yılmaz, "Maalesef Gemlik'i emlakçılar kumuş. Bu yüzden riskli bölgelerde birçok bina var. Yapacağımız projeler ile Gemlik'te dönüşümü tamamlamalıyız. Halkında buna karşı çıkacağını sanmıyorum. Kimse evinin kendine mezar olmasını istemez" dedi.
Necmi İnce: Öncellikle Gemlik'i bir de sizin ağzınızdan dinleyebilir miyiz?
Refik Yılmaz: Gemliğimiz o kadar güzel ve özel bir ilçe ki; saymakla bitmez. 105 bin nüfusumuz var, 35 de mahallemiz...Tabi Gemliğimiz hem tarım kenti, dünyanın en güzel sofra zeytinleri Gemlik'te yetişir, bu anlamda tarım kenti, Gemliğimiz hem sanayi kenti çok büyük sanayi kuruluşlarımız var. Gemliğimiz İmar kenti, 5 tane imar mühendisimiz var. Gemliğimiz Turizm kenti, kurşunlu sahillerimiz var. Gemliğimizi artık üniversite kenti yapmaya çalışıyoruz, şuan itibari ile hukuk fakültemiz var, yüksekokullarımız var ama yakın gelecekte de müstakil üniversite ile Gemliğimize Üniversite kenti yapmaya çalışıyoruz. Tabi Gemlik öteden beri Marmara'nın incisi olarak bilinir, muhteşem bir coğrafyada güzel bir yerleşim yeri, Anadolu'nun farklı illerinden gelen insanlarımız burayı kendilerine mesken tutmuşlar. Kafkasya'dan gelenler var, Balkanlardan gelenler var bunlar iyi bir mozaik oluşturmuş. Birliğin, beraberliğin, kardeşliğin en güzel örneklerinden sergilendiğini görüyoruz.
N.İ: Aslında öncelikli olarak deprem konusunu ele almak istiyorum. Gürsu'da malum geçtiğimiz günlerde deprem oldu. Gemlik'te fay hattı üzerinde bulunan riskli bölgelerden... Gemlik'te deprem ile alakalı çalışma var mı?
R.Y:Tabi Gemlik bu anlamda depremsel yönden dezavantajlı bir bölge, yerleşimi başlangıçta yanlış kurulmuş. Tabi ki bizim çalışmalarımız bu endişeyi inşallah gidermiş olacak, yani bunla ilgili hiç bir sıkıntı kalmayacak. Gemlik'in kuruluşu aslında ilk yerleşim yerleri dağın yamaçları yani sağlam zeminli bölgeler, ancak 1970'li yıllarda Gemlik'te hızlı bir şekilde sanayileşme başlayınca Anadolu'nun farklı coğrafyalarından hız göç dalgaları başlamış. Dönemin yerel yönetimleri planlamayı hızlı yapamamışlar, şehri belediye değil, bir anlamda emlakçılar kurmuş. Yani Türkiye'nin hızla gelişmekte olan, hızla gelişme olduğu bölge gibi, Gemlik'te de aynı söz konusu olmuştur. Aslında çok yanlış bir yerleşim tabi bizim kültürümüze... Ecdadımıza baktığımız zaman hiçbir zaman ovaya yerleşmemiş, ovayı tarımda kullanmış ama ikamet olarak dağların yamaçlarını seçmişler. Şimdi o yıllarda da maalesef deniz kumu kullanılmış, inşaatların yapımında düz demir kullanılmış, çimento az kullanılmış vb. bir çok olumsuzluklar var. Bu anlamda tabi 1999 depremini biz çok şiddetli yaşamıştık. Aylarca insanlarımız boş arsalarda, okul bahçelerinde çadır kurmak süratiyle kaldılar. Ne zaman ki kış şartları başlayınca herkes evine çekildi sonra da depremin etkisini yavaş yavaş unutmaya başladık. Daha sonra Düzce depremi, sonra ki depremler Gemlik'teki binaların ömrünü azalttı. Biz gerekli önlemlerimizi alıyoruz. Kamu binaları güçlendiriliyor. dayanıklı değilse yıkılıp yeniden yapılıyor.
Çünkü herhangi bir afet esnasında kamu kuruluşlarının ayakta kalması lazım, devletin hafızasının kaybolmaması lazım, bir tapu dairesi düşünün yüz binlerce insanın Tapu bilgilerinin tutulduğu bir daire, bir nüfus müdürlüğünü düşünün aynı şekilde Emniyet, Adliye vb. bunları çoğaltabiliriz.
N.İ: Gemlik belediyesi olarak kentsel dönüşümle ilgili neler yapıyorsunuz? GEMPAŞ diye bir şirket kurdunuz buradaki hedefiniz nelerdir?
R.Y: Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'de çok güzel hamle başlattı Türkiye'de binaların yenilenmesi, şehirlerin yeniden dizayn edilmesi, şehirlerde kaybolan medeniyetimizin yeniden sağlanması çünkü bu çarpık yapılaşma bizim kültürümüzü yansıtmıyor, bizim medeniyetimizi yansıtmıyor, bizim medeniyetimizin izlerini taşımıyor. Mevcut yapılaşmalara baktığımız zaman gençlerimiz için spor tesisleri yok, çocuklarımız için oyun alanları yok , yaşlı insanlarımız için dinlenebileceği gölgelik alanlar, yeşillik alanlar yok, geniş caddelerimiz yok , bisiklet yollarımız yok, okullarımız bahçesi küçük, sokaklarımız daracık, meydanlarımız yok dolayısıyla bu bizim medeniyetimizden izler taşımayan bir yerleşim düzeni var. Bilhassa toprağımız aynı şekilde biz bununla ileri gidemeyiz. Biz kentsel dönüşümü vatandaşa iyi anlattığımız sürece vatandaşımız zaten buna dünden razı hiç kimse evinin kendisine mezar olmasına istemez. Ama yeter ki biz vatandaşa doğru örnek olalım, güzellikleri ona gösterelim ve vatandaş bunlara kabulleniyor. Bir büyüğümüzün ifade ettiği gibi insanı yaşat ki devlet yaşasın. Bu binalar şu anda bu tarife uymuyor ama inşallah yapılacak konutlarımıza güzel bir proje ile depremi gemlikte tehdit olmaktan inşallah çıkarmış olacağız. Ben sokakta yürüdüğüm zaman işte esnaf ziyareti yaptığımız zaman, Kahveler gittiğimiz zaman insanlarda bu heyecanı görüyorum. Herkes bize onu soruyor. Toplu konutların temeli ne zaman atılacak.
N.İ: Başkan vekilliği dönemic3 yıl, 2 yılda seçilerek Başkanlık görevi toplamda 5 yıl oldu. Bu süreçte Gemlik'te neler değişti neler yaptınız?
R.Y: Gemlikte her gün bir değişiklik var. 5 yılda çok şey değişti ama gemlikte her gün, her hafta, her ay, her yıl çok ciddi değişmeler var yani göreve geldiğimizde tabi derelerin hali gerçekten içler acısıydı. Çarşı deresi olsun,Karsak deresi olsun hele hele çarşı deresi 55 yıl önce kapatılmış bir dere 55 yılın her türlü atığı, gideri, pisliği dereye verilmiş üstü kapatıldığı içinde tıkanmalar olmuş denize doğru gitmemiş. Bütün mahallelerin kanalizasyonu dereye akıyor. Çarşının göbeğinde gerçekten Gemliğe yakışmayan bir manzara söz konusuydu. Biz bunları ortadan kaldırdık. Derenin üzerini açtık dereye akıtılan tüm giderleri toparladık sisteme vermiş olduk. Şimdi çarşı deresinde artık koku yok. Sabahleyin insanlar sabah yürüyüşünü, Akşamları ise akşam yürüyüşünü dere güzergahında yapıyorlar. Gençlerimizin top oynayacağı bir mekan yoktu. Merkezde bir futbol sahamız var onunda çimleri tamamen zayi olmuş bir patates tarlası gibi o hale gelmiş. Kulüplerimiz antrenmanını dahi Bursa da yapıyorlardı ya Fethiye sahasında, ya Fidyekızık'ta ya da İsmetiye köyünde yapıyorlardı. Biz göreve geldik bütün beldelerimize Kumla, Kurşunlu, Umurbey beldelerimize futbol sahası gerçekleştirdik.
N.İ.: Tabi ki yatırımlar bununla sınırlı değil. Eğitim, ulaşım ve en önemlisi sosyal projeler... Bunlardan da bahseder misiniz?
R.Y.: Şimdi Gemlik'te konuşulmuş bir başka hizmet kent meydanı... Şehrin nefes alacak yeri yok bu şehirde biz göreve geldiğimizde ne yaptık. Kendi dükkanlarımızdan yıkmaya başladık. Minibüs garajında çarşı meydanında çok sayıda dükkanlarımız vardı. Az katlı, çok katlı bunların hepsini yıktık. Diğer taraftan da büyükşehir belediyemiz kamulaştırmaya başladı. Kamulaştırması biten binayı hemen yıkıyoruz yerine ağaç dikiyoruz yeşil alan yapıyoruz, otopark cepleri oluşturuyoruz ve şu anda kent meydanı hızlı bir şekilde meydana dönüşmek üzere. Merkeze yakın yerlerde az katlı binaları satın almak suretiyle otoparklar yapıyoruz. Bunlar biz insanımızın tabi hayatını kolaylaştırmamız lazım bunlar gerekiyor. Demin bahsettim yaşlılarımız için yaz günlerinde böyle bir ağaç gölgesi olsun yeşil alan olsun önemli mekanlar olsun diye Gemlik tarihinde ilk defa kamulaştırma yapmak suretiyle 25 dönümlük bir alanda bölge parkı kamulaştırmayı biz gerçekleştirdik. Kadınlarımızın gün tertip edebileceği nişan,düğün, cemiyet yapabileceği alan oluşturduk. Çevre öyle, spor da öyle, şehirleşmede öyle bu Ak Parti her gittiği yerin hem değiştiriyor, hem geliştiriyor, hem zenginleştiriyor.
N.İ: Bütünşehir yasası Gemlik'i nasıl etkiledi. Olumlu yönde etkilediği bir gerçek...
R.Y: Gemlik Belediyesi 2004 yılında Büyükşehir'e dahil oldu. Ama en çok hizmeti biz göreve geldikten sonra alabildi yani 2011'den sonra alabildi. Tabi devletle uyum çok önemli yani devletin çarkları uyumlu ise hizmet üretir. Tam tersi devletle inatlaşma olursa sürtüşme olursa da vatandaşımız hak ettiği hizmeti alamayabilir. Biz bu anlamda şanslıyız 2011 yılından öncede büyükşehir belediyesinde farklı tabi görevlerimizi vardı gurup sözcülüğümüz büyükşehir başkan vekilliğimiz vardı. Recep Başkanımızın da vekilliğini 1 dönem yürütmüştüm. Dolayısıyla hem kendisi ile hem bürokratları çok iyi ilişkilerimiz söz konusuydu. Hizmetin bu kadar alınmasını da çok büyük faydası oldu bir anlamda tabi biliyorsunuz büyükşehir yasasına muhalefet şiddetle karşı çıktı, beldelerin kapatılmasına karşı çıktı, köylerin mahalle olmasına karşı çıktı. Ama şimdi vatandaşımız bu yasanın faydasını şimdi görüyor. Beldelerimiz kendi yağıyla kavrulamıyor kendi borçlarını ödeyemiyorlar. Biz halen şu anda 2009 da kapatılan beldelerin borçlarını ödüyoruz. Bu beldeler verimli çalışsaydı bu borçlar oluşmazdı. Bu hizmetler kalmazdı. Büyükşehir yasası çıktığı zaman kıyametleri koparmışlar. Anayasa mahkemesine götürdüler iptar ettirmek için seçim zamanlarında taahhüt ettiler tekrar beldeleri açacağız köyleri bir daha köy yapacağız diye. Köy muhtarı özel idarenin kapısında günlerce bir kepçe almak için greyder almak için bekler mi. Artık beklemeden biz gönderiyoruz.İfade ettiğim gibi köylere futbol sahası yapıyoruz, köylere meydan yapıyoruz çıta gerçekten yükseldi. Yani Bütünşehir yasası gerçekten çok faydalı oldu.
N.İ: Hemşeri Dernekleri Festivaliniz vardı, sonrasında Gemlik Zeytin Festivali başladı. Bununla ilgili ilerleyen süreçlerde neler yapacaksınız? Hedefleriniz nelerdir?
R.Y:Tam bizim hemşeri dernekleri festivalimizi bu sene yapamadık. Sebebi de biliyorsunuz son dönemlerde Türkiye’nin birliğini beraberliğini bozmaya çalışan terör örgütlerine karşı hükümetimizin kararlı bir tutum sergilemesi ve bu mücadelede de hem emniyet kuvvetlerimizin, hem silahlı kuvvetlerimizden bir kısım kardeşlerimizin Şehit olması nedeniyle bir tarafta bir ailenin Şehit haberi gelmişken, bizim diğer tarafta eğlenme söz konusu olamazdı. Dolayısıyla 22 Temmuzda başlayan bu süreç ile bu sene festivalimizi yapmadık ama umuyorum ki İnşallah en kısa zaman bu terörle mücadele sona erer, şehitlerimiz gelmez, bizde Gemliğin kurtuluşu ile beraber tekrar bu şenliğimizi yaparız. Diğer taraftan tabi dünyanın en güzel sofra zeytini Gemlik’te üretilmişken, Zeytin festivali olmaması mümkün değildi. Kent konseyimiz öncülüğünde, Belediyemizin katkılarıyla, ilçemizdeki kurum ya da kuruluşların katkılarıyla güzel bir festival gerçekleştirdik geçtiğimiz yılda. Bu sene tekrar festival komitesi alışmalarına başladık, 2.sini çok daha görkemli, çok daha güzel yapacağımıza inanıyorum. Bu anlamda Gemlik kabuğunu da kırmış oldu, bir kısım insanlar işte festivalin yapılmayacağını, yapılsa da çok kötü geçeceğini temenni etmişlerdi. Özellikle Festival öncesinde muhalefetten bu konu da katkı çok bekledik ama hep moral bozucu tenkitler almış olduk. Festival sonrasında ise herkesten çok olumlu takdirler almış olduk.İnşallah bu sene daha da güzel olacak.
N.İ:Sevgili başkanım Büyükşehir Belediye meclisinde de yine çokça gündeme gelen konu vardı, Belediyenin iştiraki olan GEMPORT’taki %11’lik payın satışın ve sonrasında Meclis’de de satılmasın o hisseleri Büyükşehir alsın diye gündeme gelmişti bununla ilgili son karar nedir efendim?
R.Y: Şimdi biz mülklerimizi en rantabl bir şekilde kullanmayı amaçlıyoruz. Bir kenarda bizim atım bekleyen bir kaynağımızın olmasını istemiyoruz. GEMPORT’taki hisselerimizin değerini tespit ettirdik Bir değerlendirme firmasına yaklaşık 32 Milyon Dolarlık bir değeri var yani TL bazında düşünür olursak 100 Milyon TL’lik bir mülkümüz ve ortaklığımız var bizim orda, tabi bizim hissemiz %13.5 A.Ş’ler de hakim ortak kimse, yani %51 kim elinden tutuyorsa, her türlü kararı hakim ortak alır. Diğer küçük ortaklar bu karar tabii olurlar. Şimdi orda 100 Milyon TL’lik bir hissemiz var ama biz bundan istediğimiz gibi faydalanamıyoruz. Hakim ortak isterse kar payı dağıtır, istemezse kar payı dağıtmaz siz onun alacağı karara muhtaçsınız. Şimdi toplu konut üreteceğimiz için burada ki hissemizi satarak tamamen bu kaynağımızı toplu konutta sermaye yapmayı düşünüyoruz. GEMPORT’taki hisselerin satışına karşı çıkan arkadaşlarımız, muhalefete soruyorum;’’kendilerinin şahsi olarak 100 Milyon TL paraları olsa, gidip öyle bir hakim ortağı bu parayı verip de onlardan kar payı dağıtılması noktasında dilencilik noktasına düşerler mi düşmezler. Benim kafam alışmıyor, ben bu parayı çalıştıramıyorum, bu parayı daha yatırımlı yapamıyorum, ne olur al bu parayı sen çalıştır bana da dilediğin zaman, dilediğin kadar kar payı ver ya da kar payı vermesen de burada elde ettiğim parayı kendi başka şirketlere ver, onlar kullansınlar ‘’derler mi demezler şimdi bunlar diyor ki ‘’GEMPORT sermaye artışı yapacak, Gemlik Belediyesi de sermaye artışına katılsın hisselerini satmasın’’ şuanda ki hisselerden biz zaten yeteri kadar mevzuat nedeniyle hakim ortağın kar payı dağıtmaması nedeni zaten yeteri kadar yararlanamıyoruz . Ben tekrar üzerine para ödeyip, tekrar 30-40 Trilyon para ödeyip önümüzde ki benim kalan 2.5 yılımda yatırım yapacağım parayı oraya ödeyip, oraya bağlayıp ta oradan kar payı dilenmenin mantığı var mı? Çok basit bir soru soruyorum. Böylesine paraları olsa bu arkadaşların bu parayı götürüp de hakim ortağı verip, ben kullanamıyorum,ben değerlendiremiyorum alın siz ne yaparsanız yapın der mi? Şuanda A.Ş’lerde küçük hissedarların pozisyonları bu, biz onun için burada ki sermayemizi, burada ki hissemizi gerçek değerinde satmak süratiyle daha karlı yatırımlar da kullanmayı düşünüyoruz. Hadisenin şeyi bu ama gerisi muhalefetin böyle kamuoyunu yanlış bilgilendirip, sanki biz onu haraç nezdinde satacağız ondan sonra çay su edeceğiz böyle bir şey yok. Bu para Gemliğe harcanacak, insanların deprem riskinden uzak yaşayabileceği konforlu konutlar üretilecek.
N.İ: Sevgili Başkanım son mesajınız nedir?
R.Y:Ramazan ayı içerisindeyiz öncelikle Ramazan ayının Tüm milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Ardından da yaklaşık 13 gün sonra da İnşallah Bayram idrak edeceğiz . Yaklaşan Bayramımızın da tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Teşekkür ederim.