Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ‘Yeni Nesil İnovasyon’ oturumunda moderatörlüğü Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül gerçekleştirdi. PTT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, P&G Türkiye CEO’su Tankut Turnaoğlu, Clayton Christensen Yıkıcı İnovasyon Enstitüsü’nden Efosa Ojomo, B-LAB Küresel Elçisi ve Social Innovation Exchange CEO’su Marcello Palazzi’nin katıldığı panelde yeni nesil inovasyon konusu incelendi.
Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül sosyal problemlerin çok kişiyle çözülmesi gerektiğini belirterek, yaklaşık bir yıl önce İmece projesini hizmete sunduklarını belirtti. Yüngül, şirketlerinin sosyal sorumluluk projelerine önem verdiğini aktararak, “Bizim holdingdekiler sık sık sosyal sorumluluk projesi olarak ne yapalım diye toplanırlar. Bizim gençler inovasyon platformu kuralım diye bir fikir getirdiler. Bir sene bunun üzerinde çalıştılar ve buna İmece adını verdiler. Bu platforma sosyal inovasyon konusunda çok güzel bir proje geldi. Biz projelere kuluçka döneminde maddi yardım yapıyoruz. Bu inovasyon platformu Türkiye’de örnek teşkil edecek bir platform oldu. Özellikle sosyal problemler, devletlerle bireylerle çözülmesi imkansız. Ne kadar kişiyi işin içine katarsak o kadar kolay çözüm bulunur” dedi.
PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, PTT olarak bir dünya markası olma yolunda ve lojistik konusunda önemli çalışmalarının olduğunu söyledi. PTT’nin sadece lojistik açısından değil, 58 farklı türde işlevi olan bir Türk şirketi olduğunu söyleyen Bozgeyik, gelecek nesillere bırakılacak dev bir marka olduğunu belirtti. PTT’nin 176 yıllık bir çınar olduğunu ifade eden Kenan Bozgeyik, “PTT, bu ülkenin gelecek nesillere taşıyabileceği büyük bir marka. Posta, kargo ve bankacılık alanında ticaret konusunda çok önemli faaliyetler yürütüyoruz. Biz bu sektörden hem Türkiye’nin dünyadaki payını büyütmek hem de Türkiye’de insanımıza hak ettiği en iyi, en yüksek standardı sunmak için en hızlı şekilde altyapı hazırlıyoruz. Bununla ilgili değişiklikler yapıyoruz” açıklamasında bulundu.
PTT şubelerinin sayısını artıracaklarını söyleyen Bozgeyik, “Bütün dünyaya açılabilecek iş birlikçilerimizi süratle planlıyor ve uygulamaya alıyoruz. Önümüzdeki dönemde 4 bin 500 olan PTT şube sayısını 15 bin yapma hedefimiz var” dedi
Bozgeyik, “PTT’de sosyal proje olarak da yeni bir yapılanma içerisindeyiz. Aynı THY gibi büyük bir açılım içerisindeyiz, dünyanın dört bir yanından gelecek lojistiği ulaştırmak için ciddi bir altyapı kuruyoruz. Uluslararası lojistik şirketleriyle iletişim halindeyiz. Avrupa’da da onlar bizim lojistik hizmetlerimizi gerçekleştiriyor. Bu hem ülkemiz hem de insanlarımız için yapılırken gelişmemizi de sağlıyor. İnovasyon gibi bir çalışmamız var. Kayıtlı Elektronik Posta ürettik, artık çalışanlarımızla bunun üzerinden haberleşeceğiz. Böylece insanlarımıza da değer katacak, hızlanacağız” diye konuştu.
P&G Türkiye CEO’su Tankut Turnaoğlu ise firmaların iş modelini değiştirerek ayakta kalabileceğini belirterek, etkinliği giderek artan e-ticaret hakkında da, “Biz P&G olarak e-ticareti yeni iş merkezi olarak görürüz. Bu alan sadece satışçılara bırakılacak bir internet sitesi değil, global bir hal almış durumda. Markaların artık tüketiciye hızlı bir şekilde ulaştırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İnovasyon sürecinde trendlerin daima değiştiğini hatırlatan Turnaoğlu, “İnovasyonda hiç durmamak lazım, trendler daima değişiyor. İnovasyonun zamanı ve ruhu değişiyor. P&G’ye bakarsanız ciddi bir bilanço görürsünüz, markalar arasındaki fark ancak inovasyonla kapatılabilir” açıklamasında bulundu.
İnovasyonda birlik ve beraberliğe dikkat çeken Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “İyi bir Ar-Ge girişimiyle istediğimizi alıyorduk, fark yaratıyorduk. Tek akılla, tek yönlü ve sadece içeriden gelen bir bakış açışıyla bu iş olmuyor. Artık inovasyon için hep birlikte çalışmamız lazım. Beraber olmamız lazım. İnovasyon artık interaktif olmuş durumda. Bu platform aslında hepimize yeni fikirler doğmasına vesile oldu. Hem iç hem dış paydaşlarımızın bir araya gelmesi için yeni inovasyon platformları oluşturmamız lazım. Bu günümüzdeki teknolojiyle çok kolay. Önce ihtiyacı belirleyip, buna göre inovatif çözümler bulmak gerekiyor. Bu ortak çalışma kültüründen sonra müteşebbis cesaretli olanlar bizi inovasyonlara götürüyor. Bu imkanı onlara da sunmalıyız. İnsanlar bir araya geldiği zaman konuşmuyorlar, dinliyorlar. Oysa onları konuşturup onların fikirlerinden faydalanmamız lazım” dedi.
İcraat yapan girişimcilere ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekleyen Yılmaz, “Müteşebbislere hayallerinizi benimle paylaşın demiyorum, git dene deneyimini bana aktar diyorum. Bilinmedik beklenmedik yollarla işbirliğini geliştirerek, yeni nesil inovasyona ulaşacağımıza inanıyorum. Bundan kaçış da yok zaten, eskiden üreten ürettiğini tanıtıyordu. Tüketicinin ihtiyaçlarını karşıladığını söylüyordu. Şimdi ürünleri tüketicilerin talebi belirliyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Girişimcilik üzerine harcanan enerjinin toplumla paylaşılması gerektiğini söyleyen B-LAB Küresel Elçisi ve Social Innovation Exchange CEO’su Marcello Palazzi, bu işin insanları etkileyip, onlara dokunması gerektiğini kaydetti. İnovasyonda sürekli dinamik bir şekilde kalınması gerektiğinin altını çizen Palazzi, “Londra’da 30 yıllık bir şirketi yönettim. Daha sonra bir vakıf kurduk, girişimcilik üzerine çalıştık. Girişimcilik konusundaki enerjinizin, çabalarınızın, birikiminizin topluma dokunması gerekir” dedi.
Palazzi, İstanbul’da yaşamaktan ve Türkiye’den bulunmaktan mutlu olduğunu söyleyerek, sistemsel problemler karşısında birlikte hareket edilmesi gerektiğini de savundu. Bu çözümün ancak iyi bir inovasyonla mümkün olabileceğini kaydeden Palazzi, “İnovasyon şirketler arasında farklılık yaratacak. Farklı sektörlerde çalışanların bir araya gelmesi de inovasyonu etkileyecek. Şirketler sadece kendi karları için değil, ülkenin ve vatandaşların refahı için çalışarak inovasyona destek verecek” dedi.
Yaratıcı inovasyon ve yıkıcı inovasyon hakkında konuşma yapan Clayton Christensen İnovasyon Enstitüsü’nden Efosa Ojomo, yıkıcı inovasyon hakkında örnekler vererek, “İnovasyon bir endüstrinin alt katlarından başlar. Daha sonra hizmet vermeye başlar. Yıkıcı inovasyon piyasadaki mevcut ürünleri almaya teşvik eder Dolayısıyla her şirkette ufak da olsa vardır. 50-60 yıl önce sadece kurumlar bilgisayar alabiliyordu. IBM daha sonra bu bildiğimiz bilgisayarları üretti. Daha sonra diğer şirketler bilgisayar üretti. Yıkıcı inovasyon gelmeye başladığı zaman bu bilgisayarlar küçülmeye başladı” diye konuştu.
Efosa Ojomo, şunları söyledi:
“Neden IBM’in akıllı bir telefonu yok. Iphone’un gelirlerinin büyük çoğunluğu akıllı telefonlardan gelirken neden IBM gibi firmalar bu pazara girmiyor? Benim hocam bu sorularımı, yöneticilerin trendi yakalayamadığını söyleyerek cevapladı. Teknolojinin gelişini görüyorsunuz, her zaman en yeni ürün tercih ediliyor. Mesela internet gibi etkin lojistik sistemi gibi, bir de inovatif iş modeli geliştirdiğiniz zaman, normalde piyasadaki ürünleri alamayacak kişiler sizin ürünleri çekici bulmaya başlar. Yıkıcı inovasyon için yeni değerler zinciri yaratmanız lazım. Yeni bir değer yaratmazsanız, mevcut şirketlerin maliyetini yüklenip, farklılığınızı ortaya koyamazsınız. Henry Ford, T model ürünleri geliştirdi, modern arabalarla birlikte bütün Amerikalıların hayatına girdi” dedi.
Şikayet etmek yerine iş yapmanın gerekliliğini vurgulayan Ojomo, “Devletin size sunduğu sunmadığı olanaklar yerine yeni inovasyon yolları deneyin. Sektörleri ele alın... Mesela enerji sektöründe yıkıcı inovasyon etkili olacaktır. Eğitim, sağlık, perakendecilik inovasyon için yıkıcı bir örnek olacaktır” diyerek sözlerini noktaladı.
Güçlü sponsor desteği
Garenta’nın altıncı kez ana sponsorluğunu üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Ekol Lojistik, Metal Yapı Konut, Samsung, SBK Holding, Türkiye İş Bankası, Türk Telekom ve Vodafone gold sponsor olarak yer aldı. Akkök, Alexion Partners, Autodesk, Citibank, Danone, Global Yatırım Holding, HSBC, Socar, TEB, Torun Center ve Zorlu Holding’in oturum sponsoru olduğu Zirve'de, PTT ve TAV Havalimanları destek sponsorları oldu. CNN Türk, DHA ve Hürriyet’in medya sponsoru olduğu Zirve’nin etkinlik sponsorluklarını Cisco, Intel, DAP Holding ve Denizbank, içecek sponsorluğunu ise Uludağ İçecek üstlendi.
Uludağ Ekonomi Zirvesi’ni adresi üzerinden canlı olarak izleyebilirsiniz.
Uludağ Ekonomi Zirvesi ile ilgili güncel bilgileri www.uludagekonomizirvesi.org adresinden alabilirsiniz.
Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2017, 15:55