Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ‘Eğitim: Kalkınmanın Motoru’ oturumunda moderatörlüğü Silver Spring Türkiye CEO’su ve TÜSİAD STEM Başkanı Burak Aydın üstlenirken Estonya Eğitim Eski Bakanı Jaak Aaviksoo, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, Finlandiya Eğitim Eski Bakanı Pär Stenbäck konuşmacı olarak katıldı. Panelde Türkiye’nin eğitim sistemindeki sorunları ve çözümler konuşuldu.
Zirve’nin son oturumunda konuşan Silver Spring Türkiye CEO’su ve TÜSİAD STEM Başkanı Burak Aydın Dünya nüfusunun yüzde yüzde17’sinin okuma yazma bilmediğini aktararak bu oran içinde kadınların payının daha da az olduğunu söyledi. Teknolojinin giderek hayatımın her alanına girdiğini belirten Aydın, robotların arttığını ve dünyanın bu şekilde yeniden yapılandığını belirtti.
Türkiye’deki eğitim sistemiyle ilgili istatiksel bilgiler veren Aydın, 15 yaşlarındaki öğrenciler arasında yapılan Pisa sınavında Türkiye’nin 50’nci sırada yer almasının üzücü olduğunu dile getirdi. Aydın, Türkiye’de eğitim istenilen noktaya gelmesi için işin sadece Milli Eğitim Bakanlığı’na bırakmamak gerektiğinin altını çizerek “Türkiye’deki rakamlara bakacak olursak, nitelik açısından istediğimiz yerde değiliz, nicelik açısından, yani okulların artması konusunda çok yol kat ettik. Milli Eğitim Bakanlığı eğitim konusunda bir çok adımı atıyor, ama iş velilere de düşüyor. Çocukların gelecekleri için onları iyi hedeflere yöneltmek gerekiyor. Eğitim konusunda yapılacak çok şey var. Pisa sonuçlarına bakıp moralimizi bozmamak lazım. İçimizden Aziz Sancar gibi bilim dalında Nobel ödülü alanlar da çıkıyor“ dedi
“Estonya’da yüzde 99.9’luk okur yazar oranı var”
Estonya Eğitim Eski Bakanı Jaak Aaviksoo da katıldığı panelde Estonya’nın eğitim başarısının hikayesini bizimle paylaşır mısınız şeklindeki soruya, “Estonya’da geniş katılımlı bir eğitim tarihimiz var. Yüzde 99.9’luk bir okur yazarlık oranımız var. Kendinizi daha iyi bir şekilde konumlandırmak isterseniz bunu yalnızca eğitimle yapabilirsiniz, özellikle aileler çocukları için daha iyi bir gelecek isterler bu yüzden onları okula gönderirler. Biz de eğitime saygı sosyal bir fenomendir. Para iyi eğitimi illa ki getirmez, altyapısal teknikler iyi eğitim yapmaz. Hocalarınıza öğretmenlerinize yatırım yapın, onları kontrol etmeyin, onları yönlendirmeyin, onlara güvenin, iyi hocalar çocuklara iyi eğitim vereceklerdir” dedi.
“Eğitim’deki başarının sırrı eşitlik”
Estonya’nın Pisa sınavında ilk 10’a girmesinin arkasında eğitimde eşitlik ilkesinin yattığını ifade eden Aaviksoo, “Estonya’da ister bir kırsal okul olsun, ister büyük veya küçük bir okul olsun, ister yüksek gelirli bir kesimde olsun, ister fakir bütçeli ailelerin yoğun olarak yaşadığı bir yerde olsun, bir her yerde eşitçe davranıyoruz” diye konuştu
Eğitime ulusların zayıf bir çocuk gibi yaklaşması gerektiği uyarısında bulunan Aaviksoo, “Eğitim sistemimizi eleştiriyoruz, bence eğitim bir ulusun zayıf çocuğudur. Ona böyle bakmalıyız. Eğitimi örselemeden sevmeliyiz, yalnızca Milli Eğitim Bakanlığı’nı bundan sorumlu tutamayız. Bütün bakanların benzer şefkati göstermesi lazım. Kişisel becerilerimizi geliştirmeliyiz. Klasik eğitim sadece bilgi ve ezbere dayalı. Çocuklarımıza hayat boyu öğrenmeyi aşılamamız lazım. Okul öncesi eğitim temel kişisel durumların gelişmesine odaklanmalı. Bunu yaparken kişisel becerilerin gelişmesi için son derece eğitimli öğretmenlere ihtiyacımız var” dedi.
Panelde söz alan Finlandiya Eğitim Eski Bakanı Pär Stenbäck ise eğitim alanında Estonya ve Finlandiya’nın en iyi ülkeler arasında yer aldığını hatırlatarak, başarının sırrının geçmişten itibaren sürekli olmasından kaynaklandığını belirtti. Pär Stenbäck Finlandiya’daki eğitim sistemi hakkında şu bilgileri paylaştı:
“1960’lı yıllarda ilkokulda ortaokulda öğrenciler öğretmenlerden daha fazla konuşsun diye bir slogan vardı. İkinci Dünya Savaşı’nda da eğitim alanında da radikal reform kararlar alındı. Kapsayıcı okul birliği kuruldu. Farklı okullarda eğitim almaktan ziyade aynı okulda çocuklarımızın eğitim almasını sağladık. Okulların işbirliği içerisinde olması, rekabet etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Finlandiya sistemi tüm çocukluk dönemini planlayan bir sistem. Biz sadece okur yazarlıkla gelişsin istemiyoruz, spor alanında sanat alanında gelişmelerini istiyoruz.”
Finlandiya’da öğretmen adayların mesleğe girmesi için zorlu bir sistemin olduğunu belirten Pär Stenbäck, ülkede sadece yüzde 10’luk bir kesimin öğretmen olabildiğini açıkladı. Finlandiya’da öğretmenliğe büyük bir saygının olduğunu söyleyen Pär Stenbäck , ülke olarak fırsat eşitliğine inandıklarını da kaydetti. Ülkede ayrımcılık olmadığını sözlerine ekleyen Pär Stenbäck, “İyi olan okulları seçip onlara imtiyaz verme hakkımız yok. Belli ki bu yüzden başarılıyız” oiyerek konuşmasını sonlandırdı.
“Türkiye’de eğitim sistemi krizde”
Türkiye’de kadın rektörlerin yüzde 8 olduğu söyleyerek konuşmasına başlayan Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, Türkiye’nin milli eğitim sisteminin krizde olduğunu ifade etti.
“Üniversiteye gelen öğrenciler çok donanımsız geliyorlar” diyen Şule Kut “Üniversiteye gelen öğrencilere format atmak gerekiyor, çünkü öğrenciye hep bilgi yüklenilmiş, oysa öğrencinin sorgulaması üretmesi gerekiyor. Türkiye eğitim alanında yeterli adımları atmıyor. Bütün değişiklikler aniden yapılıyor, düşünülmeden yapılıyor, her gelen yeni bir sistem getiriyor” dedi
Eğitim fakültelerine çok iş düştüğünü söyleyen Şule Kut, “Hem devlete hem özel sektöre çağrıda bulunmak istiyorum, Özel sektörün eğitimdeki yeri ya yatırım ya da vakıf aracılığıyla yapılıyor. Üniversitelerde iyi öğrenci, iyi meslek adamı, iyi hocaların yetişmesini birlikte proje yapmalarını istiyorum. Aynı şekilde yenilikçilik ve girişimcilik konularından faydalanmaları gerekiyor. Bunların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bütün dünyada müthiş bir rekabet durumundayız. Hepimiz üzerinde büyük bir yük var. Bu da ancak üniversiteler arasında fikir alışverişinde bulunarak çözülebilir” diye konuştu.
Güçlü sponsor desteği
Garenta’nın altıncı kez ana sponsorluğunu üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Ekol Lojistik, Metal Yapı Konut, Samsung, SBK Holding, Türkiye İş Bankası, Türk Telekom ve Vodafone gold sponsor olarak yer aldı. Akkök, Alexion Partners, Autodesk, Citibank, Danone, Global Yatırım Holding, HSBC, Socar, TEB, Torun Center ve Zorlu Holding’in oturum sponsoru olduğu Zirve'de, PTT ve TAV Havalimanları destek sponsorları oldu. CNN Türk, DHA ve Hürriyet’in medya sponsoru olduğu Zirve’nin etkinlik sponsorluklarını Cisco, Intel, DAP Holding ve Denizbank, içecek sponsorluğunu ise Uludağ İçecek üstlendi.
Uludağ Ekonomi Zirvesi’ni adresi üzerinden canlı olarak izleyebilirsiniz.
Uludağ Ekonomi Zirvesi ile ilgili güncel bilgileri www.uludagekonomizirvesi.org adresinden alabilirsiniz.
Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2017, 16:01